Aplicações biotecnológicas da taumatina
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Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFSCAR |
Texto Completo: | https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/17687 |
Resumo: | Thaumatin is a protein present in the leaves of the plant Thaumatococcus daniellii, native to West Africa. This protein is known for its intensely sweet taste and for being about 2000 times sweeter than sugar. For this reason, this protein has been studied as a possible substitute for sugar in foods and beverages, especially in dietetic products. In addition, Thaumatin (combined protein Thaumatin I and II) is considered safe for human consumption, as it is a natural protein that does not cause side effects. Although Thaumatin is naturally sweet, it doesn't taste like sugar. It has a long sweet aftertaste, with a bitter aftertaste, and can be combined with other sweeteners, such as stevia, to create a taste closer to sugar. In addition, Thaumatin is an additive that can be used in a variety of products, such as beverages, desserts, cereals, protein bars, chewing gum and pharmaceuticals. More recently, biotechnological studies have emerged to increase the variety of possible new products on the consumer's shelf. Its ability to enhance the sweet flavor in small amounts also makes it an economical choice for food manufacturers. Thus, this work proposes to review the bibliographic information on this subject, confirming the potential in the use of these macromolecules for therapeutic purposes in order to alleviate pathologies related to high sugar consumption, in addition to providing a practical example of possible biotechnological application already under study. |
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In addition, Thaumatin (combined protein Thaumatin I and II) is considered safe for human consumption, as it is a natural protein that does not cause side effects. Although Thaumatin is naturally sweet, it doesn't taste like sugar. It has a long sweet aftertaste, with a bitter aftertaste, and can be combined with other sweeteners, such as stevia, to create a taste closer to sugar. In addition, Thaumatin is an additive that can be used in a variety of products, such as beverages, desserts, cereals, protein bars, chewing gum and pharmaceuticals. More recently, biotechnological studies have emerged to increase the variety of possible new products on the consumer's shelf. Its ability to enhance the sweet flavor in small amounts also makes it an economical choice for food manufacturers. Thus, this work proposes to review the bibliographic information on this subject, confirming the potential in the use of these macromolecules for therapeutic purposes in order to alleviate pathologies related to high sugar consumption, in addition to providing a practical example of possible biotechnological application already under study.A Taumatina é uma proteína presente nas folhas da planta Thaumatococcus daniellii, nativa da África Ocidental. Essa proteína é conhecida por seu sabor doce intenso e por ser cerca de 2000 vezes mais doce que o açúcar. Por esse motivo, essa proteína tem sido estudada como um possível substituto do açúcar em alimentos e bebidas, especialmente em produtos dietéticos. Além disso, a Taumatina (combinado de proteínas Taumatina I e II) é considerada segura para consumo humano, pois é uma proteína natural que não causa efeitos colaterais. Embora a Taumatina seja naturalmente doce, ela não tem o mesmo sabor do açúcar. Apresenta um sabor doce prolongado, com uma nota de amargor no final, e pode ser combinada com outros edulcorantes, como o stévia, para criar um sabor mais próximo ao do açúcar. Além disso, a Taumatina é um aditivo que pode ser utilizado em uma variedade de produtos, como bebidas, sobremesas, cereais, barras de proteína, chicletes e produtos farmacêuticos. Mais recentemente, estudos biotecnológicos têm surgido para aumentar a variedade de possíveis novos produtos na prateleira do consumidor. Sua capacidade de intensificar o sabor doce em pequenas quantidades também a torna uma opção econômica para os fabricantes de alimentos. Dessa forma, este trabalho propõe-se a revisar as informações bibliográficas acerca dessa temática, confirmando o potencial no uso dessas macromoléculas para fins terapêuticos visando amenizar patologias relacionadas ao alto consumo de açúcar, além de fornecer um exemplo prático de possível aplicação biotecnológica já em estudo.Não recebi financiamentoporUniversidade Federal de São CarlosCâmpus São CarlosBiotecnologia - BiotecUFSCarAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazilhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/info:eu-repo/semantics/openAccessTaumatinaCIENCIAS BIOLOGICAS::BIOQUIMICAAplicações biotecnológicas da taumatinaBiotechnological applications of thaumatininfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis600600608727fa-a704-4df7-92a7-b9cc5b383518reponame:Repositório Institucional da UFSCARinstname:Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)instacron:UFSCARCC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8810https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/17687/2/license_rdff337d95da1fce0a22c77480e5e9a7aecMD52ORIGINALSuzanaMariaPereiraCosta_TCC .pdfSuzanaMariaPereiraCosta_TCC .pdfTCC Suzana Maria Pereira Costaapplication/pdf5672682https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/17687/1/SuzanaMariaPereiraCosta_TCC%20.pdf98727f3958558df674f80d3480f9890cMD51TEXTSuzanaMariaPereiraCosta_TCC .pdf.txtSuzanaMariaPereiraCosta_TCC .pdf.txtExtracted texttext/plain56095https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/17687/3/SuzanaMariaPereiraCosta_TCC%20.pdf.txtecc6f820f451a3b3176689f86a774e5eMD53THUMBNAILSuzanaMariaPereiraCosta_TCC .pdf.jpgSuzanaMariaPereiraCosta_TCC .pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg5589https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/17687/4/SuzanaMariaPereiraCosta_TCC%20.pdf.jpge525c590792560b5574a00bee4464fb5MD54ufscar/176872023-09-18 18:32:35.926oai:repositorio.ufscar.br:ufscar/17687Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.ufscar.br/oai/requestopendoar:43222023-09-18T18:32:35Repositório Institucional da UFSCAR - Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)false |
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