Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Andrade,Cristina T.
Data de Publicação: 1997
Outros Autores: Garcia,Rosangela B., Lobão,Marcos W. N.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Química Nova (Online)
Texto Completo: http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40421997000200003
Resumo: Certain biopolymers are capable of forming physically cross-linked gels in aqueous medium, stabilized by forces such as Coulombic, charge transfer, hydrogen bonding, dipole-dipole, van der Waals, and hydrophobic interactions. The mathematical description of these physical networks are difficult, but should contribute to a better understanding of the gelling process. The Clark and Ross-Murphy model was applied to experimental data for agarose-guar gum mixed systems, in which only agarose is the gelling polysaccharide. A computational routine based on the statistical maximum likehood principle was employed to estimate the f, K and a characteristic parameters. Statistical t-test and F-test were used to analyse the set of parameters.
id SBQ-3_9b8897dafd3322147490454c4127058b
oai_identifier_str oai:scielo:S0100-40421997000200003
network_acronym_str SBQ-3
network_name_str Química Nova (Online)
repository_id_str
spelling Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guaragarose-guar gum mixed gelsClark and Ross Murphy modelCertain biopolymers are capable of forming physically cross-linked gels in aqueous medium, stabilized by forces such as Coulombic, charge transfer, hydrogen bonding, dipole-dipole, van der Waals, and hydrophobic interactions. The mathematical description of these physical networks are difficult, but should contribute to a better understanding of the gelling process. The Clark and Ross-Murphy model was applied to experimental data for agarose-guar gum mixed systems, in which only agarose is the gelling polysaccharide. A computational routine based on the statistical maximum likehood principle was employed to estimate the f, K and a characteristic parameters. Statistical t-test and F-test were used to analyse the set of parameters.Sociedade Brasileira de Química1997-04-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40421997000200003Química Nova v.20 n.2 1997reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40421997000200003info:eu-repo/semantics/openAccessAndrade,Cristina T.Garcia,Rosangela B.Lobão,Marcos W. N.por2008-09-17T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40421997000200003Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2008-09-17T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false
dc.title.none.fl_str_mv Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar
title Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar
spellingShingle Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar
Andrade,Cristina T.
agarose-guar gum mixed gels
Clark and Ross Murphy model
title_short Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar
title_full Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar
title_fullStr Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar
title_full_unstemmed Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar
title_sort Aplicação de modelo matemático às propriedades reológicas de géis mistos de agarose e de goma guar
author Andrade,Cristina T.
author_facet Andrade,Cristina T.
Garcia,Rosangela B.
Lobão,Marcos W. N.
author_role author
author2 Garcia,Rosangela B.
Lobão,Marcos W. N.
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Andrade,Cristina T.
Garcia,Rosangela B.
Lobão,Marcos W. N.
dc.subject.por.fl_str_mv agarose-guar gum mixed gels
Clark and Ross Murphy model
topic agarose-guar gum mixed gels
Clark and Ross Murphy model
description Certain biopolymers are capable of forming physically cross-linked gels in aqueous medium, stabilized by forces such as Coulombic, charge transfer, hydrogen bonding, dipole-dipole, van der Waals, and hydrophobic interactions. The mathematical description of these physical networks are difficult, but should contribute to a better understanding of the gelling process. The Clark and Ross-Murphy model was applied to experimental data for agarose-guar gum mixed systems, in which only agarose is the gelling polysaccharide. A computational routine based on the statistical maximum likehood principle was employed to estimate the f, K and a characteristic parameters. Statistical t-test and F-test were used to analyse the set of parameters.
publishDate 1997
dc.date.none.fl_str_mv 1997-04-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40421997000200003
url http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40421997000200003
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv 10.1590/S0100-40421997000200003
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
dc.source.none.fl_str_mv Química Nova v.20 n.2 1997
reponame:Química Nova (Online)
instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron:SBQ
instname_str Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron_str SBQ
institution SBQ
reponame_str Química Nova (Online)
collection Química Nova (Online)
repository.name.fl_str_mv Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
repository.mail.fl_str_mv quimicanova@sbq.org.br
_version_ 1750318100040908800