Expressão heteróloga em Saccharomyces cerevisiae de genes de Zygosaccharomyces bailii envolvidos na resistência a conservantes alimentares

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Almeida, Maria Madalena Carneiro de
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/8203
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_89e9b9b851da604ae40987274cf38fb0
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/8203
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Expressão heteróloga em Saccharomyces cerevisiae de genes de Zygosaccharomyces bailii envolvidos na resistência a conservantes alimentaresHeterologous expression in Saccharomyces cerevisiae of genes from Zygosaccharomyces bailii involved on food preservatives resistanceZ. bailiiresistance to weak acidsfood preservativesmembrane permeabilityZbGas1Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaZygosaccharomyces bailii is one of the main spoilage yeasts and one of the biggest problems for Food Industry due to its high resistance to food preservatives, namely weak acids. In this work, we performed an evaluation of one mechanisms proposed for the increased resistance to benzoic and sorbic acid of Z. bailii: the decreased permeability to cations. More specifically, we evaluated the role of eight Z. bailii genes (OPI3, FEN1, SUR4, ISC1, ERG2, ERG4, ERG6, GAS1) on weak acid resistance. We cloned and characterized each Z.bailii genes by heterologous expression in S. cerevisiae strains without the respective gene. In order to characterize each transformant strain, we evaluated weak acid resistance (1-6 mM), intracellular pH, proton influx and extrusion through the plasma membrane and growth parameters (final biomass and yield) in YNB and in a commercial apple juice in non-adapted and in adapted cells to the acids. The most relevant results were obtained for ZbGAS1 gene, whose expression in S. cerevisiae improved growth (final biomass and cell yield) and increased proton pump activity in the presence of weak acid. These results point to possible cell wall composition changes as one of the mechanism possible involved in weak acid resistanceISA/ULPrista, Catarina GeoffroyLeandro, Maria JoséRepositório da Universidade de LisboaAlmeida, Maria Madalena Carneiro de2015-03-17T11:06:53Z20142014-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/8203TID:201922169porAlmeida, M.M.C. - Expressão heteróloga em Saccharomyces cerevisiae de genes de Zygosaccharomyces bailii envolvidos na resistência a conservantes alimentares. Lisboa: ISA, 2014, 97 pinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:38:50Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/8203Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:55:14.590069Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Expressão heteróloga em Saccharomyces cerevisiae de genes de Zygosaccharomyces bailii envolvidos na resistência a conservantes alimentares
Heterologous expression in Saccharomyces cerevisiae of genes from Zygosaccharomyces bailii involved on food preservatives resistance
title Expressão heteróloga em Saccharomyces cerevisiae de genes de Zygosaccharomyces bailii envolvidos na resistência a conservantes alimentares
spellingShingle Expressão heteróloga em Saccharomyces cerevisiae de genes de Zygosaccharomyces bailii envolvidos na resistência a conservantes alimentares
Almeida, Maria Madalena Carneiro de
Z. bailii
resistance to weak acids
food preservatives
membrane permeability
ZbGas1
title_short Expressão heteróloga em Saccharomyces cerevisiae de genes de Zygosaccharomyces bailii envolvidos na resistência a conservantes alimentares
title_full Expressão heteróloga em Saccharomyces cerevisiae de genes de Zygosaccharomyces bailii envolvidos na resistência a conservantes alimentares
title_fullStr Expressão heteróloga em Saccharomyces cerevisiae de genes de Zygosaccharomyces bailii envolvidos na resistência a conservantes alimentares
title_full_unstemmed Expressão heteróloga em Saccharomyces cerevisiae de genes de Zygosaccharomyces bailii envolvidos na resistência a conservantes alimentares
title_sort Expressão heteróloga em Saccharomyces cerevisiae de genes de Zygosaccharomyces bailii envolvidos na resistência a conservantes alimentares
author Almeida, Maria Madalena Carneiro de
author_facet Almeida, Maria Madalena Carneiro de
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Prista, Catarina Geoffroy
Leandro, Maria José
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Almeida, Maria Madalena Carneiro de
dc.subject.por.fl_str_mv Z. bailii
resistance to weak acids
food preservatives
membrane permeability
ZbGas1
topic Z. bailii
resistance to weak acids
food preservatives
membrane permeability
ZbGas1
description Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014
2014-01-01T00:00:00Z
2015-03-17T11:06:53Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/8203
TID:201922169
url http://hdl.handle.net/10400.5/8203
identifier_str_mv TID:201922169
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Almeida, M.M.C. - Expressão heteróloga em Saccharomyces cerevisiae de genes de Zygosaccharomyces bailii envolvidos na resistência a conservantes alimentares. Lisboa: ISA, 2014, 97 p
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131030014132224