Regulamentação europeia sobre novel food. Identificação de plantas silvestres comestiveis nacionais como não novo alimento
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2015 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/10897 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
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Regulamentação europeia sobre novel food. Identificação de plantas silvestres comestiveis nacionais como não novo alimentonovel foodsnovel food ingredientsregulationnot novel foodedible wild plantsMestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe Regulation (EC) No 258/97, concerning novel foods and novel food ingredients, defines these as foods/food ingredients not significantly used for human consumption, in the Community, before 15 May 1997 and establishes the trading rules. To prove the statuts of not novel food/ not novel food ingredient is necessary to demonstrate evidences to support the significant human consumption in the Community before 15 May 1997 and continuously after this date. This work has as objective to perform a survey of the national legislation and the indicative lists of plants of the Member States, in the context of Regulation (EC) No 258/97. To gather evidences that support the significant food use of national edible wild plants, in order to prove the status of not novel food and verify that they aren’t in the context of the Regulation mentioned above. And yet, to contribute to the update of the Novel Food Catalogue, of the Commission, with the elaboration of a significant human consumption dossier for each national edible wild plant selected. Was identified the existence of indicative lists of plants in Germany, Belgium, Denmark, Finland, France and Italy. From the 70 national edible wild plants researched, to potencially join the Novel Food Catalogue, 50 plants aren’t referenced as food in any of the indicative lists previously mentioned. The evidence of significant food use were surveyed of 5 selected plants, due to their culinary and commercial value in Portugal, among the 50 identified (Asparagus aphyllus L., Asparagus acutifolius L., Rumex crispus L., Quercus rotundifolia Lam. and Corema album (L.) D.Don). It was also elaborate a significant human consumption dossier for the first 4 referred species. The specie Corema album (L.) D. Don doens’t have enough evidence to prove the status of food. In the future, it will be important to complete them interviewing elderly in country's coastline.ISA/ULSantos, Mafalda Cristina AntunesMartins, Margarida MoldãoRepositório da Universidade de LisboaBicho, Rita Carreira2016-02-10T15:57:51Z20152015-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/10897TID:201921200porBicho, R.C. - Regulamentação europeia sobre novel food. Identificação de plantas silvestres comestiveis nacionais como não novo alimento. Lisboa: ISA, 2015, 118 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:41:11Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/10897Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:57:17.079689Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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