Discriminação de formulações industriais de café torrado através de espectroscopia de infravermelho próximo
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/5346 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Processamento de Alimentos - Instituto Superior de Agronomia |
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Discriminação de formulações industriais de café torrado através de espectroscopia de infravermelho próximocoffee varietiesblendsFT-NIRPCAMestrado em Engenharia Alimentar - Processamento de Alimentos - Instituto Superior de AgronomiaThis final work of masters focused on the characterization of coffee between blends with different amounts of robusta coffee and also in the analyze of how the origins of coffee arabica and robusta, from different regions, affecting behavior of blends. The samples were separated into blends and origins, which afforded 48 blends with 3 different formulations and 6 samples of sources, 3 of arabica and 3 of robusta. To obtain this characterization method was used near infrared spectroscopy, FT-NIR, in which the analysis was restricted to the area of the spectrum of greatest differentiation. The statistical analysis used was principal component analysis. It was concluded by a qualitative discrimination, that the amount of robusta coffee present in coffee blends is one of the most relevant characteristics of the final product. Other features that were found to be relevant were the degree of roasting, the formulation of the coffee blends and the storage time.ISA/UTLAlmeida, Maria Helena GuimarãesRodrigues, José Carlos de CarvalhoBrazão, Ana CristinaRepositório da Universidade de LisboaBrito, Susana Maria Guerreiro Faia2013-03-12T16:07:19Z20122012-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5346porBrito, S.M.G.F. - Discriminação de formulações industriais de café torrado através de espectroscopia de infravermelho próximo. Lisboa: ISA, 2012, 58 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:16Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5346Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:52:54.968971Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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