The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE |
Texto Completo: | https://periodicos.uninove.br/riae/article/view/15182 |
Resumo: | The study discusses the cultural dimension in the business internationalization process. Institutional communications of SEBRAE regarding the certification of origin of the curd cheese from Pernambuco are analyzed as trade integration effort in foreign markets. The hermeneutic interpretive inspirated method is adopted as support for the document analysis that investigates the relevance of the cultural dimension in the business internationalization process. The results show that certification of origin means a strategy to develop the local culture and assimilation of the other territories cultural logic. In this sense, tradition and cultural identity are recognized as dynamic elements, since the meanings of the product in the culture of origin are modeled to cultural patterns of destination through a translation process that reduces the psychic distance between nations involved in international negotiation. |
id |
RIEOEI-1_6f029f0b6441814b5a0db41cc095ad54 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:https://periodicos.uninove.br:article/15182 |
network_acronym_str |
RIEOEI-1 |
network_name_str |
Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE |
repository_id_str |
|
spelling |
The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin sealLa estrategia de la internacionalización de negocios en la perspectiva de la traducción cultural: el caso de la indicación geográfica en negocios agrícolasA estratégia de internacionalização de negócios na perspectiva da tradução cultural: o caso da indicação geográfica no agronegócioCultural Dimension; Business Internationalization Process; Cultural IdentityDimensão Cultural; Internacionalização De Negócios; Identidade CulturalDimensión cultural; Internacionalización de empresas; Identidad cultural.The study discusses the cultural dimension in the business internationalization process. Institutional communications of SEBRAE regarding the certification of origin of the curd cheese from Pernambuco are analyzed as trade integration effort in foreign markets. The hermeneutic interpretive inspirated method is adopted as support for the document analysis that investigates the relevance of the cultural dimension in the business internationalization process. The results show that certification of origin means a strategy to develop the local culture and assimilation of the other territories cultural logic. In this sense, tradition and cultural identity are recognized as dynamic elements, since the meanings of the product in the culture of origin are modeled to cultural patterns of destination through a translation process that reduces the psychic distance between nations involved in international negotiation.La estrategia de internacionalización de negocios es contemplada en la perspectiva de la traducción cultural del queso de cuajo producido en zonas rurales de Pernambuco, con el proceso de adquisición de la Indicación Geográfica. La investigación documental, con el soporte del análisis del contenido temático, ayudó en las investigaciones de las comunicaciones institucionales del Servicio Brasileño de Apoyo a las Micro y Pequeñas Empresas (SEBRAE), sobre el proceso de certificación de origen para la promoción del producto en el mercado externo. Las estrategias de traducción cultural adoptadas por los productores de queso están conforme la actuación de la red de los actores involucrados en la tarea de certificación para mejorar la calidad y darle mayor valor agregado al producto. La normalización y la capacidad de adaptación a los parámetros de los órganos reguladores del negocio agrícola contribuyen para la adecuación del producto a los códigos culturales globalizados y a su comercialización en el ámbito internacional.A estratégia de internacionalização de negócios é contemplada na perspectiva da tradução cultural do queijo coalho produzido no agreste pernambucano, com alvo no processo de aquisição da Indicação Geográfica. A pesquisa documental com o suporte da análise temática de conteúdo auxiliou na investigação das comunicações institucionais do Serviço Brasileiro de Apoio as Micro e Pequenas Empresas (SEBRAE), que dizem respeito ao processo de certificação de origem para promoção do produto no mercado externo. As estratégias de tradução cultural adotadas pelos produtores de queijo se coadunam com a atuação em rede dos atores envolvidos na tarefa de certificação para a melhoria da qualidade e agregação de valor ao produto. A padronização e a adaptabilidade aos parâmetros dos órgãos reguladores do agronegócio contribuem para a adequação do produto a códigos culturais mundializados e sua comercialização na arena internacional. Universidade Nove de Julho - UNINOVEAlmeida, Simone de Lirade Paiva Júnior, Fernando GomesGuerra, José Roberto Ferreira2010-11-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.uninove.br/riae/article/view/1518210.5585/ijsm.v9i2.1670Revista Ibero-Americana de Estratégia; Vol 9, No 2 (2010): RIAE v9n2; 75-98Revista Ibero-Americana de Estratégia; Vol 9, No 2 (2010): RIAE v9n2; 