Amino Acids in Textbooks of Biology for High School and of Biochemistry for Higher Education

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: de Oliveira, Patrícia Santos
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Lacerda, Caroline Dutra, Bianconi, Maria Lucia
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Ensino de Bioquímica
Texto Completo: http://bioquimica.org.br/revista/ojs/index.php/REB/article/view/625
Resumo: The topic “amino acids” was analyzed in eleven textbooks of Biology for High School, approved in the National Plan of Didactic Books of 2012 and 2015, and in six Biochemistry textbooks for higher education. This particular topic allows the exemplification of pKa and Buffer systems, which is important to the understanding of structure and function of proteins and enzymes although considered hard by undergraduate students of Health Science majors. At least one problem that leads to misconceptions was identified in the Biology textbooks. On the contrary, the subject is clearly presented in the Biochemistry textbooks, although a few vices of language in the definition of the structure of amino acids”, para “in the definition of amino acids structure. A suggestion of collaborative approach that is shown to be effective in this and in related subjects is presented.
id SBBQM-1_987293381f01a352ac6ca844550843fc
oai_identifier_str oai:ojs.bioquimica.org.br:article/625
network_acronym_str SBBQM-1
network_name_str Revista de Ensino de Bioquímica
repository_id_str
spelling Amino Acids in Textbooks of Biology for High School and of Biochemistry for Higher EducationOs Aminoácidos nos Livros Didáticos de Biologia do Ensino Médio e de Bioquímica do Ensino Superioramino acids; misconceptions; collaborative learningAnálise de livro didáticoaminoácidos; concepções alternativas; aprendizado colaborativoThe topic “amino acids” was analyzed in eleven textbooks of Biology for High School, approved in the National Plan of Didactic Books of 2012 and 2015, and in six Biochemistry textbooks for higher education. This particular topic allows the exemplification of pKa and Buffer systems, which is important to the understanding of structure and function of proteins and enzymes although considered hard by undergraduate students of Health Science majors. At least one problem that leads to misconceptions was identified in the Biology textbooks. On the contrary, the subject is clearly presented in the Biochemistry textbooks, although a few vices of language in the definition of the structure of amino acids”, para “in the definition of amino acids structure. A suggestion of collaborative approach that is shown to be effective in this and in related subjects is presented.O tema “aminoácidos” foi analisado em onze livros didáticos de Biologia do ensino médio aprovados no Plano Nacional do Livro Didático de 2012 e de 2015 e em seis livros textos de Bioquímica utilizados no nível superior. O tema foi escolhido por permitir a exemplificação do conceito de pKa e sistema tampão, importante no estudo de estrutura e função de proteínas e enzimas, apesar de considerado árido pelos alunos de graduação da área da Saúde. Em todos os livros de ensino médio foi identificado ao menos um problema que leva à formação de concepções alternativas. Ao contrário, nos livros de ensino superior, o assunto é abordado de forma clara apesar de terem sido identificados alguns vícios de linguagem na descrição da estrutura dos aminoácidos. Ao final, apresentamos uma sugestão de abordagem colaborativa que tem sido bastante eficaz no ensino desse e de assuntos correlatos. Sociedade Brasileira de Bioquímica e Biologia Molecular - SBBqde Oliveira, Patrícia SantosLacerda, Caroline DutraBianconi, Maria Lucia2016-05-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionanálise de conteúdoapplication/pdfhttp://bioquimica.org.br/revista/ojs/index.php/REB/article/view/62510.16923/reb.v14i1.625Revista de Ensino de Bioquímica; v. 14, n. 1 (2016): REB: (Jan - Jun); 