Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Veloso,Ana Cristina A.
Data de Publicação: 2002
Outros Autores: Teixeira,Natércia, Ferreira,Isabel M.P.L.V.O., Ferreira,Margarida A.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Química Nova (Online)
Texto Completo: http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400016
Resumo: A critical review of the most relevant analytical methodologies for quality and authenticity control of dairy products and foods containing milk proteins is presented. Chromatographic, electrophoretic and immunological methods are used for: detection of cow's milk in ewe and goat milks, detection of whey added to milk, detection of caseins and/or whey proteins in non-lactic foods and study compounds resulting from milk proteins degradation. Techniques based on polimerase chain reaction are also suitable for detection of cow's milk on cheeses of ewe and goat milks.
id SBQ-3_fe46c1f343a55427659bf6e012e59ea5
oai_identifier_str oai:scielo:S0100-40422002000400016
network_acronym_str SBQ-3
network_name_str Química Nova (Online)
repository_id_str
spelling Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteasmilk proteinsauthenticityanalytical methodsA critical review of the most relevant analytical methodologies for quality and authenticity control of dairy products and foods containing milk proteins is presented. Chromatographic, electrophoretic and immunological methods are used for: detection of cow's milk in ewe and goat milks, detection of whey added to milk, detection of caseins and/or whey proteins in non-lactic foods and study compounds resulting from milk proteins degradation. Techniques based on polimerase chain reaction are also suitable for detection of cow's milk on cheeses of ewe and goat milks.Sociedade Brasileira de Química2002-07-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400016Química Nova v.25 n.4 2002reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40422002000400016info:eu-repo/semantics/openAccessVeloso,Ana Cristina A.Teixeira,NatérciaFerreira,Isabel M.P.L.V.O.Ferreira,Margarida A.por2002-08-26T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40422002000400016Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2002-08-26T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false
dc.title.none.fl_str_mv Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas
title Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas
spellingShingle Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas
Veloso,Ana Cristina A.
milk proteins
authenticity
analytical methods
title_short Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas
title_full Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas
title_fullStr Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas
title_full_unstemmed Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas
title_sort Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas
author Veloso,Ana Cristina A.
author_facet Veloso,Ana Cristina A.
Teixeira,Natércia
Ferreira,Isabel M.P.L.V.O.
Ferreira,Margarida A.
author_role author
author2 Teixeira,Natércia
Ferreira,Isabel M.P.L.V.O.
Ferreira,Margarida A.
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Veloso,Ana Cristina A.
Teixeira,Natércia
Ferreira,Isabel M.P.L.V.O.
Ferreira,Margarida A.
dc.subject.por.fl_str_mv milk proteins
authenticity
analytical methods
topic milk proteins
authenticity
analytical methods
description A critical review of the most relevant analytical methodologies for quality and authenticity control of dairy products and foods containing milk proteins is presented. Chromatographic, electrophoretic and immunological methods are used for: detection of cow's milk in ewe and goat milks, detection of whey added to milk, detection of caseins and/or whey proteins in non-lactic foods and study compounds resulting from milk proteins degradation. Techniques based on polimerase chain reaction are also suitable for detection of cow's milk on cheeses of ewe and goat milks.
publishDate 2002
dc.date.none.fl_str_mv 2002-07-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400016
url http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400016
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv 10.1590/S0100-40422002000400016
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
dc.source.none.fl_str_mv Química Nova v.25 n.4 2002
reponame:Química Nova (Online)
instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron:SBQ
instname_str Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron_str SBQ
institution SBQ
reponame_str Química Nova (Online)
collection Química Nova (Online)
repository.name.fl_str_mv Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
repository.mail.fl_str_mv quimicanova@sbq.org.br
_version_ 1750318102711631872