A construção do Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável - aspectos conceptuais, linhas estratégicas e desafios iniciais
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/70234 |
Resumo: | Food based chronic diseases are already the leading cause of death and disease in Western societies. Portugal, with a million of adult obese and with a sharp increase in social and economic costs associated with this type of pathology, began in 2012 and for the first time, a national strategy in the field of food and nutrition which was called the "National Program for the Promotion of Healthy Eating". The strategy is based on guidelines proposed by the World Health Organization, the European Commission and also those derived from experiences in countries such as Norway and Brazil and also the retrospective analysis of previous initiatives nationwide. The National Program for the Promotion of Healthy Eating is presented briefly and also some of the main challenges to their implementation. |
id |
RCAP_7083ae6168607c44ac95d263f8ad5675 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio-aberto.up.pt:10216/70234 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
A construção do Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável - aspectos conceptuais, linhas estratégicas e desafios iniciaisCiências da Saúde, Ciências da saúdeHealth sciences, Health sciencesFood based chronic diseases are already the leading cause of death and disease in Western societies. Portugal, with a million of adult obese and with a sharp increase in social and economic costs associated with this type of pathology, began in 2012 and for the first time, a national strategy in the field of food and nutrition which was called the "National Program for the Promotion of Healthy Eating". The strategy is based on guidelines proposed by the World Health Organization, the European Commission and also those derived from experiences in countries such as Norway and Brazil and also the retrospective analysis of previous initiatives nationwide. The National Program for the Promotion of Healthy Eating is presented briefly and also some of the main challenges to their implementation.20132013-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttps://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/70234por2182-7230Graça, PedroGregório, Maria Joãoinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-11-29T13:54:24Zoai:repositorio-aberto.up.pt:10216/70234Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T23:50:22.884358Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
A construção do Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável - aspectos conceptuais, linhas estratégicas e desafios iniciais |
title |
A construção do Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável - aspectos conceptuais, linhas estratégicas e desafios iniciais |
spellingShingle |
A construção do Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável - aspectos conceptuais, linhas estratégicas e desafios iniciais Graça, Pedro Ciências da Saúde, Ciências da saúde Health sciences, Health sciences |
title_short |
A construção do Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável - aspectos conceptuais, linhas estratégicas e desafios iniciais |
title_full |
A construção do Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável - aspectos conceptuais, linhas estratégicas e desafios iniciais |
title_fullStr |
A construção do Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável - aspectos conceptuais, linhas estratégicas e desafios iniciais |
title_full_unstemmed |
A construção do Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável - aspectos conceptuais, linhas estratégicas e desafios iniciais |
title_sort |
A construção do Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável - aspectos conceptuais, linhas estratégicas e desafios iniciais |
author |
Graça, Pedro |
author_facet |
Graça, Pedro Gregório, Maria João |
author_role |
author |
author2 |
Gregório, Maria João |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Graça, Pedro Gregório, Maria João |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Ciências da Saúde, Ciências da saúde Health sciences, Health sciences |
topic |
Ciências da Saúde, Ciências da saúde Health sciences, Health sciences |
description |
Food based chronic diseases are already the leading cause of death and disease in Western societies. Portugal, with a million of adult obese and with a sharp increase in social and economic costs associated with this type of pathology, began in 2012 and for the first time, a national strategy in the field of food and nutrition which was called the "National Program for the Promotion of Healthy Eating". The strategy is based on guidelines proposed by the World Health Organization, the European Commission and also those derived from experiences in countries such as Norway and Brazil and also the retrospective analysis of previous initiatives nationwide. The National Program for the Promotion of Healthy Eating is presented briefly and also some of the main challenges to their implementation. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013 2013-01-01T00:00:00Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/70234 |
url |
https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/70234 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
2182-7230 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799135823321366529 |