75-982176-0756reponame:Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAEinstname:Revista Ibero-Americana de Estratégia (RIAE)instacron:RIEOEIporhttps://periodicos.uninove.br/riae/article/view/15182/7384Copyright (c) 2010 Iberoamerican Journal of Strategic Managementhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-02-23T17:29:05Zoai:https://periodicos.uninove.br:article/15182Revistahttps://periodicos.uninove.br/riaePRIhttps://periodicos.uninove.br/riae/oai||bennycosta@yahoo.com.br2176-07562176-0756opendoar:2021-02-23T17:29:05Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE - Revista Ibero-Americana de Estratégia (RIAE)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal La estrategia de la internacionalización de negocios en la perspectiva de la traducción cultural: el caso de la indicación geográfica en negocios agrícolas A estratégia de internacionalização de negócios na perspectiva da tradução cultural: o caso da indicação geográfica no agronegócio |
title |
The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal |
spellingShingle |
The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal Almeida, Simone de Lira Cultural Dimension; Business Internationalization Process; Cultural Identity Dimensão Cultural; Internacionalização De Negócios; Identidade Cultural Dimensión cultural; Internacionalización de empresas; Identidad cultural. |
title_short |
The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal |
title_full |
The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal |
title_fullStr |
The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal |
title_full_unstemmed |
The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal |
title_sort |
The cultural logic of the business internationalization process: the acquisition of a certification of origin seal |
author |
Almeida, Simone de Lira |
author_facet |
Almeida, Simone de Lira de Paiva Júnior, Fernando Gomes Guerra, José Roberto Ferreira |
author_role |
author |
author2 |
de Paiva Júnior, Fernando Gomes Guerra, José Roberto Ferreira |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
|
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Almeida, Simone de Lira de Paiva Júnior, Fernando Gomes Guerra, José Roberto Ferreira |
dc.subject.none.fl_str_mv |
|
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cultural Dimension; Business Internationalization Process; Cultural Identity Dimensão Cultural; Internacionalização De Negócios; Identidade Cultural Dimensión cultural; Internacionalización de empresas; Identidad cultural. |
topic |
Cultural Dimension; Business Internationalization Process; Cultural Identity Dimensão Cultural; Internacionalização De Negócios; Identidade Cultural Dimensión cultural; Internacionalización de empresas; Identidad cultural. |
description |
The study discusses the cultural dimension in the business internationalization process. Institutional communications of SEBRAE regarding the certification of origin of the curd cheese from Pernambuco are analyzed as trade integration effort in foreign markets. The hermeneutic interpretive inspirated method is adopted as support for the document analysis that investigates the relevance of the cultural dimension in the business internationalization process. The results show that certification of origin means a strategy to develop the local culture and assimilation of the other territories cultural logic. In this sense, tradition and cultural identity are recognized as dynamic elements, since the meanings of the product in the culture of origin are modeled to cultural patterns of destination through a translation process that reduces the psychic distance between nations involved in international negotiation. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010-11-01 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.uninove.br/riae/article/view/15182 10.5585/ijsm.v9i2.1670 |
url |
https://periodicos.uninove.br/riae/article/view/15182 |
identifier_str_mv |
10.5585/ijsm.v9i2.1670 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.uninove.br/riae/article/view/15182/7384 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2010 Iberoamerican Journal of Strategic Management https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2010 Iberoamerican Journal of Strategic Management https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Nove de Julho - UNINOVE |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Nove de Julho - UNINOVE |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Ibero-Americana de Estratégia; Vol 9, No 2 (2010): RIAE v9n2; 75-98 Revista Ibero-Americana de Estratégia; Vol 9, No 2 (2010): RIAE v9n2; 75-98 2176-0756 reponame:Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE instname:Revista Ibero-Americana de Estratégia (RIAE) instacron:RIEOEI |
instname_str |
Revista Ibero-Americana de Estratégia (RIAE) |
instacron_str |
RIEOEI |
institution |
RIEOEI |
reponame_str |
Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE |
collection |
Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Ibero Americana de Estratégia - RIAE - Revista Ibero-Americana de Estratégia (RIAE) |
repository.mail.fl_str_mv |
||bennycosta@yahoo.com.br |
_version_ |
1799138725693751296 |