52-72Revista de Enseñanza de Bioquímica; v. 14, n. 1 (2016): REB: (Jan - Jun); 52-72Journal of Biochemistry Education; v. 14, n. 1 (2016): REB: (Jan - Jun); 52-72Revista de Ensino de Bioquímica; v. 14, n. 1 (2016): REB: (Jan - Jun); 52-722318-8790reponame:Revista de Ensino de Bioquímicainstname:Sociedade Brasileira de Bioquímica e Biologia Molecular (SBBq)instacron:SBBQMporhttp://bioquimica.org.br/revista/ojs/index.php/REB/article/view/625/530/*ref*/Oliveira, PS. Estrutura e função das proteínas nos livros didáticos de biologia aprovados no PNLD 2012. Dissertação de Mestrado [Biologia Geral]. Instituto de Biofísica Carlos Chagas Filho, Universidade Federal do Rio de Janeiro./*ref*/Giordan A, De Vechi G. As origens do saber: das concepções dos aprendentes aos conceitos científicos. 2. ed. Porto Alegre: Artes Médicas; 1996./*ref*/Carrascosa, J. El problema de lãs concepciones alternativas em La actualidad (parte II). El cambio de concepciones alternativas. Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de lãs Ciencias 2005; 2(3): 388-402./*ref*/Luz MRMP, Oliveira GA, Da Poian AT. Glucose as the sole metabolic fuel: Overcoming a misconception using conceptual change to teach the energy-yielding metabolism to Brazilian high school students. Biochemistry and Molecular Biology Education 2013; 41 224-231./*ref*/Oliveira GA, Sousa CR, Da Poian AT, Luz MRMP. Students’ Misconception about Energy-Yielding Metabolism: Glucose as the Sole Metabolic Fuel. Advances in Physiology Education 2003; 27(3): 97-101./*ref*/Brum WP. O tema bactéria no ensino fundamental: concepções alternativas dos estudantes sobre as implicações na saúde humana. Revista de Educação, Ciências e Matemática 2014; 4(3): 1-12./*ref*/Wu, G. Amino Acids: Biochemistry and Nutrition. 1. ed. New York: CRC Press; 2013/*ref*/Wu G, Wu ZL, Dai ZL, Yang WW, Liu C, Wang B, Wang JJ, Yin YL. Dietary requirements of “nutritionally nonessential amino acids” by animals and humans. Amino Acids 2013; 44: 1107-1113./*ref*/MEC. Guia de Livros Didáticos: PMLD 2015: Biologia: Ensino Médio. Brasília: 80p; 2014./*ref*/Rodrigues JAR. Recomendações da IUPAC para a nomenclatura de moléculas orgânicas. Química Nova na Escola 2001; 13: 22-28./*ref*/Lisboa JCF. Ser protagonista. Química. 3º ano. 1. ed. São Paulo: Edições SM; 2010./*ref*/Kannan, S, Nielsen, SS, Mason, AC. Protein digestibility-corrected amino acid scores for bean and bean-rice infant weaning food products. J. Agric. Food Chem. 2001; 49: 5070−5074/*ref*/Kopple JD, Swendseid ME. Evidence that histidine is na essential amino acid in normal and chronically uremic man. J Clin Invest 1975; 55(5): 881-891./*ref*/ Thurlkill RL, Grimsley GR, Scholtz JM, Pace CN. Hydrogen bonding markedly reduces the pK of buried carboxyl groups in proteins 2006 J Mol Biol. 362: 594-604/*ref*/Japiassu H. Interdisciplinaridade e patologia do saber. 1. ed. Rio de Janeiro: IMAGO; 1976./*ref*/Gerhard AC, Rocha Filho J B. A Fragmentação dos Saberes na Educação Científica Escolar na Percepção de Professores de uma Escola de Ensino Médio. Investigações em Ensino de Ciências 2012 17(1): 125-145/*ref*/Wirzbicki SM, Zanon LB. Relações entre conhecimentos de biologia e de química na abordagem de conteúdos de biologia no ensino médio. EREBIO‐SUL [anais na internet]. 2013. acesso em 10 de maio de 2016. Disponível em: http://santoangelo.uri.br/erebiosul2013/Rio de JaneiroEnsino médio e superiorDireitos autorais 2016 Revista de Ensino de Bioquímicahttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2022-03-25T17:24:56Zoai:ojs.bioquimica.org.br:article/625Revistahttp://bioquimica.org.br/revista/ojs/index.php/REBONGhttp://bioquimica.org.br/revista/ojs/index.php/REB/oaicontato@bioquimica.org.br||ensinodebioquimica@gmail.com2318-87901677-2318opendoar:2022-03-25T17:24:56Revista de Ensino de Bioquímica - Sociedade Brasileira de Bioquímica e Biologia Molecular (SBBq)false
dc.title.none.fl_str_mv Amino Acids in Textbooks of Biology for High School and of Biochemistry for Higher Education
