The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Almeida, Simone de Lira
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: de Paiva Júnior, Fernando Gomes, Guerra, José Roberto Ferreira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE
Texto Completo: https://periodicos.uninove.br/riae/article/view/15182
Resumo: The study discusses the cultural dimension in the business internationalization process. Institutional communications of SEBRAE regarding the certification of origin of the curd cheese from Pernambuco are analyzed as trade integration effort in foreign markets. The hermeneutic interpretive inspirated method is adopted as support for the document analysis that investigates the relevance of the cultural dimension in the business internationalization process. The results show that certification of origin means a strategy to develop the local culture and assimilation of the other territories cultural logic. In this sense, tradition and cultural identity are recognized as dynamic elements, since the meanings of the product in the culture of origin are modeled to cultural patterns of destination through a translation process that reduces the psychic distance between nations involved in international negotiation.
id RIEOEI-1_6f029f0b6441814b5a0db41cc095ad54
oai_identifier_str oai:https://periodicos.uninove.br:article/15182
network_acronym_str RIEOEI-1
network_name_str Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE
repository_id_str
spelling The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin sealLa estrategia de la internacionalización de negocios en la perspectiva de la traducción cultural: el caso de la indicación geográfica en negocios agrícolasA estratégia de internacionalização de negócios na perspectiva da tradução cultural: o caso da indicação geográfica no agronegócioCultural Dimension; Business Internationalization Process; Cultural IdentityDimensão Cultural; Internacionalização De Negócios; Identidade CulturalDimensión cultural; Internacionalización de empresas; Identidad cultural.The study discusses the cultural dimension in the business internationalization process. Institutional communications of SEBRAE regarding the certification of origin of the curd cheese from Pernambuco are analyzed as trade integration effort in foreign markets. The hermeneutic interpretive inspirated method is adopted as support for the document analysis that investigates the relevance of the cultural dimension in the business internationalization process. The results show that certification of origin means a strategy to develop the local culture and assimilation of the other territories cultural logic. In this sense, tradition and cultural identity are recognized as dynamic elements, since the meanings of the product in the culture of origin are modeled to cultural patterns of destination through a translation process that reduces the psychic distance between nations involved in international negotiation.La estrategia de internacionalización de negocios es contemplada en la perspectiva de la traducción cultural del queso de cuajo producido en zonas rurales de Pernambuco, con el proceso de adquisición de la Indicación Geográfica. La investigación documental, con el soporte del análisis del contenido temático, ayudó en las investigaciones de las comunicaciones institucionales del Servicio Brasileño de Apoyo a las Micro y Pequeñas Empresas (SEBRAE), sobre el proceso de certificación de origen para la promoción del producto en el mercado externo. Las estrategias de traducción cultural adoptadas por los productores de queso están conforme la actuación de la red de los actores involucrados en la tarea de certificación para mejorar la calidad y darle mayor valor agregado al producto. La normalización y la capacidad de adaptación a los parámetros de los órganos reguladores del negocio agrícola contribuyen para la adecuación del producto a los códigos culturales globalizados y a su comercialización en el ámbito internacional.A estratégia de internacionalização de negócios é contemplada na perspectiva da tradução cultural do queijo coalho produzido no agreste pernambucano, com alvo no processo de aquisição da Indicação Geográfica. A pesquisa documental com o suporte da análise temática de conteúdo auxiliou na investigação das comunicações institucionais do Serviço Brasileiro de Apoio as Micro e Pequenas Empresas (SEBRAE), que dizem respeito ao processo de certificação de origem para promoção do produto no mercado externo. As estratégias de tradução cultural adotadas pelos produtores de queijo se coadunam com a atuação em rede dos atores envolvidos na tarefa de certificação para a melhoria da qualidade e agregação de valor ao produto. A padronização e a adaptabilidade aos parâmetros dos órgãos reguladores do agronegócio contribuem para a adequação do produto a códigos culturais mundializados e sua comercialização na arena internacional. Universidade Nove de Julho - UNINOVEAlmeida, Simone de Lirade Paiva Júnior, Fernando GomesGuerra, José Roberto Ferreira2010-11-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.uninove.br/riae/article/view/1518210.5585/ijsm.v9i2.1670Revista Ibero-Americana de Estratégia; Vol 9, No 2 (2010): RIAE v9n2; 75-98Revista Ibero-Americana de Estratégia; Vol 9, No 2 (2010): RIAE v9n2; 75-982176-0756reponame:Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAEinstname:Revista Ibero-Americana de Estratégia (RIAE)instacron:RIEOEIporhttps://periodicos.uninove.br/riae/article/view/15182/7384Copyright (c) 2010 Iberoamerican Journal of Strategic Managementhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-02-23T17:29:05Zoai:https://periodicos.uninove.br:article/15182Revistahttps://periodicos.uninove.br/riaePRIhttps://periodicos.uninove.br/riae/oai||bennycosta@yahoo.com.br2176-07562176-0756opendoar:2021-02-23T17:29:05Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE - Revista Ibero-Americana de Estratégia (RIAE)false
dc.title.none.fl_str_mv The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal
La estrategia de la internacionalización de negocios en la perspectiva de la traducción cultural: el caso de la indicación geográfica en negocios agrícolas
A estratégia de internacionalização de negócios na perspectiva da tradução cultural: o caso da indicação geográfica no agronegócio
title The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal
spellingShingle The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal
Almeida, Simone de Lira
Cultural Dimension; Business Internationalization Process; Cultural Identity
Dimensão Cultural; Internacionalização De Negócios; Identidade Cultural
Dimensión cultural; Internacionalización de empresas; Identidad cultural.
title_short The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal
title_full The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal
title_fullStr The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal
title_full_unstemmed The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal
title_sort The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal
author Almeida, Simone de Lira
author_facet Almeida, Simone de Lira
de Paiva Júnior, Fernando Gomes
Guerra, José Roberto Ferreira
author_role author
author2 de Paiva Júnior, Fernando Gomes
Guerra, José Roberto Ferreira
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv


dc.contributor.author.fl_str_mv Almeida, Simone de Lira
de Paiva Júnior, Fernando Gomes
Guerra, José Roberto Ferreira
dc.subject.none.fl_str_mv


dc.subject.por.fl_str_mv Cultural Dimension; Business Internationalization Process; Cultural Identity
Dimensão Cultural; Internacionalização De Negócios; Identidade Cultural
Dimensión cultural; Internacionalización de empresas; Identidad cultural.
topic Cultural Dimension; Business Internationalization Process; Cultural Identity
Dimensão Cultural; Internacionalização De Negócios; Identidade Cultural
Dimensión cultural; Internacionalización de empresas; Identidad cultural.
description The study discusses the cultural dimension in the business internationalization process. Institutional communications of SEBRAE regarding the certification of origin of the curd cheese from Pernambuco are analyzed as trade integration effort in foreign markets. The hermeneutic interpretive inspirated method is adopted as support for the document analysis that investigates the relevance of the cultural dimension in the business internationalization process. The results show that certification of origin means a strategy to develop the local culture and assimilation of the other territories cultural logic. In this sense, tradition and cultural identity are recognized as dynamic elements, since the meanings of the product in the culture of origin are modeled to cultural patterns of destination through a translation process that reduces the psychic distance between nations involved in international negotiation.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-11-01
dc.type.none.fl_str_mv

dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.uninove.br/riae/article/view/15182
10.5585/ijsm.v9i2.1670
url https://periodicos.uninove.br/riae/article/view/15182
identifier_str_mv 10.5585/ijsm.v9i2.1670
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.uninove.br/riae/article/view/15182/7384
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2010 Iberoamerican Journal of Strategic Management
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2010 Iberoamerican Journal of Strategic Management
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Nove de Julho - UNINOVE
publisher.none.fl_str_mv Universidade Nove de Julho - UNINOVE
dc.source.none.fl_str_mv Revista Ibero-Americana de Estratégia; Vol 9, No 2 (2010): RIAE v9n2; 75-98
Revista Ibero-Americana de Estratégia; Vol 9, No 2 (2010): RIAE v9n2; 75-98
2176-0756
reponame:Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE
instname:Revista Ibero-Americana de Estratégia (RIAE)
instacron:RIEOEI
instname_str Revista Ibero-Americana de Estratégia (RIAE)
instacron_str RIEOEI
institution RIEOEI
reponame_str Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE
collection Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE
repository.name.fl_str_mv Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE - Revista Ibero-Americana de Estratégia (RIAE)
repository.mail.fl_str_mv ||bennycosta@yahoo.com.br
_version_ 1799138725693751296