ADVANTAGES AND LIMITATIONS OF USING IDEOTYPES TO BREED CROP PLANTS
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 1997 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Gaúcha (Online) |
Texto Completo: | http://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/article/view/527 |
Resumo: | Most breeding programs uses grain yield as the main selection criterium to improve the agronomic performance of crop varieties. An alternative approach to improve productivity is the ideotype breeding. According to this philosophy, breeders should define an ideal plant type for a specific environment and then breed for this ideotype. Breeding through crop ideotypes is positive in terms of integrating principies of physiology, ecology and plant breeding, encoraging the generation of hypothesis about how yield is achieved and providing a holistic view about production systems. Ideotype breeding also presents some problems, such as the difficulty of identifying individual traits that enhance yield universally, abscence of adequate genetic variability for potentially yield enhancing traits and the need to select simultaneously for many characters rather than just for yield, increasing the size of lhe segregating population to evaluate. The major benefits of ideotype breeding have been expressed at a conceptual and analytical levei rather than in immediate direct yield improvements. |
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ADVANTAGES AND LIMITATIONS OF USING IDEOTYPES TO BREED CROP PLANTS VANTAGENS E LIMITAÇÕES DA UTILIZAÇÃO DE IDEOTIPOS NO MELHORAMENTO DE PLANTAS DE LAVOURA biologic model, plant breeding, grain yieldmodelo biológico, melhoramento vegetal, rendimento, grãoMost breeding programs uses grain yield as the main selection criterium to improve the agronomic performance of crop varieties. An alternative approach to improve productivity is the ideotype breeding. According to this philosophy, breeders should define an ideal plant type for a specific environment and then breed for this ideotype. Breeding through crop ideotypes is positive in terms of integrating principies of physiology, ecology and plant breeding, encoraging the generation of hypothesis about how yield is achieved and providing a holistic view about production systems. Ideotype breeding also presents some problems, such as the difficulty of identifying individual traits that enhance yield universally, abscence of adequate genetic variability for potentially yield enhancing traits and the need to select simultaneously for many characters rather than just for yield, increasing the size of lhe segregating population to evaluate. The major benefits of ideotype breeding have been expressed at a conceptual and analytical levei rather than in immediate direct yield improvements. A maioria dos programas de melhoramento tem utilizado o rendimento de grãos como o principal critério de seleção para melhorar a performance das principais espécies cultivadas. Um método alternativo para incrementar a produtividade das culturas é o melhoramento através de ideotipos. De acordo com esta filosofia, os melhoristas deveriam definir um fenótipo ideal de planta para um determinado ambiente e direcionar o programa de melhoramento para obter este ideotipo. O melhoramento através de ideotipos é positivo em termos de integrar princípios de fisiologia, ecologia e melhoramento, estimulando a geraçãO de hipóteses sobre a definição do rendimento de grãos, e promovendo uma visão holística sobre os sistemas de produção. O desenvolvimento de ideotipos também apresenta alguns problemas, tais como a dificuldade de identificação de caracteres individuais que incrementem o rendimento, a falta de variabilidade genética para características importantes ao incremento do rendimento e a necessidade de selecionar simultaneamente diversos caracteres em substituição ao rendimento de grãos, aumentando o tamanho das populações segregantes a serem avaliadas. Os maiores benefícios do melhoramento através de ideotipos tem sido mais expressos a nível conceptual e analítico do que através de incrementos imediatos no rendimento de grãos. Departamento de Diagnóstico e Pesquisa Agropecuária. Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural1997-06-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/article/view/527Pesquisa Agropecuária Gaúcha; Vol 3 No 1 (1997): PESQ. AGROP. GAÚCHA; 73-80Pesquisa Agropecuária Gaúcha; v. 3 n. 1 (1997): PESQ. AGROP. GAÚCHA; 73-802595-76860104-9070reponame:Pesquisa Agropecuária Gaúcha (Online)instname:Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural do Rio Grande do Sulinstacron:SEAPDRporhttp://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/article/view/527/486SANGOI, LUÍS ALMEIDA, MILTON LUIZENDER, MÁRCIO info:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-22T12:02:44Zoai:ojs.revistapag.agricultura.rs.gov.br:article/527Revistahttp://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapagPUBhttp://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/oaipag@agricultura.rs.gov.br||2595-76860104-9070opendoar:2024-04-22T12:02:44Pesquisa Agropecuária Gaúcha (Online) - Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural do Rio Grande do Sulfalse |
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