Avanços recentes na química dos aminoaçúcares: ocorrência, biossíntese, síntese e aplicação

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Moura,Aldicéia Luiz de
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Guimarães,Bruna Martins, Lima,Josefa Aqueline da Cunha, Mata,Mauricélia M. Sousa, Silva,Jadson Farias da, Oliveira,Ronaldo N., Freitas,Juliano Carlo Rufino de, Freitas Filho,João R. de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Química Nova (Online)
Texto Completo: http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422019004600642
Resumo: Amino sugars are chemical compounds that have a sugar backbone, in which one of the hydroxyl groups is replaced by an amino group. Derivatives of amine-containing sugars, such as N-acetylglucosamine, are also considered amino sugars. The synthetic introduction of amino functionalities in a regio- and stereoselective manner ontosugar scaffolds represents a substantial challenge. Most of the modern methods for the preparation of 1-, 2- and 3-amino sugars are those starting from glycals, 2,3-unsaturated O-glycosides epoxy-sugars, keto-sugars among others. This review summarizes recente developments in the current state of knowledge concerning the occurrence, biosynthesis, synthesis and application of amino sugars.
id SBQ-3_49fd9404efb530525d5a9ef356161b5a
oai_identifier_str oai:scielo:S0100-40422019004600642
network_acronym_str SBQ-3
network_name_str Química Nova (Online)
repository_id_str
spelling Avanços recentes na química dos aminoaçúcares: ocorrência, biossíntese, síntese e aplicaçãocarbohydrateamino sugarsregioselectivitydiastereoselectivityAmino sugars are chemical compounds that have a sugar backbone, in which one of the hydroxyl groups is replaced by an amino group. Derivatives of amine-containing sugars, such as N-acetylglucosamine, are also considered amino sugars. The synthetic introduction of amino functionalities in a regio- and stereoselective manner ontosugar scaffolds represents a substantial challenge. Most of the modern methods for the preparation of 1-, 2- and 3-amino sugars are those starting from glycals, 2,3-unsaturated O-glycosides epoxy-sugars, keto-sugars among others. This review summarizes recente developments in the current state of knowledge concerning the occurrence, biosynthesis, synthesis and application of amino sugars.Sociedade Brasileira de Química2019-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422019004600642Química Nova v.42 n.6 2019reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.21577/0100-4042.20170357info:eu-repo/semantics/openAccessMoura,Aldicéia Luiz deGuimarães,Bruna MartinsLima,Josefa Aqueline da CunhaMata,Mauricélia M. SousaSilva,Jadson Farias daOliveira,Ronaldo N.Freitas,Juliano Carlo Rufino deFreitas Filho,João R. depor2019-08-12T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40422019004600642Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2019-08-12T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false
dc.title.none.fl_str_mv Avanços recentes na química dos aminoaçúcares: ocorrência, biossíntese, síntese e aplicação
title Avanços recentes na química dos aminoaçúcares: ocorrência, biossíntese, síntese e aplicação
spellingShingle Avanços recentes na química dos aminoaçúcares: ocorrência, biossíntese, síntese e aplicação
Moura,Aldicéia Luiz de
carbohydrate
amino sugars
regioselectivity
diastereoselectivity
title_short Avanços recentes na química dos aminoaçúcares: ocorrência, biossíntese, síntese e aplicação
title_full Avanços recentes na química dos aminoaçúcares: ocorrência, biossíntese, síntese e aplicação
title_fullStr Avanços recentes na química dos aminoaçúcares: ocorrência, biossíntese, síntese e aplicação
title_full_unstemmed Avanços recentes na química dos aminoaçúcares: ocorrência, biossíntese, síntese e aplicação
title_sort Avanços recentes na química dos aminoaçúcares: ocorrência, biossíntese, síntese e aplicação
author Moura,Aldicéia Luiz de
author_facet Moura,Aldicéia Luiz de
Guimarães,Bruna Martins
Lima,Josefa Aqueline da Cunha
Mata,Mauricélia M. Sousa
Silva,Jadson Farias da
Oliveira,Ronaldo N.
Freitas,Juliano Carlo Rufino de
Freitas Filho,João R. de
author_role author
author2 Guimarães,Bruna Martins
Lima,Josefa Aqueline da Cunha
Mata,Mauricélia M. Sousa
Silva,Jadson Farias da
Oliveira,Ronaldo N.
Freitas,Juliano Carlo Rufino de
Freitas Filho,João R. de
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Moura,Aldicéia Luiz de
Guimarães,Bruna Martins
Lima,Josefa Aqueline da Cunha
Mata,Mauricélia M. Sousa
Silva,Jadson Farias da
Oliveira,Ronaldo N.
Freitas,Juliano Carlo Rufino de
Freitas Filho,João R. de
dc.subject.por.fl_str_mv carbohydrate
amino sugars
regioselectivity
diastereoselectivity
topic carbohydrate
amino sugars
regioselectivity
diastereoselectivity
description Amino sugars are chemical compounds that have a sugar backbone, in which one of the hydroxyl groups is replaced by an amino group. Derivatives of amine-containing sugars, such as N-acetylglucosamine, are also considered amino sugars. The synthetic introduction of amino functionalities in a regio- and stereoselective manner ontosugar scaffolds represents a substantial challenge. Most of the modern methods for the preparation of 1-, 2- and 3-amino sugars are those starting from glycals, 2,3-unsaturated O-glycosides epoxy-sugars, keto-sugars among others. This review summarizes recente developments in the current state of knowledge concerning the occurrence, biosynthesis, synthesis and application of amino sugars.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-06-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422019004600642
url http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422019004600642
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv 10.21577/0100-4042.20170357
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
dc.source.none.fl_str_mv Química Nova v.42 n.6 2019
reponame:Química Nova (Online)
instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron:SBQ
instname_str Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron_str SBQ
institution SBQ
reponame_str Química Nova (Online)
collection Química Nova (Online)
repository.name.fl_str_mv Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
repository.mail.fl_str_mv quimicanova@sbq.org.br
_version_ 1750318119691223040