Os Aminoácidos nos Livros Didáticos de Biologia do Ensino Médio e de Bioquímica do Ensino Superior
title Amino Acids in Textbooks of Biology for High School and of Biochemistry for Higher Education
spellingShingle Amino Acids in Textbooks of Biology for High School and of Biochemistry for Higher Education
de Oliveira, Patrícia Santos
amino acids; misconceptions; collaborative learning
Análise de livro didático
aminoácidos; concepções alternativas; aprendizado colaborativo
title_short Amino Acids in Textbooks of Biology for High School and of Biochemistry for Higher Education
title_full Amino Acids in Textbooks of Biology for High School and of Biochemistry for Higher Education
title_fullStr Amino Acids in Textbooks of Biology for High School and of Biochemistry for Higher Education
title_full_unstemmed Amino Acids in Textbooks of Biology for High School and of Biochemistry for Higher Education
title_sort Amino Acids in Textbooks of Biology for High School and of Biochemistry for Higher Education
author de Oliveira, Patrícia Santos
author_facet de Oliveira, Patrícia Santos
Lacerda, Caroline Dutra
Bianconi, Maria Lucia
author_role author
author2 Lacerda, Caroline Dutra
Bianconi, Maria Lucia
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv de Oliveira, Patrícia Santos
Lacerda, Caroline Dutra
Bianconi, Maria Lucia
dc.subject.none.fl_str_mv
dc.subject.por.fl_str_mv amino acids; misconceptions; collaborative learning
Análise de livro didático
aminoácidos; concepções alternativas; aprendizado colaborativo
topic amino acids; misconceptions; collaborative learning
Análise de livro didático
aminoácidos; concepções alternativas; aprendizado colaborativo
description The topic “amino acids” was analyzed in eleven textbooks of Biology for High School, approved in the National Plan of Didactic Books of 2012 and 2015, and in six Biochemistry textbooks for higher education. This particular topic allows the exemplification of pKa and Buffer systems, which is important to the understanding of structure and function of proteins and enzymes although considered hard by undergraduate students of Health Science majors. At least one problem that leads to misconceptions was identified in the Biology textbooks. On the contrary, the subject is clearly presented in the Biochemistry textbooks, although a few vices of language in the definition of the structure of amino acids”, para “in the definition of amino acids structure. A suggestion of collaborative approach that is shown to be effective in this and in related subjects is presented.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-05-18
dc.type.none.fl_str_mv




dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
análise de conteúdo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://bioquimica.org.br/revista/ojs/index.php/REB/article/view/625
10.16923/reb.v14i1.625
url http://bioquimica.org.br/revista/ojs/index.php/REB/article/view/625
identifier_str_mv 10.16923/reb.v14i1.625
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://bioquimica.org.br/revista/ojs/index.php/REB/article/view/625/530
/*ref*/Oliveira, PS. Estrutura e função das proteínas nos livros didáticos de biologia aprovados no PNLD 2012. Dissertação de Mestrado [Biologia Geral]. Instituto de Biofísica Carlos Chagas Filho, Universidade Federal do Rio de Janeiro.
/*ref*/Giordan A, De Vechi G. As origens do saber: das concepções dos aprendentes aos conceitos científicos. 2. ed. Porto Alegre: Artes Médicas; 1996.
/*ref*/Carrascosa, J. El problema de lãs concepciones alternativas em La actualidad (parte II). El cambio de concepciones alternativas. Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de lãs Ciencias 2005; 2(3): 388-402.
/*ref*/Luz MRMP, Oliveira GA, Da Poian AT. Glucose as the sole metabolic fuel: Overcoming a misconception using conceptual change to teach the energy-yielding metabolism to Brazilian high school students. Biochemistry and Molecular Biology Education 2013; 41 224-231.
