CHEMICAL COMPOSITION OF MAIN BRAZILIAN WINTER CEREALS
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2001 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Gaúcha (Online) |
Texto Completo: | http://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/article/view/332 |
Resumo: | Com is the main cereal used in Brazil for pigs and poultry feeding. Its price variation in the last years has led to contemplate the use of other alternatives to its substitution. There is little information in Brazil regarding technical and economic viability of winter cereais use as an alternative feeding for animais. Therefore, knowledge of the chemical composition is of paramount importance in the feeding.formulation for different animal.species. This study aimed to verify the chemical composition of the grains of the main winter cereais produced in the country (white oats, black oats, rye, barley, triticale and wheat). Winter cereal grain samples of a field trial planted in Embrapa Trigo, Passo Fundo, RS, under a randomized block design with three replications were analysed in Embrapa Suínos e Aves, Concórdia, SC, relatively to dry matter, crude.protein, fat, crude fibre, ash, non-nitrogenous substancesand crude energy. The results obtained with the different w inter cereais were advantageous comparatively to corn in animal feeding formulation, suggesting that they show potentiality to be used as a viable alternative. |
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CHEMICAL COMPOSITION OF MAIN BRAZILIAN WINTER CEREALS COMPOSIÇÃO QUÍMICA DOS PRINCIPAIS CEREAIS DE INVERNO DO BRASIL Wheat, oats, triticale, rye, barley, com, bromatology.trigo, aveia, triticale, centeio, cevada, milho, bromatologiaCom is the main cereal used in Brazil for pigs and poultry feeding. Its price variation in the last years has led to contemplate the use of other alternatives to its substitution. There is little information in Brazil regarding technical and economic viability of winter cereais use as an alternative feeding for animais. Therefore, knowledge of the chemical composition is of paramount importance in the feeding.formulation for different animal.species. This study aimed to verify the chemical composition of the grains of the main winter cereais produced in the country (white oats, black oats, rye, barley, triticale and wheat). Winter cereal grain samples of a field trial planted in Embrapa Trigo, Passo Fundo, RS, under a randomized block design with three replications were analysed in Embrapa Suínos e Aves, Concórdia, SC, relatively to dry matter, crude.protein, fat, crude fibre, ash, non-nitrogenous substancesand crude energy. The results obtained with the different w inter cereais were advantageous comparatively to corn in animal feeding formulation, suggesting that they show potentiality to be used as a viable alternative. O milho é o principal cereal utilizado na alimentação de suínos e aves. A oscilação de seu preço, ocorrida nos últimos anos, despertou interesse pelo uso de outros alimentos que o substituíssem. No Brasil, há pouca informação quanto à viabilidade técnica e econômica do uso de cereais de inverno como alimentação alternativa para animais. Para isso, o conhecimento da composição química é de fundamental importância no estabelecimento de formulação de rações para diferentes espécies de animais. O objetivo deste estudo foi verificar a composição química dos grãos dos principais cereais de inverno produzidos no país (aveia branca, aveia preta, centeio, cevada, triticale e trigo). Amostras dos grãos de experimento de campo instalado na Embrapa Trigo, em Passo Fundo, RS, com delineamento experimental de blocos casualizados e com três repetições, foram analisadas na Embrapa Suínos e Aves, em Concórdia, SC, em relação à matéria seca, à proteína bruta, ao extrato etéreo, à fibra bruta, à matéria mineral, aos extrativos não-nitrogenados e à energia bruta. Em relação à composição química, os resultados obtidos com os diferentes cereais de inverno foram comparativamente vantajosos em relação ao milho, fornecendo indicações de que eles apresentam potencialidade para a utilização como alternativa na formulação de rações. Departamento de Diagnóstico e Pesquisa Agropecuária. Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural2001-08-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/article/view/332Pesquisa Agropecuária Gaúcha; Vol 7 No 1 (2001): PESQ. AGROP. GAÚCHA; 7-14Pesquisa Agropecuária Gaúcha; v. 7 n. 1 (2001): PESQ. AGROP. GAÚCHA; 7-142595-76860104-9070reponame:Pesquisa Agropecuária Gaúcha (Online)instname:Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural do Rio Grande do Sulinstacron:SEAPDRporhttp://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/article/view/332/295GUARIENTI, ELIANA MARIA DUCA, LEO DE JESUS ANTUNES DEL FONTANELI, RENATO SERENA ZANOTTO, DIRCEU LUIS info:eu-repo/semantics/openAccess2020-08-08T21:33:14Zoai:ojs.revistapag.agricultura.rs.gov.br:article/332Revistahttp://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapagPUBhttp://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/oaipag@agricultura.rs.gov.br||2595-76860104-9070opendoar:2020-08-08T21:33:14Pesquisa Agropecuária Gaúcha (Online) - Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural do Rio Grande do Sulfalse |
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