Bioprospecção de fungos filamentosos e leveduras para a produção de enzimas visando obtenção de etanol de segunda geração

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Jesus, Gabriel Scanavachi de
Data de Publicação: 2023
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFSCAR
Texto Completo: https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/18722
Resumo: Ethanol has stood out as a promising alternative to reduce the environmental impact caused by fossil fuels. Sugarcane, being the main raw material for ethanol production in Brazil, becomes a source of renewable energy. In this context, second generation ethanol appears as a promising advance, making more efficient use of lignocellulosic waste. Therefore, the use of physical, chemical or biological pre-treatments on waste is necessary to release sugars for ethanol production. Biological treatment using enzymes produced by fungi has proven to be an efficient and economically viable approach. In this context, the present study isolated four strains of filamentous fungi and three yeasts from decomposing sugarcane bagasse and, after the strain selection stage, three of these filamentous fungi were isolated, together with three yeast strains previously bioprospected. by the research group, they were used in growth tests in medium enriched with sugarcane bagasse, in addition to enzymatic analyzes (CMCase and FPase). The results obtained revealed less favorable growth conditions in medium enriched with sugarcane bagasse compared to control media. However, the strains incubated in medium with bagasse demonstrated positive numbers of FPase and Endoglucanase production, where strain L3 presented the best result analyzed among CMCase (0.47 U/mL), and L2 obtained the best result for FPase (0.25 U/mL). These results indicate the potential of these isolated strains for the production of lignocellulolytic enzymes from sugarcane bagasse, which is relevant for the more efficient use of lignocellulosic residues in the production of second generation ethanol.
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Therefore, the use of physical, chemical or biological pre-treatments on waste is necessary to release sugars for ethanol production. Biological treatment using enzymes produced by fungi has proven to be an efficient and economically viable approach. In this context, the present study isolated four strains of filamentous fungi and three yeasts from decomposing sugarcane bagasse and, after the strain selection stage, three of these filamentous fungi were isolated, together with three yeast strains previously bioprospected. by the research group, they were used in growth tests in medium enriched with sugarcane bagasse, in addition to enzymatic analyzes (CMCase and FPase). The results obtained revealed less favorable growth conditions in medium enriched with sugarcane bagasse compared to control media. However, the strains incubated in medium with bagasse demonstrated positive numbers of FPase and Endoglucanase production, where strain L3 presented the best result analyzed among CMCase (0.47 U/mL), and L2 obtained the best result for FPase (0.25 U/mL). These results indicate the potential of these isolated strains for the production of lignocellulolytic enzymes from sugarcane bagasse, which is relevant for the more efficient use of lignocellulosic residues in the production of second generation ethanol.O etanol tem se destacado como uma alternativa promissora para reduzir o impacto ambiental causado pelos combustíveis fósseis. A cana-de-açúcar, sendo a principal matéria-prima para a produção de etanol no Brasil, torna-se uma fonte de energia renovável. Neste contexto, o etanol de segunda geração surge como um avanço promissor, aproveitando de forma mais eficiente os resíduos lignocelulósicos. Portanto, a utilização de pré-tratamentos físicos, químicos ou biológicos nos resíduos, são necessários para liberar os açúcares para a produção de etanol. O tratamento biológico utilizando enzimas produzidas por fungos tem se mostrado uma abordagem eficiente e economicamente viável. Nesse contexto, o presente estudo isolou quatro linhagens de fungos filamentosos e três de leveduras do bagaço de cana-de-açúcar em decomposição e, após a etapa de seleção de linhagens, três desses fungos filamentosos isolados, juntamente com três linhagens de leveduras previamente bioprospectadas pelo grupo de pesquisa, foram empregados em testes de crescimento em meio enriquecido com bagaço de cana-de-açúcar, além de análises enzimáticas (CMCase e FPase). Os resultados obtidos revelaram condições de crescimento menos favoráveis em meio enriquecido com bagaço de cana-de-açúcar em comparação com os meios controle. No entanto, as linhagens incubadas em meio com bagaço demonstraram números positivos de produção de FPase e Endoglucanases, onde a linhagem L3 apresentou o melhor resultado analisado entre as CMCase (0,47 U/mL), e a L2 obteve o melhor resultado para a FPase (0,25 U/mL). Esses resultados indicam o potencial dessas linhagens isoladas para a produção de enzimas lignocelulolíticas a partir do bagaço de cana-de-açúcar, o que é relevante para a utilização mais eficiente dos resíduos lignocelulósicos na produção de etanol de segunda geração.Não recebi financiamentoporUniversidade Federal de São CarlosCâmpus ArarasCiências Biológicas - CBL-ArUFSCarAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazilhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/info:eu-repo/semantics/openAccessBagaçoCana-de-açúcarLignoceluloseBagasseSugarcaneLignocellulose.CIENCIAS BIOLOGICAS::MICROBIOLOGIABioprospecção de fungos filamentosos e leveduras para a produção de enzimas visando obtenção de etanol de segunda geraçãoBioprospecting of filamentous fungi and yeasts for the production of enzymes to obtain second generation ethanolinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis6006009af785bf-a696-4361-b9af-383d05b2ccdcreponame:Repositório Institucional da UFSCARinstname:Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)instacron:UFSCARORIGINALTCC - Gabriel Scanavachi de Jesus.pdfTCC - Gabriel Scanavachi de Jesus.pdfTCC - Gabriel Scanavachi de Jesusapplication/pdf966826https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/18722/1/TCC%20-%20Gabriel%20Scanavachi%20de%20Jesus.pdf1a6c4376f7755ae8b61af160a33aecd1MD51CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8810https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/18722/2/license_rdff337d95da1fce0a22c77480e5e9a7aecMD52TEXTTCC - Gabriel Scanavachi de Jesus.pdf.txtTCC - Gabriel Scanavachi de Jesus.pdf.txtExtracted texttext/plain52920https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/18722/3/TCC%20-%20Gabriel%20Scanavachi%20de%20Jesus.pdf.txt8f1f93450e1e417c6a1ddc7985e83306MD53ufscar/187222024-05-14 17:14:31.719oai:repositorio.ufscar.br:ufscar/18722Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.ufscar.br/oai/requestopendoar:43222024-05-14T17:14:31Repositório Institucional da UFSCAR - Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)false
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