Informal learning café : a working model for understanding key connections between food and learning
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/27919 |
Resumo: | Mestrado Bolonha em Management |
id |
RCAP_ae8df3f404978f1560f31f1c8d7ee73e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/27919 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Informal learning café : a working model for understanding key connections between food and learningInformal LearningInformal Learning Spaces (ILS)DesignNutritionStimulating foodAprendizagem informalEspaços de aprendizagem informal (EAI)NutriçãoAlimentos estimulantesMestrado Bolonha em ManagementThis project aims to assess the potential connection between learning environments and nutritious food options available at ISEG campus. An informal learning café is the format being examined, and the objective is to determine how its design could foster a welcoming learning atmosphere for students, and what kinds of stimulating food alternatives could be served to best suit their needs. An online survey collected feedback from ISEG and non-ISEG students, covering various aspects of the services and seeking suggestions for improvement, it was followed by an extensive literature review that provided background information and informed the questionnaire design. The results show that the Cafeteria space is rarely chosen by students to have their meals, but when it is time to study, it is one of their favorites. Students are concerned about their diet and seek foods suitable for concentration, something that is consistent with recent research. The implementation of an informal learning café, "The Mindful Mug," is the main solution proposed. It would offer a variety of healthy food options and a design conducive to learning and socialization, meeting the needs of its users through community design workshops. The café would provide an ideal space for students to learn, relax, and achieve academic and personal success in response to the growing trend of informal learning. In addition to its benefits for students' wellbeing, "The Mindful Mug" informal learning café could also present a significant marketing asset for ISEG campus. The café's unique design and healthy food options, focused on brain health, could attract attention, making it a standout feature of the university's campus and attract potential students who are looking for a modern and welcoming learning environment.Este projecto visa avaliar a potencial ligação entre ambientes de aprendizagem e opções alimentares disponíveis no campus do ISEG. Um café de aprendizagem informal é o formato em análise, sendo o objetivo determinar como a sua concepção poderia promover um ambiente de aprendizagem acolhedor para os estudantes, e que alternativas alimentares estimulantes poderiam ser servidas para melhor se adequarem às suas necessidades. Um inquérito online recolheu feedback de estudantes do ISEG e de estudantes não pertencentes ao ISEG, abrangendo diversos aspetos dos serviços e procurando sugestões para melhorias. Este foi seguido de uma extensa revisão bibliográfica que forneceu informações de contexto e orientou o design do questionário. Os resultados mostram que o espaço da Cafetaria raramente é escolhido pelos estudantes para tomar as suas refeições, mas quando é altura de estudar, é um dos seus locais favoritos. É também evidente que os estudantes estão preocupados com a sua dieta e procuram alimentos adequados à concentração, algo que é consistente com recentes pesquisas. A implementação de um café de aprendizagem informal, "The Mindful Mug", é a principal solução proposta. Ofereceria uma variedade de opções alimentares saudáveis e um design conducente à aprendizagem e socialização, satisfazendo as necessidades dos seus utilizadores através de workshops de design comunitário. O café proporcionaria também um espaço ideal para os estudantes aprenderem, relaxarem e alcançarem sucesso académico e pessoal, em resposta à crescente tendência de aprendizagem informal. Para além dos seus benefícios para o bem-estar dos estudantes, "The Mindful Mug" poderia também representar um ativo de marketing para o campus do ISEG. O design único do café e as opções de alimentação poderiam atrair potenciais estudantes que procuram um ambiente de aprendizagem moderno e acolhedor.Instituto Superior de Economia e GestãoBarros, VictorSoares, Maria EduardaRepositório da Universidade de LisboaMartins, João Pedro Palhavã de Almeida Andrade2023-12-15T01:30:26Z2023-032023-03-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/27919engMartins, João Pedro Palhavã de Almeida Andrade (2023). “Informal learning café : a working model for understanding key connections between food and learning”. Dissertação de Mestrado. Universidade de Lisboa. Instituto Superior de Economia e Gestãoinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-12-17T01:31:33Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/27919Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T18:00:46.168849Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Informal learning café : a working model for understanding key connections between food and learning |
title |
Informal learning café : a working model for understanding key connections between food and learning |
spellingShingle |
Informal learning café : a working model for understanding key connections between food and learning Martins, João Pedro Palhavã de Almeida Andrade Informal Learning Informal Learning Spaces (ILS) Design Nutrition Stimulating food Aprendizagem informal Espaços de aprendizagem informal (EAI) Nutrição Alimentos estimulantes |
title_short |
Informal learning café : a working model for understanding key connections between food and learning |
title_full |
Informal learning café : a working model for understanding key connections between food and learning |
title_fullStr |
Informal learning café : a working model for understanding key connections between food and learning |
title_full_unstemmed |
Informal learning café : a working model for understanding key connections between food and learning |
title_sort |
Informal learning café : a working model for understanding key connections between food and learning |
author |
Martins, João Pedro Palhavã de Almeida Andrade |
author_facet |
Martins, João Pedro Palhavã de Almeida Andrade |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Barros, Victor Soares, Maria Eduarda Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Martins, João Pedro Palhavã de Almeida Andrade |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Informal Learning Informal Learning Spaces (ILS) Design Nutrition Stimulating food Aprendizagem informal Espaços de aprendizagem informal (EAI) Nutrição Alimentos estimulantes |
topic |
Informal Learning Informal Learning Spaces (ILS) Design Nutrition Stimulating food Aprendizagem informal Espaços de aprendizagem informal (EAI) Nutrição Alimentos estimulantes |
description |
Mestrado Bolonha em Management |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-12-15T01:30:26Z 2023-03 2023-03-01T00:00:00Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/27919 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/27919 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Martins, João Pedro Palhavã de Almeida Andrade (2023). “Informal learning café : a working model for understanding key connections between food and learning”. Dissertação de Mestrado. Universidade de Lisboa. Instituto Superior de Economia e Gestão |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Superior de Economia e Gestão |
publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Superior de Economia e Gestão |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799131676711845888 |