EFEITO ASSOCIATIVO DA MONENSINA SÓDICA À VIRGINIAMICINA E/OU ÓLEOS ESSENCIAIS SOBRE O DESEMPENHO DE NOVILHOS TERMINADOS EM CONFINAMENTO
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Data de Publicação: | 2016 |
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Resumo: | The experiment was developed in Livestock Center (NUPRAN), of Midwest State University, in Guarapuava - PR, with the objective of evaluating the associative effect of monensin sodium on virginiamycin and/or essential oils on performance, nutrient consumption and Dry matter intake, apparent digestibility, ingestive behavior and, the carcass traits of finished bulls in confinement. It was used 32 steers crossbred angus, with average age 12 months and average weight of 376 kg. The animals were divided in four treatments with four replicates: T1 - monensin sodium (MO); T2 - monensin sodium + essential oil (MO+EO); T3 - monensin sodium + virginiamycin (MO+VI); T4 - monensin sodium + essential oil + virginiamycin (MO+EO+VI). The association MO+VI provided an increase in the average daily weight gain (ADG) of 24.44%, 22.35%, 21.10% and 17.31% in the weighings of 42, 63, 84 and 96 days, similar the association of MO+EO+VI that provided improvement of 21.94%, 13.59%, 15.45% and 14.75% respectively in the same weighings. The daily and total carcass gain were higher in the associations MO+VI and MO+EO+VI and provided an average gain of 16.67 kg over MO and MO+EO. In the parameters food efficiency, dry matter intake and nutrients expressed in kg day-1 and percentage of live weight, apparent digestibility, ingestive behavior and some carcass characteristics, no significant differences between treatments were observed. The fat thickness was higher when associated with any of the additives to MO, and the farm weight was higher in the associations containing VI. |
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The animals were divided in four treatments with four replicates: T1 - monensin sodium (MO); T2 - monensin sodium + essential oil (MO+EO); T3 - monensin sodium + virginiamycin (MO+VI); T4 - monensin sodium + essential oil + virginiamycin (MO+EO+VI). The association MO+VI provided an increase in the average daily weight gain (ADG) of 24.44%, 22.35%, 21.10% and 17.31% in the weighings of 42, 63, 84 and 96 days, similar the association of MO+EO+VI that provided improvement of 21.94%, 13.59%, 15.45% and 14.75% respectively in the same weighings. The daily and total carcass gain were higher in the associations MO+VI and MO+EO+VI and provided an average gain of 16.67 kg over MO and MO+EO. In the parameters food efficiency, dry matter intake and nutrients expressed in kg day-1 and percentage of live weight, apparent digestibility, ingestive behavior and some carcass characteristics, no significant differences between treatments were observed. The fat thickness was higher when associated with any of the additives to MO, and the farm weight was higher in the associations containing VI.O experimento foi desenvolvido no Núcleo de produção animal (NUPRAN) da Universidade estadual do centro-oeste em Guarapuava – PR, com objetivo de avaliar o efeito associativo da monensina sódica à virginiamicina e/ou óleos essenciais sobre o desempenho, consumo de nutrientes e matéria seca, digestibilidade aparente, comportamento ingestivo e, as características da carcaça de novilhos terminados em confinamento. Utilizou-se de 32 novilhos inteiros cruza angus, com idade média 12 meses e peso médio de 376 kg. Os animais foram divididos em quatro tratamentos com quatro repetições: T1 – monensina sódica (MO); T2 – monensina sódica + óleo essencial (MO+OE); T3 – monensina sódica + virginiamicina (MO+VI); T4 – monensina sódica + óleo essencial + virginiamicina (MO+OE+VI). A associação MO+VI proporcionou um aumento no ganho de peso médio diário (GMD) de 24,44%, 22,35%, 21,10% e 17,31% nas pesagens de 42, 63, 84 e 96 dias, similar a associação de MO+OE+VI que proporcionaram melhora de 21,94%, 13,59%, 15,45% e 14,75% respectivamente nas mesmas pesagens. O ganho diário e total de carcaça foram superiores nas associações MO+VI e MO+OE+VI e proporcionaram um ganho médio de 16,67 kg a mais em relação a MO e MO+OE. Nos parâmetros eficiência alimentar, consumo de matéria seca e nutrientes expresso em kg dia-1 e em percentual de peso vivo, digestibilidade aparente, comportamento ingestivo e algumas características de carcaça não foram observados diferença significativa entre os tratamentos. A espessura de gordura foi superior quando associado qualquer um dos aditivos à MO, e o peso vivo de fazenda foi superior nas associações que continham VI.Submitted by Fabiano Jucá (fjuca@unicentro.br) on 2017-08-03T13:18:44Z No. of bitstreams: 1 JULIO CEZAR HEKER JUNIOR.pdf: 1069760 bytes, checksum: 3fd4a8a3988cda220007c6f377619608 (MD5)Made available in DSpace on 2017-08-03T13:18:44Z (GMT). No. of bitstreams: 1 JULIO CEZAR HEKER JUNIOR.pdf: 1069760 bytes, checksum: 3fd4a8a3988cda220007c6f377619608 (MD5) Previous issue date: 2016-10-25Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESapplication/pdfhttp://tede.unicentro.br:8080/jspui/retrieve/3702/JULIO%20CEZAR%20HEKER%20JUNIOR.pdf.jpgporUniversidade Estadual do Centro-OestePrograma de Pós-Graduação em Medicina Veterinária (Mestrado)UNICENTROBrasilUnicentro::Departamento de Medicina Veterináriaantibióticosmelhoradores de desempenhoionóforosextratos vegetaisantibioticsperformance enhancersionophoresplant extractsCIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIAEFEITO ASSOCIATIVO DA MONENSINA SÓDICA À VIRGINIAMICINA E/OU ÓLEOS ESSENCIAIS SOBRE O DESEMPENHO DE NOVILHOS TERMINADOS EM CONFINAMENTOEffect associative of monensin to virginiamycin and/or essential oils on the performance of feedlot finished steersinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesis635658161267837813360060060060074005008467382129864536702642350173192075167498588264571info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNICENTROinstname:Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO)instacron:UNICENTROTHUMBNAILJULIO CEZAR HEKER JUNIOR.pdf.jpgJULIO CEZAR HEKER JUNIOR.pdf.jpgimage/jpeg1956http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/778/4/JULIO+CEZAR+HEKER+JUNIOR.pdf.jpg6698041140329b051e8adde9789c4fddMD54TEXTJULIO CEZAR HEKER JUNIOR.pdf.txtJULIO CEZAR HEKER JUNIOR.pdf.txttext/plain126060http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/778/3/JULIO+CEZAR+HEKER+JUNIOR.pdf.txt86dcf7666af89fbe0ce26ee1f0575fc8MD53ORIGINALJULIO CEZAR HEKER JUNIOR.pdfJULIO CEZAR HEKER JUNIOR.pdfapplication/pdf1069760http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/778/2/JULIO+CEZAR+HEKER+JUNIOR.pdf3fd4a8a3988cda220007c6f377619608MD52LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; 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