Determinação da qualidade do fruto em citrinos de diferentes modos de produção

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Caixeirinho, Dalila da Cruz
Data de Publicação: 2007
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.1/622
Resumo: Dissertação mest., Agricultura Sustentável, Universidade do Algarve, 2007
id RCAP_e550e19dc5a544665a51bee885ce2242
oai_identifier_str oai:sapientia.ualg.pt:10400.1/622
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Determinação da qualidade do fruto em citrinos de diferentes modos de produçãoTesesAgricultura sustentávelQualidadeDieta mediterrânicaDissertação mest., Agricultura Sustentável, Universidade do Algarve, 2007The conversion of the agricultural explorations to more sustainable production technologies intends to reduce the impact of the agricultural activities on the environment and improve the hygienic-sanitary quality of the food products. However, in relation to this last aspect, the available scientific information about the food quality differences between different production forms is quite scarce in general and particularly in what respects to the citrus. The investigation work consisted of fruit sampling in orchards with different forms of agriculture and in its subsequent analysis in laboratory, with the objective of determining the possible quality differences among citrus coming from organic farming way and conventional farming. After the analyses it was verified that the medium weight and the dimensions of the fruit were superior in the fruits coming from conventional orchards. In this form of agriculture it was recorded the largest juice percentage, the smallest concentration of acidity, the most intense coloration, the largest tenor of soluble solids and the higher maturation index. By opposite, the smallest thickness of the fruits peel, the largest concentrations of analyzed acids, with exception of the oxalic acid, and the highest concentrations of sugars (fructose, glucose and sucrose) were recorded in the biological agriculture fruits.Duarte, AmílcarSapientiaCaixeirinho, Dalila da Cruz2011-09-07T16:05:09Z20072007-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.1/622por631.58 CAI*Det Caveinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-07-24T10:11:25Zoai:sapientia.ualg.pt:10400.1/622Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T19:54:57.463417Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Determinação da qualidade do fruto em citrinos de diferentes modos de produção
title Determinação da qualidade do fruto em citrinos de diferentes modos de produção
spellingShingle Determinação da qualidade do fruto em citrinos de diferentes modos de produção
Caixeirinho, Dalila da Cruz
Teses
Agricultura sustentável
Qualidade
Dieta mediterrânica
title_short Determinação da qualidade do fruto em citrinos de diferentes modos de produção
title_full Determinação da qualidade do fruto em citrinos de diferentes modos de produção
title_fullStr Determinação da qualidade do fruto em citrinos de diferentes modos de produção
title_full_unstemmed Determinação da qualidade do fruto em citrinos de diferentes modos de produção
title_sort Determinação da qualidade do fruto em citrinos de diferentes modos de produção
author Caixeirinho, Dalila da Cruz
author_facet Caixeirinho, Dalila da Cruz
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Duarte, Amílcar
Sapientia
dc.contributor.author.fl_str_mv Caixeirinho, Dalila da Cruz
dc.subject.por.fl_str_mv Teses
Agricultura sustentável
Qualidade
Dieta mediterrânica
topic Teses
Agricultura sustentável
Qualidade
Dieta mediterrânica
description Dissertação mest., Agricultura Sustentável, Universidade do Algarve, 2007
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007
2007-01-01T00:00:00Z
2011-09-07T16:05:09Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.1/622
url http://hdl.handle.net/10400.1/622
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv 631.58 CAI*Det Cave
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799133149502898177