Estudo comparativo de técnicas de screening para avaliação da atividade anti-bacteriana de extratos brutos de espécies vegetais e de substâncias puras

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Alves,Everton Giovanni
Data de Publicação: 2008
Outros Autores: Vinholis,Adriana Helena Chicharo, Casemiro,Luciana Assirati, Furtado,Niege Araçari Jacometti Cardoso, Silva,Márcio Luis Andrade e, Cunha,Wilson Roberto, Martins,Carlos Henrique Gomes
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Química Nova (Online)
Texto Completo: http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422008000500052
Resumo: In this work, the effectiveness of four screening techniques (three techniques of the diffusion method and one microdilution broth method) were compared. Evaluated were the ethanolic and dichloromethanic extracts of Miconia rubiginosa (Melastomataceae) against six standard bacteria (ATCC). The results showed statistical disagreement among the three diffusion techniques. Among the diffusion techniques, the well technique displayed the best result. However the microdilution broth method demonstrated to be the most adequate method to evaluate the antibacterial activity of plant crude extracts and pure compounds when compared to the other methodologies.
id SBQ-3_745d47c3a1e711e357d85ae6e9002d46
oai_identifier_str oai:scielo:S0100-40422008000500052
network_acronym_str SBQ-3
network_name_str Química Nova (Online)
repository_id_str
spelling Estudo comparativo de técnicas de screening para avaliação da atividade anti-bacteriana de extratos brutos de espécies vegetais e de substâncias purasantimicrobial activityscreening methodsplant extractsIn this work, the effectiveness of four screening techniques (three techniques of the diffusion method and one microdilution broth method) were compared. Evaluated were the ethanolic and dichloromethanic extracts of Miconia rubiginosa (Melastomataceae) against six standard bacteria (ATCC). The results showed statistical disagreement among the three diffusion techniques. Among the diffusion techniques, the well technique displayed the best result. However the microdilution broth method demonstrated to be the most adequate method to evaluate the antibacterial activity of plant crude extracts and pure compounds when compared to the other methodologies.Sociedade Brasileira de Química2008-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422008000500052Química Nova v.31 n.5 2008reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40422008000500052info:eu-repo/semantics/openAccessAlves,Everton GiovanniVinholis,Adriana Helena ChicharoCasemiro,Luciana AssiratiFurtado,Niege Araçari Jacometti CardosoSilva,Márcio Luis Andrade eCunha,Wilson RobertoMartins,Carlos Henrique Gomespor2008-09-12T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40422008000500052Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2008-09-12T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false
dc.title.none.fl_str_mv Estudo comparativo de técnicas de screening para avaliação da atividade anti-bacteriana de extratos brutos de espécies vegetais e de substâncias puras
title Estudo comparativo de técnicas de screening para avaliação da atividade anti-bacteriana de extratos brutos de espécies vegetais e de substâncias puras
spellingShingle Estudo comparativo de técnicas de screening para avaliação da atividade anti-bacteriana de extratos brutos de espécies vegetais e de substâncias puras
Alves,Everton Giovanni
antimicrobial activity
screening methods
plant extracts
title_short Estudo comparativo de técnicas de screening para avaliação da atividade anti-bacteriana de extratos brutos de espécies vegetais e de substâncias puras
title_full Estudo comparativo de técnicas de screening para avaliação da atividade anti-bacteriana de extratos brutos de espécies vegetais e de substâncias puras
title_fullStr Estudo comparativo de técnicas de screening para avaliação da atividade anti-bacteriana de extratos brutos de espécies vegetais e de substâncias puras
title_full_unstemmed Estudo comparativo de técnicas de screening para avaliação da atividade anti-bacteriana de extratos brutos de espécies vegetais e de substâncias puras
title_sort Estudo comparativo de técnicas de screening para avaliação da atividade anti-bacteriana de extratos brutos de espécies vegetais e de substâncias puras
author Alves,Everton Giovanni
author_facet Alves,Everton Giovanni
Vinholis,Adriana Helena Chicharo
Casemiro,Luciana Assirati
Furtado,Niege Araçari Jacometti Cardoso
Silva,Márcio Luis Andrade e
Cunha,Wilson Roberto
Martins,Carlos Henrique Gomes
author_role author
author2 Vinholis,Adriana Helena Chicharo
Casemiro,Luciana Assirati
Furtado,Niege Araçari Jacometti Cardoso
Silva,Márcio Luis Andrade e
Cunha,Wilson Roberto
Martins,Carlos Henrique Gomes
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Alves,Everton Giovanni
Vinholis,Adriana Helena Chicharo
Casemiro,Luciana Assirati
Furtado,Niege Araçari Jacometti Cardoso
Silva,Márcio Luis Andrade e
Cunha,Wilson Roberto
Martins,Carlos Henrique Gomes
dc.subject.por.fl_str_mv antimicrobial activity
screening methods
plant extracts
topic antimicrobial activity
screening methods
plant extracts
description In this work, the effectiveness of four screening techniques (three techniques of the diffusion method and one microdilution broth method) were compared. Evaluated were the ethanolic and dichloromethanic extracts of Miconia rubiginosa (Melastomataceae) against six standard bacteria (ATCC). The results showed statistical disagreement among the three diffusion techniques. Among the diffusion techniques, the well technique displayed the best result. However the microdilution broth method demonstrated to be the most adequate method to evaluate the antibacterial activity of plant crude extracts and pure compounds when compared to the other methodologies.
publishDate 2008
dc.date.none.fl_str_mv 2008-01-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422008000500052
url http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422008000500052
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv 10.1590/S0100-40422008000500052
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
dc.source.none.fl_str_mv Química Nova v.31 n.5 2008
reponame:Química Nova (Online)
instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron:SBQ
instname_str Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron_str SBQ
institution SBQ
reponame_str Química Nova (Online)
collection Química Nova (Online)
repository.name.fl_str_mv Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
repository.mail.fl_str_mv quimicanova@sbq.org.br
_version_ 1750318107936686080