Olivicultura de precisão. Avaliação da variabilidade espacial da produtividade e qualidade da azeitona e azeite num olival semi-intensivo
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/5740 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Agronómica - Instituto Superior de Agronomia |
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Olivicultura de precisão. Avaliação da variabilidade espacial da produtividade e qualidade da azeitona e azeite num olival semi-intensivoprecision agricultureolive cultureremote sensingvegetation indexesNDVIMestrado em Engenharia Agronómica - Instituto Superior de AgronomiaIn the last twenty years precision agriculture has been increasingly adopted, with particular focus in some countries and crops. In this context, one of the tools that has aroused most interest has been remote sensing, and vegetation indices that are obtained from it. In oliviculture, aerial photography for remote sensing of plots is not yet a common practice, despite the possible interest for identifying different management zones, zones of higher or lower incidence of pests and diseases, or areas of better or worse olive quality and, finally, oil quality. In this study we tested the use of remote sensing tool to describe the spatial variability of several important variables from the viewpoint of grove management: yield, oil yield, oil quality, among others. The magnitude of the spatial variability of the variables was also assessed. To this end, a spatial sampling scheme of a semi-intensive olive grove was carried out in Elvas at each point were determined values of the variables to be described. Simultaneously, an aerial photograph was taken in visible and infrared, which allowed the calculation of various vegetation indices such as NDVI, the SAVI, and IPVI. Adjusted models were found to explain the spatial variability through indices obtained by using aerial photography, explaining between 26 and 51% of the variability, being the olive maturation index the variable best explainedISA/UTLPinto, Pedro AguiarBraga, Ricardo PereiraRepositório da Universidade de LisboaJesus, António Maria Grave Teixeira de2013-07-03T13:48:17Z20132013-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5740TID:201845628porJesus, A.M.G.T. - Olivicultura de precisão. Avaliação da variabilidade espacial da produtividade e qualidade da azeitona e azeite num olival semi-intensivo. Lisboa: ISA, 2013info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:36Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5740Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:53:11.225129Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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