Uma revisão sobre os atributos de escoabilidade de diferentes variedades de açúcar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Cambaúva, Gustavo Fonseca
Data de Publicação: 2020
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFSCAR
Texto Completo: https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/13393
Resumo: Knowledge of the physical-chemical and flow properties of particulate materials is relevant for the correct sizing and optimization of the equipment production chain and increased efficiency of the industrial plant. In the industry sugar and alcohol industry, specifically in the sugar production process, handling and Proper transport of the sugars produced can benefit when the influence of physicochemical properties on the flow of particles. Based on the reading of publications, texts, and articles, this review has compiled experimental data for characterization and evaluation of flowability of confectionery (IS), crystal (GS), refined (RS), and exported type (VHP sugar - VS). The data were analyzed to discuss how physicochemical characteristics affect the flow rates of these particulate materials. The investigation data of actual specific mass, loose-bed porosity, bulk density (aerated and compressed), humidity and granulometric distribution and their respective attributes: index Hausner, static and dynamic resting angle, flow function, stability index variable flow allowed us to conclude that a careful analysis of each method differences in processing conditions, raw materials, room temperature, and relative humidity is essential to understand possible differences and trends in the flow of these particulate materials.
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In the industry sugar and alcohol industry, specifically in the sugar production process, handling and Proper transport of the sugars produced can benefit when the influence of physicochemical properties on the flow of particles. Based on the reading of publications, texts, and articles, this review has compiled experimental data for characterization and evaluation of flowability of confectionery (IS), crystal (GS), refined (RS), and exported type (VHP sugar - VS). The data were analyzed to discuss how physicochemical characteristics affect the flow rates of these particulate materials. The investigation data of actual specific mass, loose-bed porosity, bulk density (aerated and compressed), humidity and granulometric distribution and their respective attributes: index Hausner, static and dynamic resting angle, flow function, stability index variable flow allowed us to conclude that a careful analysis of each method differences in processing conditions, raw materials, room temperature, and relative humidity is essential to understand possible differences and trends in the flow of these particulate materials.O conhecimento das propriedades físico-químicas e de fluxo dos materiais particulados é importante para o correto dimensionamento e otimização de equipamentos da cadeia produtiva e aumento da eficiência da planta industrial. Na indústria sucroalcooleira, em específico no processo de produção de açúcar, o manuseio e transporte adequado dos açúcares produzidos pode ser beneficiado quando se conhece a influência das propriedades físico-químicas no escoamento das partículas. Com base na leitura, fichamento, análise de publicações, textos e artigos, este trabalho de revisão da literatura compilou dados experimentais de caracterização e avaliação de atributos de escoabilidade dos açúcares confeiteiro (IS), cristal (GS), refinado (RS) e o tipo exportação (VHP sugar – VS). Com os dados encontrados discutiu-se como as características físicoquímicas afetam os índices de escoabilidade desses materiais particulados. A investigação de dados de massa específica real, porosidade do leito solto, densidade bulk (aerada e compactada), umidade e distribuição granulométrica e seus respectivos atributos: índice de Hausner, ângulo de repouso estático e dinâmico, função fluxo, índice de estabilidade e fluxo variável permitiu concluir que uma análise criteriosa de cada método experimental, de diferenças das condições de processamento, de matéria-prima, de temperatura ambiente e de umidade relativa é essencial para se entender possíveis diferenças e tendências de escoamento desses materiais particulados.Não recebi financiamentoporUniversidade Federal de São CarlosCâmpus São CarlosEngenharia Química - EQUFSCarAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazilhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/info:eu-repo/semantics/openAccessProcessamento de açúcaresFunções de fluxoÂngulo de repousoEscoabilidadeSugar processingAngle of reposeFlow functionFlowabilityENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA::PROCESSOS INDUSTRIAIS DE ENGENHARIA QUIMICAENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA::TECNOLOGIA QUIMICAUma revisão sobre os atributos de escoabilidade de diferentes variedades de açúcarA review of the flowability attributes of different sugar varietiesinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis60060051bc7f7e-d938-4dc2-a229-c420d2e6338creponame:Repositório Institucional da UFSCARinstname:Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)instacron:UFSCARORIGINAL598194_TG_FinalReview.pdf598194_TG_FinalReview.pdfArquivo principalapplication/pdf993443https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/13393/1/598194_TG_FinalReview.pdf0017bd9922714a42a867efdad4c99029MD51CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8811https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/13393/2/license_rdfe39d27027a6cc9cb039ad269a5db8e34MD52TEXT598194_TG_FinalReview.pdf.txt598194_TG_FinalReview.pdf.txtExtracted texttext/plain113234https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/13393/3/598194_TG_FinalReview.pdf.txtd09f85efe8c22d2ccba9e7f60eb80407MD53THUMBNAIL598194_TG_FinalReview.pdf.jpg598194_TG_FinalReview.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg8982https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/13393/4/598194_TG_FinalReview.pdf.jpg70c86886c02d4b391e36199d0f4b2474MD54ufscar/133932023-09-18 18:32:03.856oai:repositorio.ufscar.br:ufscar/13393Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.ufscar.br/oai/requestopendoar:43222023-09-18T18:32:03Repositório Institucional da UFSCAR - Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)false
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