HEALTHY EATING IN THE PRESS: using Morin-Chartier’s content analysis in a Brazilian newspaper
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng por |
Título da fonte: | Brazilian journalism research (Online) |
Texto Completo: | https://bjr.sbpjor.org.br/bjr/article/view/1104 |
Resumo: | This paper evaluates if Morin-Chartier’s content analysis, when adapted to Portuguese, can successfully be applied to texts on health and diet published in a Brazilian newspaper. This is a cross-section study. The texts were collected from the Brazilian newspaper O Dia between January 2014 and July 2015. Texts written on the subject of health and diet were analyzed, and specific software was used to evaluate how often they appeared in various categories. The method demonstrably categorizes and classifies different subjects within a single text, and thus helping to minimize any errors. A total of 1.668 information units were extracted from a collection of 341 journalistic texts. These information units focused on the effects foods have on the body and recommendations for which foods to consume. Most of these foods were in natura but there were some ultra-processed as well. The texts are taken from the Brazilian press, and the sources, when identified, are specialists on the subject. The texts are written with the intent to promote health.A pesquisa avalia a aplicabilidade do método canadense de análise de conteúdo de Morin-Chartier em textos sobre saúde e alimentação, apresentados pelo jornal popular brasileiro O Dia, entre janeiro de 2014 e julho de 2015. A análise se baseia no registro das unidades da informação na imprensa que tratam sobre o tema alimentação, e avaliação de sua frequência em diferentes categorias com produção e uso de software específico. O método possibilitou que diferentes assuntos no mesmo texto fossem categorizados e classificados distintamente, minimizando falhas. Dos 341 textos jornalísticos coletados, extraiu-se 1.668 unidades da informação, observando enfoque em recomendações e efeitos dos alimentos, com maior presença dos in natura em detrimento dos ultraprocessados. A origem dos textos é nacional e as fontes, quando identificadas, são especializadas, em sua maioria. O engajamento dos textos é favorável à saúde. La investigación adapta al português y evalua la aplicabilidade de um método canadiense de análisis de contenido de Morin Chartier, en textos sobre salud y alimentación presentados por um periódico popular brasileño, O Dia, entre enero de 2014 y julio de 2015. La análisis es basada en el registro de las unidades de información que hablan del tema alimentación, e evaluación de su frecuencia de diferentes categorías con producción y uso de software específico. La metodología posibilita que diferentes temas en un mesmo texto sean categorizados y clasificados distintamente, minimizando fallas. De los 341 artículos, se observó 1.668 unidades de la información, observando el foco en las recomendaciones y efectos de los alimentos, com más frecuencia de los alimentos naturales. La origen de los textos es brasileña, y las fuentes identificadas son en gran parte, especializadas; el engajamento de los textos es favorable a la salud. |
id |
SBPJOR-1_d44437e4960c03aa89e2a8f1fd80bc2c |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.emnuvens.com.br:article/1104 |
network_acronym_str |
SBPJOR-1 |
network_name_str |
Brazilian journalism research (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
HEALTHY EATING IN THE PRESS: using Morin-Chartier’s content analysis in a Brazilian newspaperHealth and communicationHealth in mass mediaJournalismMethodologyContent analysisThis paper evaluates if Morin-Chartier’s content analysis, when adapted to Portuguese, can successfully be applied to texts on health and diet published in a Brazilian newspaper. This is a cross-section study. The texts were collected from the Brazilian newspaper O Dia between January 2014 and July 2015. Texts written on the subject of health and diet were analyzed, and specific software was used to evaluate how often they appeared in various categories. The method demonstrably categorizes and classifies different subjects within a single text, and thus helping to minimize any errors. A total of 1.668 information units were extracted from a collection of 341 journalistic texts. These information units focused on the effects foods have on the body and recommendations for which foods to consume. Most of these foods were in natura but there were some ultra-processed as well. The texts are taken from the Brazilian press, and the sources, when identified, are specialists on the subject. The texts are written with the intent to promote health.A pesquisa avalia a aplicabilidade do método canadense