Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/6878 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_a17ce2a58f7e8e6f619a44209bc9fc56 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/6878 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinhoBrettanomyces bruxellensischitosan4-ethylphenolcellular growthwinecontaminationMestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe spoilage yeast, Brettanomyces bruxellensis, can cause the formation of film in storage wine, sediments, gas production and the production of unpleasant tastes and flavors to the consumer. Chitosan is presented as a potential product to control the yeast that alter the wine. Under laboratory conditions the effect of chitosan at different concentrations was tested in the growth of various B. bruxellensis strains in synthetic medium and wine. Viability was followed in plate with GYP medium, by hemocytometer counting with vital staining. Production of 4-ethylphenol was also analyzed. In synthetic medium it was possible to control the growth with 1 g/L of chitosan. In wine the necessary concentrations were lower, because it is a more stressful environment. With lower concentrations and with poorly adapted cells it was possible to control, the growth of the strains tested with 0,1 g/L and 0,05 g/L. However, when chitosan is added after the exponential phase, it is only possible to control the growth with 0,5 g/L. The production of 4-ethiphenol only reached significant values, over 800μg/L, on the wine trial with well adapted cells. The results in this trial show that the effect of chitosan is dependent of the strain, cellular concentration, growth stage of the cells and that the production of 4-ethylphenol was significant only in wine with well adapted cells. The usage of chitosan has no effect on the VBNC stage of the cells.ISAMalfeito Ferreira, ManuelRepositório da Universidade de LisboaReis, Marta Lopes Egídio2014-06-16T15:52:04Z20142014-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/6878TID:201847434porReis, M.L.E. - Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho. Lisboa: ISA, 2014, 68 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:37:41Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/6878Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:54:10.277857Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho |
title |
Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho |
spellingShingle |
Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho Reis, Marta Lopes Egídio Brettanomyces bruxellensis chitosan 4-ethylphenol cellular growth wine contamination |
title_short |
Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho |
title_full |
Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho |
title_fullStr |
Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho |
title_full_unstemmed |
Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho |
title_sort |
Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho |
author |
Reis, Marta Lopes Egídio |
author_facet |
Reis, Marta Lopes Egídio |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Malfeito Ferreira, Manuel Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Reis, Marta Lopes Egídio |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Brettanomyces bruxellensis chitosan 4-ethylphenol cellular growth wine contamination |
topic |
Brettanomyces bruxellensis chitosan 4-ethylphenol cellular growth wine contamination |
description |
Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-06-16T15:52:04Z 2014 2014-01-01T00:00:00Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/6878 TID:201847434 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/6878 |
identifier_str_mv |
TID:201847434 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Reis, M.L.E. - Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho. Lisboa: ISA, 2014, 68 p. |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799131017367257088 |