Influência da secagem sobre o rendimento e composição química dos compostos voláteis das raízes de Piper piscatorum Trel. & Yunck. (Piperaceae)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pimentel,Flávio Araújo
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Cardoso,Maria das Graças, Andrade,Milene Aparecida, Zacaroni,Lidiany Mendonça, Guimarães,Luiz Gustavo de Lima
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Química Nova (Online)
Texto Completo: http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422012000400011
Resumo: In this study, we evaluated the yield and chemical composition of volatile compounds obtained from fresh, dried at 30 and 40 ºC respectively of Piper piscatorum, employing the technique of hydrodistillation. The volatile were chemically characterized by GC-MS and GC-FID. The main volatile compounds were selin-11-en-4-a-ol (57,63 ± 3,07%; 53,95 ± 1,56% and 56,20 ± 0,43%) and benzyl benzoate (15,40 ± 0,36%; 16,32 ± 0,85% and 15,04 ± 0,24%).The drying of the raw material reduced yield of volatile compounds, changing their chemical compositions.
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