Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNISANTOS |
Texto Completo: | https://tede.unisantos.br/handle/tede/823 |
Resumo: | Foods have the purpose of providing energy to the human body and the material for the formation and maintenance of tissues , while governing the functioning of the organs. The regions Cubatao( pylons and center ), Saint Vincent and Guaruja houses an industrial center with numerous basic industries. Through improper disposal, eventually releasing chemical origin of environmental contaminants in air , water and soil , that only in the 1980s , were detected and identified as : heavy metals , organochlorines , dioxins and furans. These contaminants can cause harmful effects and adverse acute (short-term), chronic ( ong term) and late ( through generations) to human health . The aim of this study was to evaluate the use of terrestrial and aquatic food from contaminated areas of the 4 regions: Drumsticks (Cubatao), Centro (Cubatao) , São Vicente , Guarujá and Bertioga (control region) , and its association with the prevalence of morbidity above. This cross-sectional study in 820 households per study area , considering the number of households per census tract . The test of proportions for qualitative variables and descriptive analysis of the sociodemographic variables was applied. There was a statistically significant difference in the consumption of food from contaminated and morbidities mainly in foods of aquatic origin, which undergo bioaccumulation and biomagnification through the food chain areas. |
id |
SANT_556d2c58f089eada19b42564a6b529e1 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:tede.unisantos.br:tede/823 |
network_acronym_str |
SANT |
network_name_str |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNISANTOS |
repository_id_str |
4713 |
spelling |
Pereira, Luiz Alberto Amadorhttp://lattes.cnpq.br/3924547991056811Pereira, Luiz Alberto AmadorBraga, Alfésio Luis FerreiaCarvalho, Daniele Fernandes Pena082.756.058-30http://lattes.cnpq.br/5112981929907320Baraúna, Jacqueline Mônica Pagliuso Venturoso2015-04-06T14:02:50Z2014-08-18BARAÚNA, Jacqueline Mônica Pagliuso Venturoso. Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida. 2014. 125 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Católica de Santos, Santos, 2014.https://tede.unisantos.br/handle/tede/823Foods have the purpose of providing energy to the human body and the material for the formation and maintenance of tissues , while governing the functioning of the organs. The regions Cubatao( pylons and center ), Saint Vincent and Guaruja houses an industrial center with numerous basic industries. Through improper disposal, eventually releasing chemical origin of environmental contaminants in air , water and soil , that only in the 1980s , were detected and identified as : heavy metals , organochlorines , dioxins and furans. These contaminants can cause harmful effects and adverse acute (short-term), chronic ( ong term) and late ( through generations) to human health . The aim of this study was to evaluate the use of terrestrial and aquatic food from contaminated areas of the 4 regions: Drumsticks (Cubatao), Centro (Cubatao) , São Vicente , Guarujá and Bertioga (control region) , and its association with the prevalence of morbidity above. This cross-sectional study in 820 households per study area , considering the number of households per census tract . The test of proportions for qualitative variables and descriptive analysis of the sociodemographic variables was applied. There was a statistically significant difference in the consumption of food from contaminated and morbidities mainly in foods of aquatic origin, which undergo bioaccumulation and biomagnification through the food chain areas.Os alimentos possuem a finalidade de fornecer ao corpo humano a energia e o material destinados à formação e manutenção dos tecidos, ao mesmo tempo em que regulam o funcionamento dos órgãos.As regiões de Cubatão (Pilões e Centro), São Vicente e Guarujá abriga um polo industrial com inúmeras indústrias de base. Através de descarte inadequado, acabaram por lançar contaminantes ambientais de origem química no ar, água e solo, que somente na década de 1980, foram detectados e identificados como: metais pesados, organoclorados, dioxinas e furanos. Estes contaminantes podem causar efeitos danosos e adversos agudos (curta duração), crônicos (longa duração) e tardios (atravessa gerações)á saúde