Método para determinação de carboidratos empregado na triagem de adulterações em café
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Química Nova (Online) |
Texto Completo: | http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422011000400023 |
Resumo: | The objective in this work was to validate a chromatography method for the determination of total carbohydrates in soluble coffee, using a HPLC-UV-VIS with postcolumn derivatization system, in order to verify adulterant additions. The validated method was accurate and robust. Adulteration could be observed by increasing xylose and glucose levels in samples with addition of coffee husks and starchy products while decreasing of galactose and mannose characteristic carbohydrates presenting in high concentration in soluble coffees produced by arabica and robusta coffee beans. |
id |
SBQ-3_1a479591bb428a03a596a920d032f18f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:scielo:S0100-40422011000400023 |
network_acronym_str |
SBQ-3 |
network_name_str |
Química Nova (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Método para determinação de carboidratos empregado na triagem de adulterações em caféadulterantscarbohydratesHPLC-UV-VISThe objective in this work was to validate a chromatography method for the determination of total carbohydrates in soluble coffee, using a HPLC-UV-VIS with postcolumn derivatization system, in order to verify adulterant additions. The validated method was accurate and robust. Adulteration could be observed by increasing xylose and glucose levels in samples with addition of coffee husks and starchy products while decreasing of galactose and mannose characteristic carbohydrates presenting in high concentration in soluble coffees produced by arabica and robusta coffee beans.Sociedade Brasileira de Química2011-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422011000400023Química Nova v.34 n.4 2011reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40422011000400023info:eu-repo/semantics/openAccessPauli,Elis DaianeCristiano,ValderiNixdorf,Suzana Lucypor2011-05-20T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40422011000400023Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2011-05-20T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Método para determinação de carboidratos empregado na triagem de adulterações em café |
title |
Método para determinação de carboidratos empregado na triagem de adulterações em café |
spellingShingle |
Método para determinação de carboidratos empregado na triagem de adulterações em café Pauli,Elis Daiane adulterants carbohydrates HPLC-UV-VIS |
title_short |
Método para determinação de carboidratos empregado na triagem de adulterações em café |
title_full |
Método para determinação de carboidratos empregado na triagem de adulterações em café |
title_fullStr |
Método para determinação de carboidratos empregado na triagem de adulterações em café |
title_full_unstemmed |
Método para determinação de carboidratos empregado na triagem de adulterações em café |
title_sort |
Método para determinação de carboidratos empregado na triagem de adulterações em café |
author |
Pauli,Elis Daiane |
author_facet |
Pauli,Elis Daiane Cristiano,Valderi Nixdorf,Suzana Lucy |
author_role |
author |
author2 |
Cristiano,Valderi Nixdorf,Suzana Lucy |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Pauli,Elis Daiane Cristiano,Valderi Nixdorf,Suzana Lucy |
dc.subject.por.fl_str_mv |
adulterants carbohydrates HPLC-UV-VIS |
topic |
adulterants carbohydrates HPLC-UV-VIS |
description |
The objective in this work was to validate a chromatography method for the determination of total carbohydrates in soluble coffee, using a HPLC-UV-VIS with postcolumn derivatization system, in order to verify adulterant additions. The validated method was accurate and robust. Adulteration could be observed by increasing xylose and glucose levels in samples with addition of coffee husks and starchy products while decreasing of galactose and mannose characteristic carbohydrates presenting in high concentration in soluble coffees produced by arabica and robusta coffee beans. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-01-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422011000400023 |
url |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422011000400023 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
10.1590/S0100-40422011000400023 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
dc.source.none.fl_str_mv |
Química Nova v.34 n.4 2011 reponame:Química Nova (Online) instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ) instacron:SBQ |
instname_str |
Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
instacron_str |
SBQ |
institution |
SBQ |
reponame_str |
Química Nova (Online) |
collection |
Química Nova (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
repository.mail.fl_str_mv |
quimicanova@sbq.org.br |
_version_ |
1750318111927566336 |