Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Reis, Marta Lopes Egídio
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/6878
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_a17ce2a58f7e8e6f619a44209bc9fc56
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/6878
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinhoBrettanomyces bruxellensischitosan4-ethylphenolcellular growthwinecontaminationMestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe spoilage yeast, Brettanomyces bruxellensis, can cause the formation of film in storage wine, sediments, gas production and the production of unpleasant tastes and flavors to the consumer. Chitosan is presented as a potential product to control the yeast that alter the wine. Under laboratory conditions the effect of chitosan at different concentrations was tested in the growth of various B. bruxellensis strains in synthetic medium and wine. Viability was followed in plate with GYP medium, by hemocytometer counting with vital staining. Production of 4-ethylphenol was also analyzed. In synthetic medium it was possible to control the growth with 1 g/L of chitosan. In wine the necessary concentrations were lower, because it is a more stressful environment. With lower concentrations and with poorly adapted cells it was possible to control, the growth of the strains tested with 0,1 g/L and 0,05 g/L. However, when chitosan is added after the exponential phase, it is only possible to control the growth with 0,5 g/L. The production of 4-ethiphenol only reached significant values, over 800μg/L, on the wine trial with well adapted cells. The results in this trial show that the effect of chitosan is dependent of the strain, cellular concentration, growth stage of the cells and that the production of 4-ethylphenol was significant only in wine with well adapted cells. The usage of chitosan has no effect on the VBNC stage of the cells.ISAMalfeito Ferreira, ManuelRepositório da Universidade de LisboaReis, Marta Lopes Egídio2014-06-16T15:52:04Z20142014-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/6878TID:201847434porReis, M.L.E. - Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho. Lisboa: ISA, 2014, 68 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:37:41Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/6878Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:54:10.277857Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho
title Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho
spellingShingle Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho
Reis, Marta Lopes Egídio
Brettanomyces bruxellensis
chitosan
4-ethylphenol
cellular growth
wine
contamination
title_short Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho
title_full Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho
title_fullStr Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho
title_full_unstemmed Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho
title_sort Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho
author Reis, Marta Lopes Egídio
author_facet Reis, Marta Lopes Egídio
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Malfeito Ferreira, Manuel
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Reis, Marta Lopes Egídio
dc.subject.por.fl_str_mv Brettanomyces bruxellensis
chitosan
4-ethylphenol
cellular growth
wine
contamination
topic Brettanomyces bruxellensis
chitosan
4-ethylphenol
cellular growth
wine
contamination
description Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-06-16T15:52:04Z
2014
2014-01-01T00:00:00Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/6878
TID:201847434
url http://hdl.handle.net/10400.5/6878
identifier_str_mv TID:201847434
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Reis, M.L.E. - Efeito do quitosano na viabilidade de Brettanomyces bruxellensis e na produção de 4-etilfenol em vinho. Lisboa: ISA, 2014, 68 p.
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA
publisher.none.fl_str_mv ISA
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131017367257088