humana. O objetivo deste estudo foi avaliar o consumo de alimentos terrestres e aquáticos provenientes de áreas contaminadas das 4regiões: Pilões (Cubatão), Centro (Cubatão), São Vicente, Guarujá e Bertioga (região controle), e sua associação com a prevalência de morbidade referida. Trata-se de estudo transversal feito em 820 domicílios por área estudada, considerando o número de domicílios existentes por setor censitário. Foi aplicado o teste de proporções para as variáveis qualitativas e análise descritiva das variáveis sóciodemográficas. Houve diferença estatisticamente significativa para o consumo de alimentos provenientes de áreas contaminadas e morbidades referidas principalmente em alimentos de origem aquática, os quais sofrem bioacumulação e biomagnificação através da cadeia alimentar. Palavras-Chave: alimentos contaminados, morbidade referidaapplication/pdfporUniversidade Católica de SantosMestrado em Saúde ColetivaCatólica de SantosBrasilCentro de Ciências Sociais Aplicadas e SaúdeBARAÚNA, Jacqueline Mônica Pagliuso Venturoso. Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida. 2014. 125 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Católica de Santos, Santos, 2014.alimentos contaminados; morbidade referida; metais pesadoscontaminated food; morbidity; heavy metalsCIENCIAS DA SAUDE::SAUDE COLETIVAConsumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referidainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNISANTOSinstname:Universidade Católica de Santos (UNISANTOS)instacron:UNISANTOSORIGINALJacqueline Barauna.pdfJacqueline Barauna.pdfDissertação_Mestrado em Saúde Coletivaapplication/pdf1067134https://tede.unisantos.br/bitstream/tede/823/2/Jacqueline%20Barauna.pdfcdefd02bc846a4c5ece8b033aa28624aMD52TEXTJacqueline Barauna.pdf.txtJacqueline Barauna.pdf.txtExtracted texttext/plain115487https://tede.unisantos.br/bitstream/tede/823/3/Jacqueline%20Barauna.pdf.txtac0913b49df052e6093954ed1589e259MD53LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-82165https://tede.unisantos.br/bitstream/tede/823/1/license.txtbd3efa91386c1718a7f26a329fdcb468MD51THUMBNAILJacqueline Barauna.pdf.jpgJacqueline Barauna.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1181https://tede.unisantos.br/bitstream/tede/823/4/Jacqueline%20Barauna.pdf.jpgdfcd98af71f878a0ccc909d42a037dbfMD54tede/8232021-10-04 18:27:13.0oai:tede.unisantos.br: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Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttp://biblioteca.unisantos.br:8181/http://biblioteca.unisantos.br:8181/oai/requestmrita.biblio@unisantos.br||mrita.biblio@unisantos.bropendoar:47132021-10-04T21:27:13Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNISANTOS - Universidade Católica de Santos (UNISANTOS)false |
dc.title.por.fl_str_mv |
Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida |
title |
Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida |
spellingShingle |
Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida Baraúna, Jacqueline Mônica Pagliuso Venturoso alimentos contaminados; morbidade referida; metais pesados contaminated food; morbidity; heavy metals CIENCIAS DA SAUDE::SAUDE COLETIVA |
title_short |
Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida |
title_full |
Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida |
title_fullStr |
Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida |
title_full_unstemmed |
Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida |
title_sort |
Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida |
author |
Baraúna, Jacqueline Mônica Pagliuso Venturoso |
author_facet |
Baraúna, Jacqueline Mônica Pagliuso Venturoso |
author_role |
author |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
Pereira, Luiz Alberto Amador |
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/3924547991056811 |
dc.contributor.referee1.fl_str_mv |
Pereira, Luiz Alberto Amador |
dc.contributor.referee2.fl_str_mv |
Braga, Alfésio Luis Ferreia |
dc.contributor.referee3.fl_str_mv |
Carvalho, Daniele Fernandes Pena |
dc.contributor.authorID.fl_str_mv |
082.756.058-30 |
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/5112981929907320 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Baraúna, Jacqueline Mônica Pagliuso Venturoso |
contributor_str_mv |
Pereira, Luiz Alberto Amador Pereira, Luiz Alberto Amador Braga, Alfésio Luis Ferreia Carvalho, Daniele Fernandes Pena |
dc.subject.por.fl_str_mv |
