Avaliação de óleos essenciais e extratos de Lavandula SPP. no controlo de microrganismos
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/8300 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Agronómica - Proteção de Plantas - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_befa9cb861c9a0fff2b3a64af86bd144 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/8300 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Avaliação de óleos essenciais e extratos de Lavandula SPP. no controlo de microrganismosLavandula stoechas subsp. luisieriLavandula pedunculataessential oilsextractsantimicrobial activityMestrado em Engenharia Agronómica - Proteção de Plantas - Instituto Superior de AgronomiaThe Portuguese flora is very rich in aromatic and medicinal plants, among which are Lavandula stoechas subsp. luisieri and L. pedunculata. The present study was aimed to evaluate the potential antimicrobial activity of five plant extracts and essential oils (EO) obtained from these species, with respect to human and plant pathogens. The EO were extracted from dried material by hydrodistillation and the extracts by a solvent system of increasing polarity. To evaluate the activity of samples against human pathogens the microdilution method was used and determined the values of minimum inhibitory concentration (MIC) at different concentrations: 7.5, 15.5, 31, 62.5, 125, 250 and 500 μg/mL. Results were considered positives for MIC values < 100 μg/mL. Lavandula species showed different antimicrobial properties, attributed to differences in the chemical composition of the respective EO and extracts. For phytopathogenic bacteria a similar procedure was followed. Regarding the fungi, the activity of EO and extracts was evaluated by the disc diffusion method on solid medium inoculated with spore suspensions or mycelial discs at sample concentration of 1 mg/mL and 2 mg/mL, respectively. None of the plant pathogens was inhibited. This study tends to confirm the use of EO and plant extracts to control different types of microbial pathogensISA/ULOliveira, Maria Helena Mendes da Costa Ferreira Correia deXavier, Generosa Maria Manso TeixeiraRepositório da Universidade de LisboaJorge, Rita Eduardo2015-03-24T15:48:28Z20142014-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/8300TID:201922479porJorge, R.E. - Avaliação de óleos essenciais e extratos de Lavandula SPP. no controlo de microrganismos. Lisboa: ISA, 2014, 61 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:38:55Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/8300Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:55:21.232607Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação de óleos essenciais e extratos de Lavandula SPP. no controlo de microrganismos |
title |
Avaliação de óleos essenciais e extratos de Lavandula SPP. no controlo de microrganismos |
spellingShingle |
Avaliação de óleos essenciais e extratos de Lavandula SPP. no controlo de microrganismos Jorge, Rita Eduardo Lavandula stoechas subsp. luisieri Lavandula pedunculata essential oils extracts antimicrobial activity |
title_short |
Avaliação de óleos essenciais e extratos de Lavandula SPP. no controlo de microrganismos |
title_full |
Avaliação de óleos essenciais e extratos de Lavandula SPP. no controlo de microrganismos |
title_fullStr |
Avaliação de óleos essenciais e extratos de Lavandula SPP. no controlo de microrganismos |
title_full_unstemmed |
Avaliação de óleos essenciais e extratos de Lavandula SPP. no controlo de microrganismos |
title_sort |
Avaliação de óleos essenciais e extratos de Lavandula SPP. no controlo de microrganismos |
author |
Jorge, Rita Eduardo |
author_facet |
Jorge, Rita Eduardo |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Oliveira, Maria Helena Mendes da Costa Ferreira Correia de Xavier, Generosa Maria Manso Teixeira Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Jorge, Rita Eduardo |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Lavandula stoechas subsp. luisieri Lavandula pedunculata essential oils extracts antimicrobial activity |
topic |
Lavandula stoechas subsp. luisieri Lavandula pedunculata essential oils extracts antimicrobial activity |
description |
Mestrado em Engenharia Agronómica - Proteção de Plantas - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014 2014-01-01T00:00:00Z 2015-03-24T15:48:28Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/8300 TID:201922479 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/8300 |
identifier_str_mv |
TID:201922479 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Jorge, R.E. - Avaliação de óleos essenciais e extratos de Lavandula SPP. no controlo de microrganismos. Lisboa: ISA, 2014, 61 p. |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UL |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1817552031271878656 |