Caracterização e valorização de Thymbra capitata (L.) Cav.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rocha, Rúben José Rodrigues da
Data de Publicação: 2013
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/6464
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_bdc7501a50087f727a500d02a670d822
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/6464
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Caracterização e valorização de Thymbra capitata (L.) Cav.Thymbra capitataLamiaceaeseed germinationvegetative propagationessential oilscarvacrolMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThymbra capitata (L.) Cav., species of the Lamiaceae family, is an aromatic plant, used as medicinal plant and also on the food industry as prophylactic plant due to antifungal and antibacterial properties attributed to its essential oils. This study aimed to study and research T. capitata essencial oils, morphological descriptors for the species, seed germination and vegetative propagation in wild and cultivated populations. The influence of light and several temperature regimes in seed germination rate in different populations was accessed. The plant species seeds are indifferent to light. Most of the tested species populations had higher germination rates at the assayed temperatures (55-95%), being the most favorable for seed germination 10/20 ºC, 15 ºC, 20 ºC and 10 ºC. The maximum germination rate occurred in seeds with about 1 and half years of storage. Vegetative propagation is also a good option for this species, especially in Spring-Summer season, since the obtaining rootedness was greater than 92%. According to the statistical analysis of the selected morphological descriptors there were no significant differences among the populations studied In the quantification of the extraction of essential oils by steam distillation, a maximum efficiency of 1.7% was obtained and the analysis by GC and GC/MS showed the carvacrol as the major component (56.5 to 89.9%).ISAMonteiro, Ana Maria da SilvaMartins, Margarida MoldãoRepositório da Universidade de LisboaRocha, Rúben José Rodrigues da2014-02-05T16:29:26Z20132013-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/6464TID:201847973porRocha, R.J.R. - Caracterização e valorização de Thymbra capitata (L.) Cav.. Lisboa: ISA, 2013, 112 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:37:19Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/6464Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:53:50.467203Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Caracterização e valorização de Thymbra capitata (L.) Cav.
title Caracterização e valorização de Thymbra capitata (L.) Cav.
spellingShingle Caracterização e valorização de Thymbra capitata (L.) Cav.
Rocha, Rúben José Rodrigues da
Thymbra capitata
Lamiaceae
seed germination
vegetative propagation
essential oils
carvacrol
title_short Caracterização e valorização de Thymbra capitata (L.) Cav.
title_full Caracterização e valorização de Thymbra capitata (L.) Cav.
title_fullStr Caracterização e valorização de Thymbra capitata (L.) Cav.
title_full_unstemmed Caracterização e valorização de Thymbra capitata (L.) Cav.
title_sort Caracterização e valorização de Thymbra capitata (L.) Cav.
author Rocha, Rúben José Rodrigues da
author_facet Rocha, Rúben José Rodrigues da
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Monteiro, Ana Maria da Silva
Martins, Margarida Moldão
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Rocha, Rúben José Rodrigues da
dc.subject.por.fl_str_mv Thymbra capitata
Lamiaceae
seed germination
vegetative propagation
essential oils
carvacrol
topic Thymbra capitata
Lamiaceae
seed germination
vegetative propagation
essential oils
carvacrol
description Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013
2013-01-01T00:00:00Z
2014-02-05T16:29:26Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/6464
TID:201847973
url http://hdl.handle.net/10400.5/6464
identifier_str_mv TID:201847973
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Rocha, R.J.R. - Caracterização e valorização de Thymbra capitata (L.) Cav.. Lisboa: ISA, 2013, 112 p.
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA
publisher.none.fl_str_mv ISA
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131014076825600