alimentos contaminados; morbidade referida; metais pesados |
topic |
alimentos contaminados; morbidade referida; metais pesados contaminated food; morbidity; heavy metals CIENCIAS DA SAUDE::SAUDE COLETIVA |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
contaminated food; morbidity; heavy metals |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CIENCIAS DA SAUDE::SAUDE COLETIVA |
description |
Foods have the purpose of providing energy to the human body and the material for the formation and maintenance of tissues , while governing the functioning of the organs. The regions Cubatao( pylons and center ), Saint Vincent and Guaruja houses an industrial center with numerous basic industries. Through improper disposal, eventually releasing chemical origin of environmental contaminants in air , water and soil , that only in the 1980s , were detected and identified as : heavy metals , organochlorines , dioxins and furans. These contaminants can cause harmful effects and adverse acute (short-term), chronic ( ong term) and late ( through generations) to human health . The aim of this study was to evaluate the use of terrestrial and aquatic food from contaminated areas of the 4 regions: Drumsticks (Cubatao), Centro (Cubatao) , São Vicente , Guarujá and Bertioga (control region) , and its association with the prevalence of morbidity above. This cross-sectional study in 820 households per study area , considering the number of households per census tract . The test of proportions for qualitative variables and descriptive analysis of the sociodemographic variables was applied. There was a statistically significant difference in the consumption of food from contaminated and morbidities mainly in foods of aquatic origin, which undergo bioaccumulation and biomagnification through the food chain areas. |
publishDate |
2014 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2014-08-18 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2015-04-06T14:02:50Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
BARAÚNA, Jacqueline Mônica Pagliuso Venturoso. Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida. 2014. 125 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Católica de Santos, Santos, 2014. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://tede.unisantos.br/handle/tede/823 |
identifier_str_mv |
BARAÚNA, Jacqueline Mônica Pagliuso Venturoso. Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida. 2014. 125 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Católica de Santos, Santos, 2014. |
url |
https://tede.unisantos.br/handle/tede/823 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.references.por.fl_str_mv |
BARAÚNA, Jacqueline Mônica Pagliuso Venturoso. Consumo de alimentos produzidos em áreas contaminadas e a prevalência de morbidade referida. 2014. 125 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Católica de Santos, Santos, 2014. |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Católica de Santos |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Mestrado em Saúde Coletiva |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
Católica de Santos |
dc.publisher.country.fl_str_mv |
Brasil |
dc.publisher.department.fl_str_mv |
Centro de Ciências Sociais Aplicadas e Saúde |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Católica de Santos |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNISANTOS instname:Universidade Católica de Santos (UNISANTOS) instacron:UNISANTOS |
instname_str |
Universidade Católica de Santos (UNISANTOS) |
instacron_str |
UNISANTOS |
institution |
UNISANTOS |
reponame_str |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNISANTOS |
collection |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNISANTOS |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://tede.unisantos.br/bitstream/tede/823/2/Jacqueline%20Barauna.pdf https://tede.unisantos.br/bitstream/tede/823/3/Jacqueline%20Barauna.pdf.txt https://tede.unisantos.br/bitstream/tede/823/1/license.txt https://tede.unisantos.br/bitstream/tede/823/4/Jacqueline%20Barauna.pdf.jpg |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
cdefd02bc846a4c5ece8b033aa28624a ac0913b49df052e6093954ed1589e259 bd3efa91386c1718a7f26a329fdcb468 dfcd98af71f878a0ccc909d42a037dbf |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNISANTOS - Universidade Católica de Santos (UNISANTOS) |
repository.mail.fl_str_mv |
mrita.biblio@unisantos.br||mrita.biblio@unisantos.br |
_version_ |
1815437925123358720 |