Cadeia de valores do cacau em São Tomé e Príncipe
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/4172 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_e55cefd2106a87b3468075a97711bfa2 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/4172 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Cadeia de valores do cacau em São Tomé e Príncipecocoavalue chainsustainabilitySão Tomé e PríncipeMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe present dissertation is the result of a field work 4 months permanence in the Democratic republic of Sao Tome e Principe. It is about the cocoa‟s production, more precisely about the economical analysis of the different production systems in STP. Agronomical research is an important pillar of development, and this is particularly true in STP, where cocoa still plays a fundamental part in this country economy. It is particularly important to identify which system is more profitable at production and transformation level associating this goal with a major competiveness at commercialization level. This is very important because only with a competitive product is the producer able to see returns to his investment and eventually profits increases. That is particularly true in STP, a country with no conditions to compete in terms of mass production and with no capabilities to engage in massive investments. As an analytic tool of the productions system it was decided to analyse the value chain of each production system present in STP. With this procedue it was possible to identify which are the more important variables in the production chain, and that undoubtedly will be useful at planning future development policies for STPISA/UTLCarvalho, Bernardo PachecoEspírito Santo, Severino NetoRepositório da Universidade de LisboaOrlandi, Francesca del Bove2012-03-23T14:38:40Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/4172porOrlandi, Francesca del Bove - Cadeia de valores do cacau em São Tomé e Príncipe. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:10Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/4172Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:51:53.200434Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Cadeia de valores do cacau em São Tomé e Príncipe |
title |
Cadeia de valores do cacau em São Tomé e Príncipe |
spellingShingle |
Cadeia de valores do cacau em São Tomé e Príncipe Orlandi, Francesca del Bove cocoa value chain sustainability São Tomé e Príncipe |
title_short |
Cadeia de valores do cacau em São Tomé e Príncipe |
title_full |
Cadeia de valores do cacau em São Tomé e Príncipe |
title_fullStr |
Cadeia de valores do cacau em São Tomé e Príncipe |
title_full_unstemmed |
Cadeia de valores do cacau em São Tomé e Príncipe |
title_sort |
Cadeia de valores do cacau em São Tomé e Príncipe |
author |
Orlandi, Francesca del Bove |
author_facet |
Orlandi, Francesca del Bove |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Carvalho, Bernardo Pacheco Espírito Santo, Severino Neto Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Orlandi, Francesca del Bove |
dc.subject.por.fl_str_mv |
cocoa value chain sustainability São Tomé e Príncipe |
topic |
cocoa value chain sustainability São Tomé e Príncipe |
description |
Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011 2011-01-01T00:00:00Z 2012-03-23T14:38:40Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/4172 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/4172 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Orlandi, Francesca del Bove - Cadeia de valores do cacau em São Tomé e Príncipe. Lisboa: ISA, 2011 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130995219234816 |