/*ref*/Oliveira GA, Sousa CR, Da Poian AT, Luz MRMP. Students’ Misconception about Energy-Yielding Metabolism: Glucose as the Sole Metabolic Fuel. Advances in Physiology Education 2003; 27(3): 97-101.
/*ref*/Brum WP. O tema bactéria no ensino fundamental: concepções alternativas dos estudantes sobre as implicações na saúde humana. Revista de Educação, Ciências e Matemática 2014; 4(3): 1-12.
/*ref*/Wu, G. Amino Acids: Biochemistry and Nutrition. 1. ed. New York: CRC Press; 2013
/*ref*/Wu G, Wu ZL, Dai ZL, Yang WW, Liu C, Wang B, Wang JJ, Yin YL. Dietary requirements of “nutritionally nonessential amino acids” by animals and humans. Amino Acids 2013; 44: 1107-1113.
/*ref*/MEC. Guia de Livros Didáticos: PMLD 2015: Biologia: Ensino Médio. Brasília: 80p; 2014.
/*ref*/Rodrigues JAR. Recomendações da IUPAC para a nomenclatura de moléculas orgânicas. Química Nova na Escola 2001; 13: 22-28.
/*ref*/Lisboa JCF. Ser protagonista. Química. 3º ano. 1. ed. São Paulo: Edições SM; 2010.
/*ref*/Kannan, S, Nielsen, SS, Mason, AC. Protein digestibility-corrected amino acid scores for bean and bean-rice infant weaning food products. J. Agric. Food Chem. 2001; 49: 5070−5074
/*ref*/Kopple JD, Swendseid ME. Evidence that histidine is na essential amino acid in normal and chronically uremic man. J Clin Invest 1975; 55(5): 881-891.
/*ref*/ Thurlkill RL, Grimsley GR, Scholtz JM, Pace CN. Hydrogen bonding markedly reduces the pK of buried carboxyl groups in proteins 2006 J Mol Biol. 362: 594-604
/*ref*/Japiassu H. Interdisciplinaridade e patologia do saber. 1. ed. Rio de Janeiro: IMAGO; 1976.
/*ref*/Gerhard AC, Rocha Filho J B. A Fragmentação dos Saberes na Educação Científica Escolar na Percepção de Professores de uma Escola de Ensino Médio. Investigações em Ensino de Ciências 2012 17(1): 125-145
/*ref*/Wirzbicki SM, Zanon LB. Relações entre conhecimentos de biologia e de química na abordagem de conteúdos de biologia no ensino médio. EREBIO‐SUL [anais na internet]. 2013. acesso em 10 de maio de 2016. Disponível em: http://santoangelo.uri.br/erebiosul2013/
dc.rights.driver.fl_str_mv Direitos autorais 2016 Revista de Ensino de Bioquímica
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Direitos autorais 2016 Revista de Ensino de Bioquímica
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv


Rio de Janeiro

Ensino médio e superior
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Bioquímica e Biologia Molecular - SBBq
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Bioquímica e Biologia Molecular - SBBq
dc.source.none.fl_str_mv Revista de Ensino de Bioquímica; v. 14, n. 1 (2016): REB: (Jan - Jun); 52-72
Revista de Enseñanza de Bioquímica; v. 14, n. 1 (2016): REB: (Jan - Jun); 52-72
Journal of Biochemistry Education; v. 14, n. 1 (2016): REB: (Jan - Jun); 52-72
Revista de Ensino de Bioquímica; v. 14, n. 1 (2016): REB: (Jan - Jun); 52-72
2318-8790
reponame:Revista de Ensino de Bioquímica
instname:Sociedade Brasileira de Bioquímica e Biologia Molecular (SBBq)
instacron:SBBQM
instname_str Sociedade Brasileira de Bioquímica e Biologia Molecular (SBBq)
instacron_str SBBQM
institution SBBQM
reponame_str Revista de Ensino de Bioquímica
collection Revista de Ensino de Bioquímica
repository.name.fl_str_mv Revista de Ensino de Bioquímica - Sociedade Brasileira de Bioquímica e Biologia Molecular (SBBq)
repository.mail.fl_str_mv contato@bioquimica.org.br||ensinodebioquimica@gmail.com
_version_ 1752126677478014976