de análise de conteúdo de Morin-Chartier em textos sobre saúde e alimentação, apresentados pelo jornal popular brasileiro O Dia, entre janeiro de 2014 e julho de 2015. A análise se baseia no registro das unidades da informação na imprensa que tratam sobre o tema alimentação, e avaliação de sua frequência em diferentes categorias com produção e uso de software específico. O método possibilitou que diferentes assuntos no mesmo texto fossem categorizados e classificados distintamente, minimizando falhas. Dos 341 textos jornalísticos coletados, extraiu-se 1.668 unidades da informação, observando enfoque em recomendações e efeitos dos alimentos, com maior presença dos in natura em detrimento dos ultraprocessados. A origem dos textos é nacional e as fontes, quando identificadas, são especializadas, em sua maioria. O engajamento dos textos é favorável à saúde. La investigación adapta al português y evalua la aplicabilidade de um método canadiense de análisis de contenido de Morin Chartier, en textos sobre salud y alimentación presentados por um periódico popular brasileño, O Dia, entre enero de 2014 y julio de 2015. La análisis es basada en el registro de las unidades de información que hablan del tema alimentación, e evaluación de su frecuencia de diferentes categorías con producción y uso de software específico. La metodología posibilita que diferentes temas en un mesmo texto sean categorizados y clasificados distintamente, minimizando fallas. De los 341 artículos, se observó 1.668 unidades de la información, observando el foco en las recomendaciones y efectos de los alimentos, com más frecuencia de los alimentos naturales. La origen de los textos es brasileña, y las fuentes identificadas son en gran parte, especializadas; el engajamento de los textos es favorable a la salud.Brazilian Association of Journalism Researchers (SBPJor)2020-04-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionMétodo misto, estudo quantiqualitativo, descritivo e exploratório.application/pdfapplication/pdfhttps://bjr.sbpjor.org.br/bjr/article/view/110410.25200/BJR.v16n1.2020.1104Brazilian journalism research; Vol. 16 No. 1: April 2020; 28-45Brazilian journalism research; v. 16 n. 1: April 2020; 28-451981-98541808-4079reponame:Brazilian journalism research (Online)instname:Associação Brasileira de Pesquisadores em Jornalismo (SBPJor)instacron:SBPJORengporhttps://bjr.sbpjor.org.br/bjr/article/view/1104/pdfhttps://bjr.sbpjor.org.br/bjr/article/view/1104/pdf_1Copyright (c) 2020 Brazilian Journalism Reasearchinfo:eu-repo/semantics/openAccessOliveira-Costa, Mariella Silva deCosta, Deivson Rayner Teixeira daRenaud, LiseMendonça, Ana Valéria Machado2020-04-29T10:51:51Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/1104Revistahttps://bjr.sbpjor.org.br/bjrONGhttps://bjr.sbpjor.org.br/bjr/oaibjreditor@gmail.com||bjreditor@gmail.com1981-98541808-4079opendoar:2020-04-29T10:51:51Brazilian journalism research (Online) - Associação Brasileira de Pesquisadores em Jornalismo (SBPJor)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
HEALTHY EATING IN THE PRESS: using Morin-Chartier’s content analysis in a Brazilian newspaper |
title |
HEALTHY EATING IN THE PRESS: using Morin-Chartier’s content analysis in a Brazilian newspaper |
spellingShingle |
HEALTHY EATING IN THE PRESS: using Morin-Chartier’s content analysis in a Brazilian newspaper Oliveira-Costa, Mariella Silva de Health and communication Health in mass media Journalism Methodology Content analysis |
title_short |
HEALTHY EATING IN THE PRESS: using Morin-Chartier’s content analysis in a Brazilian newspaper |
title_full |
HEALTHY EATING IN THE PRESS: using Morin-Chartier’s content analysis in a Brazilian newspaper |
title_fullStr |
HEALTHY EATING IN THE PRESS: using Morin-Chartier’s content analysis in a Brazilian newspaper |
title_full_unstemmed |
HEALTHY EATING IN THE PRESS: using Morin-Chartier’s content analysis in a Brazilian newspaper |
title_sort |
HEALTHY EATING IN THE PRESS: using Morin-Chartier’s content analysis in a Brazilian newspaper |
author |
Oliveira-Costa, Mariella Silva de |
author_facet |
Oliveira-Costa, Mariella Silva de Costa, Deivson Rayner Teixeira da Renaud, Lise Mendonça, Ana Valéria Machado |
author_role |
author |
author2 |
Costa, Deivson Rayner Teixeira da Renaud, Lise Mendonça, Ana Valéria Machado |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Oliveira-Costa, Mariella Silva de Costa, Deivson Rayner Teixeira da Renaud, Lise Mendonça, Ana Valéria Machado |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Health and communication Health in mass media Journalism Methodology Content analysis |
topic |
Health and communication Health in mass media Journalism Methodology Content analysis |
description |
