Innovative Olive Oil Refining Process: Study of Its Industrial Application
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 1998 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | https://doi.org/10.7559/gestaoedesenvolvimento.1998.438 |
Resumo: | Olive oil is a widely used product, mainly in cooking, being part of the Mediterranean culture, namely the Portuguese. ln this work, the process, from the culture of the olive tree, to the production of olive oil is characterised and the olive oil production market is analysed, at a national level, being disaggregated, essentially, by virgin olive oil type (based upon the quality) and by regions. Supercritical fluid extraction is a innovative process which allows the extraction, using an "ecological" method, of components from natural products, which can be applied to the refining of olive oil. An industrial unit scale-up study to this refining process, together with an economic feasibility study, allows to reach the conclusion that this process is, according to this analysis, feasible. |
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Innovative Olive Oil Refining Process: Study of Its Industrial ApplicationÉtude de la possibilité d' applica tion industrielle d'un procédé innovateur de raffinage de l'huile d'oliveEstudo da possibilidade de aplicação industrial de um processo inovador de refinação de azeiteOlive oil is a widely used product, mainly in cooking, being part of the Mediterranean culture, namely the Portuguese. ln this work, the process, from the culture of the olive tree, to the production of olive oil is characterised and the olive oil production market is analysed, at a national level, being disaggregated, essentially, by virgin olive oil type (based upon the quality) and by regions. Supercritical fluid extraction is a innovative process which allows the extraction, using an "ecological" method, of components from natural products, which can be applied to the refining of olive oil. An industrial unit scale-up study to this refining process, together with an economic feasibility study, allows to reach the conclusion that this process is, according to this analysis, feasible.L'huile d'olive est un produit três utilisé dans l'art culinaire, faisant partie de la culture méditerranéenne, notarnment de la portugaise. Dans cet article on caractérise le processus dês la culture de l'olivier jusqu'à la production de l'huile d'olive. On analyse le marché de la production de l'huile d'olive à l 'échelle nationale, en faisant la désagrégation, essentiellement, par le type de l 'huile vierge (basé sur la qualité) et par les régions. L'extraction supercritique est un procédé innovateur qui peut être appliqué au raffinage de l'huile d'olive. Ce procédé permet de faire l'extraction de composants tirés de produits naturels tout en utilisant une méthode "écologique". Une étude de scale-up (dimensionnement) d'une unité industrielle objet de ce procédé de raffinage, accompagnée d'une autre étude de faisabilité économique, permet de conclure que ce procédé est, en premiere analyse, faisable.O azeite é um produto com larga utilização, principalmente na culinária, fazendo parte da cultura mediterrânica e, nomeadamente, da portuguesa. Neste trabalho caracteriza-se o processo que vai desde a cultura da oliveira até à produção do azeite e analisa-se o mercado de produção de azeite, a nível nacional, sendo feita a desagregação, essencialmente, por tipo de azeite virgem (no que diz respeito à sua qualidade) e por regiões. A extracção supercrítica é um processo inovador que permite a extracção, através de um método "ecológico", de componentes a partir de produtos naturais, aplicável à refinação de azeite. Um estudo de "scale-up" (dimensionamento) de uma unidade industrial para este processo de refinação, acompanhado por um estudo de viabilidade económica, permite chegar à conclusão de que este processo é, numa primeira análise, viável.Universidade Católica Portuguesa1998-01-01T00:00:00Zjournal articleinfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://doi.org/10.7559/gestaoedesenvolvimento.1998.438oai:ojs.revistas.ucp.pt:article/438Gestão e Desenvolvimento; No 7 (1998); 63-96Gestão e Desenvolvimento; n. 7 (1998); 63-962184-56380872-556X10.7559/gestaoedesenvolvimento.1998.n7reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://revistas.ucp.pt/index.php/gestaoedesenvolvimento/article/view/438https://doi.org/10.7559/gestaoedesenvolvimento.1998.438https://revistas.ucp.pt/index.php/gestaoedesenvolvimento/article/view/438/387Direitos de Autor (c) 1998 Paulo Almeida Pereirahttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessPereira, Paulo Almeida2022-09-23T15:47:19Zoai:ojs.revistas.ucp.pt:article/438Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:04:38.432268Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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