Nutrition and cardiovascular disease – part 2
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2004 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754 |
Resumo: | The author describes in a more detailed way the nutritional approach to dyslipidaemias and arterial hypertension. Concerning the fi rst issue, items such as the role of fatty acids, the relationship between food and plasma cholesterol, the role of vegetables, fruits and starch and the indications for vitamin supplementation are reported. Regarding the second issue, items such as weight reduction, salt, potassium, calcium and magnesium supplementation, macronutrients, caffeine, alcohol and the role of physical activity are stated. |
id |
RCAP_92ab60bb070274d6c2aa33259b84c916 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:oai.revista.spmi.pt:article/1754 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Nutrition and cardiovascular disease – part 2Nutrição e doença cardiovascular – 2ª parteabordagem nutricionaldislipidemiashipertensão arterialdyslipidaemiasarterial hypertensionnutritional approachThe author describes in a more detailed way the nutritional approach to dyslipidaemias and arterial hypertension. Concerning the fi rst issue, items such as the role of fatty acids, the relationship between food and plasma cholesterol, the role of vegetables, fruits and starch and the indications for vitamin supplementation are reported. Regarding the second issue, items such as weight reduction, salt, potassium, calcium and magnesium supplementation, macronutrients, caffeine, alcohol and the role of physical activity are stated.O autor descreve de forma mais detalhada a abordagem nutricional das dislipidemias e da hipertensão arterial. Quanto à primeira questão, aspectos como o papel dos ácidos gordos, a relação entre o colesterol alimentar e o colesterol plasmático, o papel dos vegetais, frutos e do amido e as indicações para a utilização de suplementos vitamínicos são referidos. Quanto à segunda, aspectos como a redução do excesso de peso e do sal, a utilização de suplementos de potássio, cálcio e magnésio, os macronutrientes, a cafeína, o álcool e o papel da actividade física são expostos.Sociedade Portuguesa de Medicina Interna2004-09-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttps://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754Internal Medicine; Vol. 11 No. 3 (2004): Julho/ Setembro; 123-131Medicina Interna; Vol. 11 N.º 3 (2004): Julho/ Setembro; 123-1312183-99800872-671Xreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754/1214Cardoso, Joséinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-04-01T06:11:35Zoai:oai.revista.spmi.pt:article/1754Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T17:48:17.273039Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Nutrition and cardiovascular disease – part 2 Nutrição e doença cardiovascular – 2ª parte |
title |
Nutrition and cardiovascular disease – part 2 |
spellingShingle |
Nutrition and cardiovascular disease – part 2 Cardoso, José abordagem nutricional dislipidemias hipertensão arterial dyslipidaemias arterial hypertension nutritional approach |
title_short |
Nutrition and cardiovascular disease – part 2 |
title_full |
Nutrition and cardiovascular disease – part 2 |
title_fullStr |
Nutrition and cardiovascular disease – part 2 |
title_full_unstemmed |
Nutrition and cardiovascular disease – part 2 |
title_sort |
Nutrition and cardiovascular disease – part 2 |
author |
Cardoso, José |
author_facet |
Cardoso, José |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Cardoso, José |
dc.subject.por.fl_str_mv |
abordagem nutricional dislipidemias hipertensão arterial dyslipidaemias arterial hypertension nutritional approach |
topic |
abordagem nutricional dislipidemias hipertensão arterial dyslipidaemias arterial hypertension nutritional approach |
description |
The author describes in a more detailed way the nutritional approach to dyslipidaemias and arterial hypertension. Concerning the fi rst issue, items such as the role of fatty acids, the relationship between food and plasma cholesterol, the role of vegetables, fruits and starch and the indications for vitamin supplementation are reported. Regarding the second issue, items such as weight reduction, salt, potassium, calcium and magnesium supplementation, macronutrients, caffeine, alcohol and the role of physical activity are stated. |
publishDate |
2004 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2004-09-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754 |
url |
https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754 https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1754/1214 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Portuguesa de Medicina Interna |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Portuguesa de Medicina Interna |
dc.source.none.fl_str_mv |
Internal Medicine; Vol. 11 No. 3 (2004): Julho/ Setembro; 123-131 Medicina Interna; Vol. 11 N.º 3 (2004): Julho/ Setembro; 123-131 2183-9980 0872-671X reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799131565878411264 |