Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2002 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Química Nova (Online) |
Texto Completo: | http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400016 |
Resumo: | A critical review of the most relevant analytical methodologies for quality and authenticity control of dairy products and foods containing milk proteins is presented. Chromatographic, electrophoretic and immunological methods are used for: detection of cow's milk in ewe and goat milks, detection of whey added to milk, detection of caseins and/or whey proteins in non-lactic foods and study compounds resulting from milk proteins degradation. Techniques based on polimerase chain reaction are also suitable for detection of cow's milk on cheeses of ewe and goat milks. |
id |
SBQ-3_fe46c1f343a55427659bf6e012e59ea5 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:scielo:S0100-40422002000400016 |
network_acronym_str |
SBQ-3 |
network_name_str |
Química Nova (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteasmilk proteinsauthenticityanalytical methodsA critical review of the most relevant analytical methodologies for quality and authenticity control of dairy products and foods containing milk proteins is presented. Chromatographic, electrophoretic and immunological methods are used for: detection of cow's milk in ewe and goat milks, detection of whey added to milk, detection of caseins and/or whey proteins in non-lactic foods and study compounds resulting from milk proteins degradation. Techniques based on polimerase chain reaction are also suitable for detection of cow's milk on cheeses of ewe and goat milks.Sociedade Brasileira de Química2002-07-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400016Química Nova v.25 n.4 2002reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40422002000400016info:eu-repo/semantics/openAccessVeloso,Ana Cristina A.Teixeira,NatérciaFerreira,Isabel M.P.L.V.O.Ferreira,Margarida A.por2002-08-26T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40422002000400016Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2002-08-26T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas |
title |
Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas |
spellingShingle |
Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas Veloso,Ana Cristina A. milk proteins authenticity analytical methods |
title_short |
Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas |
title_full |
Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas |
title_fullStr |
Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas |
title_full_unstemmed |
Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas |
title_sort |
Detecção de adulterações em produtos alimentares contendo leite e/ou proteínas lácteas |
author |
Veloso,Ana Cristina A. |
author_facet |
Veloso,Ana Cristina A. Teixeira,Natércia Ferreira,Isabel M.P.L.V.O. Ferreira,Margarida A. |
author_role |
author |
author2 |
Teixeira,Natércia Ferreira,Isabel M.P.L.V.O. Ferreira,Margarida A. |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Veloso,Ana Cristina A. Teixeira,Natércia Ferreira,Isabel M.P.L.V.O. Ferreira,Margarida A. |
dc.subject.por.fl_str_mv |
milk proteins authenticity analytical methods |
topic |
milk proteins authenticity analytical methods |
description |
A critical review of the most relevant analytical methodologies for quality and authenticity control of dairy products and foods containing milk proteins is presented. Chromatographic, electrophoretic and immunological methods are used for: detection of cow's milk in ewe and goat milks, detection of whey added to milk, detection of caseins and/or whey proteins in non-lactic foods and study compounds resulting from milk proteins degradation. Techniques based on polimerase chain reaction are also suitable for detection of cow's milk on cheeses of ewe and goat milks. |
publishDate |
2002 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2002-07-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400016 |
url |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400016 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
10.1590/S0100-40422002000400016 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
dc.source.none.fl_str_mv |
Química Nova v.25 n.4 2002 reponame:Química Nova (Online) instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ) instacron:SBQ |
instname_str |
Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
instacron_str |
SBQ |
institution |
SBQ |
reponame_str |
Química Nova (Online) |
collection |
Química Nova (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
repository.mail.fl_str_mv |
quimicanova@sbq.org.br |
_version_ |
1750318102711631872 |