Nutrition and cardiovascular disease – part 2

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Cardoso, José
Data de Publicação: 2004
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754
Resumo: The author describes in a more detailed way the nutritional approach to dyslipidaemias and arterial hypertension. Concerning the fi rst issue, items such as the role of fatty acids, the relationship between food and plasma cholesterol, the role of vegetables, fruits and starch and the indications for vitamin supplementation are reported. Regarding the second issue, items such as weight reduction, salt, potassium, calcium and magnesium supplementation, macronutrients, caffeine, alcohol and the role of physical activity are stated.
id RCAP_92ab60bb070274d6c2aa33259b84c916
oai_identifier_str oai:oai.revista.spmi.pt:article/1754
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Nutrition and cardiovascular disease – part 2Nutrição e doença cardiovascular – 2ª parteabordagem nutricionaldislipidemiashipertensão arterialdyslipidaemiasarterial hypertensionnutritional approachThe author describes in a more detailed way the nutritional approach to dyslipidaemias and arterial hypertension. Concerning the fi rst issue, items such as the role of fatty acids, the relationship between food and plasma cholesterol, the role of vegetables, fruits and starch and the indications for vitamin supplementation are reported. Regarding the second issue, items such as weight reduction, salt, potassium, calcium and magnesium supplementation, macronutrients, caffeine, alcohol and the role of physical activity are stated.O autor descreve de forma mais detalhada a abordagem nutricional das dislipidemias e da hipertensão arterial. Quanto à primeira questão, aspectos como o papel dos ácidos gordos, a relação entre o colesterol alimentar e o colesterol plasmático, o papel dos vegetais, frutos e do amido e as indicações para a utilização de suplementos vitamínicos são referidos. Quanto à segunda, aspectos como a redução do excesso de peso e do sal, a utilização de suplementos de potássio, cálcio e magnésio, os macronutrientes, a cafeína, o álcool e o papel da actividade física são expostos.Sociedade Portuguesa de Medicina Interna2004-09-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttps://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754Internal Medicine; Vol. 11 No. 3 (2004): Julho/ Setembro; 123-131Medicina Interna; Vol. 11 N.º 3 (2004): Julho/ Setembro; 123-1312183-99800872-671Xreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754/1214Cardoso, Joséinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-04-01T06:11:35Zoai:oai.revista.spmi.pt:article/1754Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T17:48:17.273039Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Nutrition and cardiovascular disease – part 2
Nutrição e doença cardiovascular – 2ª parte
title Nutrition and cardiovascular disease – part 2
spellingShingle Nutrition and cardiovascular disease – part 2
Cardoso, José
abordagem nutricional
dislipidemias
hipertensão arterial
dyslipidaemias
arterial hypertension
nutritional approach
title_short Nutrition and cardiovascular disease – part 2
title_full Nutrition and cardiovascular disease – part 2
title_fullStr Nutrition and cardiovascular disease – part 2
title_full_unstemmed Nutrition and cardiovascular disease – part 2
title_sort Nutrition and cardiovascular disease – part 2
author Cardoso, José
author_facet Cardoso, José
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Cardoso, José
dc.subject.por.fl_str_mv abordagem nutricional
dislipidemias
hipertensão arterial
dyslipidaemias
arterial hypertension
nutritional approach
topic abordagem nutricional
dislipidemias
hipertensão arterial
dyslipidaemias
arterial hypertension
nutritional approach
description The author describes in a more detailed way the nutritional approach to dyslipidaemias and arterial hypertension. Concerning the fi rst issue, items such as the role of fatty acids, the relationship between food and plasma cholesterol, the role of vegetables, fruits and starch and the indications for vitamin supplementation are reported. Regarding the second issue, items such as weight reduction, salt, potassium, calcium and magnesium supplementation, macronutrients, caffeine, alcohol and the role of physical activity are stated.
publishDate 2004
dc.date.none.fl_str_mv 2004-09-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754
url https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754
https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754/1214
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Portuguesa de Medicina Interna
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Portuguesa de Medicina Interna
dc.source.none.fl_str_mv Internal Medicine; Vol. 11 No. 3 (2004): Julho/ Setembro; 123-131
Medicina Interna; Vol. 11 N.º 3 (2004): Julho/ Setembro; 123-131
2183-9980
0872-671X
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131565878411264