Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 1997 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Química Nova (Online) |
Texto Completo: | http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40421997000200003 |
Resumo: | Certain biopolymers are capable of forming physically cross-linked gels in aqueous medium, stabilized by forces such as Coulombic, charge transfer, hydrogen bonding, dipole-dipole, van der Waals, and hydrophobic interactions. The mathematical description of these physical networks are difficult, but should contribute to a better understanding of the gelling process. The Clark and Ross-Murphy model was applied to experimental data for agarose-guar gum mixed systems, in which only agarose is the gelling polysaccharide. A computational routine based on the statistical maximum likehood principle was employed to estimate the f, K and a characteristic parameters. Statistical t-test and F-test were used to analyse the set of parameters. |
id |
SBQ-3_9b8897dafd3322147490454c4127058b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:scielo:S0100-40421997000200003 |
network_acronym_str |
SBQ-3 |
network_name_str |
Química Nova (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guaragarose-guar gum mixed gelsClark and Ross Murphy modelCertain biopolymers are capable of forming physically cross-linked gels in aqueous medium, stabilized by forces such as Coulombic, charge transfer, hydrogen bonding, dipole-dipole, van der Waals, and hydrophobic interactions. The mathematical description of these physical networks are difficult, but should contribute to a better understanding of the gelling process. The Clark and Ross-Murphy model was applied to experimental data for agarose-guar gum mixed systems, in which only agarose is the gelling polysaccharide. A computational routine based on the statistical maximum likehood principle was employed to estimate the f, K and a characteristic parameters. Statistical t-test and F-test were used to analyse the set of parameters.Sociedade Brasileira de Química1997-04-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40421997000200003Química Nova v.20 n.2 1997reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40421997000200003info:eu-repo/semantics/openAccessAndrade,Cristina T.Garcia,Rosangela B.Lobão,Marcos W. N.por2008-09-17T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40421997000200003Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2008-09-17T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar |
title |
Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar |
spellingShingle |
Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar Andrade,Cristina T. agarose-guar gum mixed gels Clark and Ross Murphy model |
title_short |
Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar |
title_full |
Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar |
title_fullStr |
Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar |
title_full_unstemmed |
Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar |
title_sort |
Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar |
author |
Andrade,Cristina T. |
author_facet |
Andrade,Cristina T. Garcia,Rosangela B. Lobão,Marcos W. N. |
author_role |
author |
author2 |
Garcia,Rosangela B. Lobão,Marcos W. N. |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Andrade,Cristina T. Garcia,Rosangela B. Lobão,Marcos W. N. |
dc.subject.por.fl_str_mv |
agarose-guar gum mixed gels Clark and Ross Murphy model |
topic |
agarose-guar gum mixed gels Clark and Ross Murphy model |
description |
Certain biopolymers are capable of forming physically cross-linked gels in aqueous medium, stabilized by forces such as Coulombic, charge transfer, hydrogen bonding, dipole-dipole, van der Waals, and hydrophobic interactions. The mathematical description of these physical networks are difficult, but should contribute to a better understanding of the gelling process. The Clark and Ross-Murphy model was applied to experimental data for agarose-guar gum mixed systems, in which only agarose is the gelling polysaccharide. A computational routine based on the statistical maximum likehood principle was employed to estimate the f, K and a characteristic parameters. Statistical t-test and F-test were used to analyse the set of parameters. |
publishDate |
1997 |
dc.date.none.fl_str_mv |
1997-04-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40421997000200003 |
url |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40421997000200003 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
10.1590/S0100-40421997000200003 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
dc.source.none.fl_str_mv |
Química Nova v.20 n.2 1997 reponame:Química Nova (Online) instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ) instacron:SBQ |
instname_str |
Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
instacron_str |
SBQ |
institution |
SBQ |
reponame_str |
Química Nova (Online) |
collection |
Química Nova (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
repository.mail.fl_str_mv |
quimicanova@sbq.org.br |
_version_ |
1750318100040908800 |