This paper evaluates if Morin-Chartier’s content analysis, when adapted to Portuguese, can successfully be applied to texts on health and diet published in a Brazilian newspaper. This is a cross-section study. The texts were collected from the Brazilian newspaper O Dia between January 2014 and July 2015. Texts written on the subject of health and diet were analyzed, and specific software was used to evaluate how often they appeared in various categories. The method demonstrably categorizes and classifies different subjects within a single text, and thus helping to minimize any errors. A total of 1.668 information units were extracted from a collection of 341 journalistic texts. These information units focused on the effects foods have on the body and recommendations for which foods to consume. Most of these foods were in natura but there were some ultra-processed as well. The texts are taken from the Brazilian press, and the sources, when identified, are specialists on the subject. The texts are written with the intent to promote health.A pesquisa avalia a aplicabilidade do método canadense de análise de conteúdo de Morin-Chartier em textos sobre saúde e alimentação, apresentados pelo jornal popular brasileiro O Dia, entre janeiro de 2014 e julho de 2015. A análise se baseia no registro das unidades da informação na imprensa que tratam sobre o tema alimentação, e avaliação de sua frequência em diferentes categorias com produção e uso de software específico. O método possibilitou que diferentes assuntos no mesmo texto fossem categorizados e classificados distintamente, minimizando falhas. Dos 341 textos jornalísticos coletados, extraiu-se 1.668 unidades da informação, observando enfoque em recomendações e efeitos dos alimentos, com maior presença dos in natura em detrimento dos ultraprocessados. A origem dos textos é nacional e as fontes, quando identificadas, são especializadas, em sua maioria. O engajamento dos textos é favorável à saúde. La investigación adapta al português y evalua la aplicabilidade de um método canadiense de análisis de contenido de Morin Chartier, en textos sobre salud y alimentación presentados por um periódico popular brasileño, O Dia, entre enero de 2014 y julio de 2015. La análisis es basada en el registro de las unidades de información que hablan del tema alimentación, e evaluación de su frecuencia de diferentes categorías con producción y uso de software específico. La metodología posibilita que diferentes temas en un mesmo texto sean categorizados y clasificados distintamente, minimizando fallas. De los 341 artículos, se observó 1.668 unidades de la información, observando el foco en las recomendaciones y efectos de los alimentos, com más frecuencia de los alimentos naturales. La origen de los textos es brasileña, y las fuentes identificadas son en gran parte, especializadas; el engajamento de los textos es favorable a la salud. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-04-28 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Método misto, estudo quantiqualitativo, descritivo e exploratório. |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://bjr.sbpjor.org.br/bjr/article/view/1104 10.25200/BJR.v16n1.2020.1104 |
url |
https://bjr.sbpjor.org.br/bjr/article/view/1104 |
identifier_str_mv |
10.25200/BJR.v16n1.2020.1104 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng por |
language |
eng por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://bjr.sbpjor.org.br/bjr/article/view/1104/pdf https://bjr.sbpjor.org.br/bjr/article/view/1104/pdf_1 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2020 Brazilian Journalism Reasearch info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2020 Brazilian Journalism Reasearch |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Brazilian Association of Journalism Researchers (SBPJor) |
publisher.none.fl_str_mv |
Brazilian Association of Journalism Researchers (SBPJor) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian journalism research; Vol. 16 No. 1: April 2020; 28-45 Brazilian journalism research; v. 16 n. 1: April 2020; 28-45 1981-9854 1808-4079 reponame:Brazilian journalism research (Online) instname:Associação Brasileira de Pesquisadores em Jornalismo (SBPJor) instacron:SBPJOR |
instname_str |
Associação Brasileira de Pesquisadores em Jornalismo (SBPJor) |
instacron_str |
SBPJOR |
institution |
SBPJOR |
reponame_str |
Brazilian journalism research (Online) |
collection |
Brazilian journalism research (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Brazilian journalism research (Online) - Associação Brasileira de Pesquisadores em Jornalismo (SBPJor) |
repository.mail.fl_str_mv |
bjreditor@gmail.com||bjreditor@gmail.com |
_version_ |
1799304160269565952 |