Oxidação de proteínas por oxigênio singlete: mecanismos de dano, estratégias para detecção e implicações biológicas

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ronsein,Graziella E.
Data de Publicação: 2006
Outros Autores: Miyamoto,Sayuri, Bechara,Etelvino, Di Mascio,Paolo, Martinez,Glaucia R.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Química Nova (Online)
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Resumo: Proteins are potential targets for singlet molecular oxygen (¹O2) oxidation. Damages occur only at tryptophan, tyrosine, histidine, methionine, and cysteine residues at physiological pH, generating oxidized compounds such as hydroperoxides. Therefore, it is important to understand the mechanisms by which ¹O2, hydroperoxides and other oxidized products can trigger further damage. The improvement and development of new tools, such as clean sources of ¹O2 and isotopic labeling approaches in association with HPLC/mass spectrometry detection will allow one to elucidate mechanistic features involving ¹O2-mediated protein oxidation.
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