COMPORTAMENTO DOS CUSTOS EM PROCESSOS DE FUSÃO: UM TESTE EMPÍRICO DA EMPRESA BRASIL FOODS
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão |
Texto Completo: | https://www.revistas.udesc.br/index.php/reavi/article/view/4065 |
Resumo: | The purpose of this article is to identify the reflection of the melting process in the behavior of costs in Brazil Foods Company. To achieve this goal we start from the concept of synergy and thus compares the sum of Sadia and Perdigão companies with enterprise data Brazil Foods (merged).The analyzes encompass 42 previous quarters and 16 quarters after the merger, which occurred in the second quarter of 2009. Regarding the index Cost of Goods Sold / Net Operating Revenue realizes that the fusion changed the behavior of this indicator, which, after the process has stability. However, it was in relation to the indicator Selling Expenses/Net Operating Revenue that presents the largest synergy gains due to an increase in Selling Expenses in magnitude lower than Revenue Growth. On the other hand, the index Administrative Expenses / Net Revenue has not improved with the fusion process. In contrast, the average of this ratio has increased from 13% to approximately 14.8%. Financial expenses, similarly Administrative Expenses do not present synergistic gains from the merger. When analyzing only the Net Income / Net Operating Revenue, which is a reflection of all revenues minus cost items, can realize similar situation in the two periods. Thus, it can be concluded with this study that the synergistic gains occurred in an isolated way, that is, in the indices of Cost of Goods Sold and Selling Expenses. However, in a global analysis the fusion process showed no significant impacts to businesses. |
id |
UDESC-3_266a4d0162e721e339eec8b74e315f76 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.revistas.udesc.br:article/4065 |
network_acronym_str |
UDESC-3 |
network_name_str |
Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão |
repository_id_str |
|
spelling |
COMPORTAMENTO DOS CUSTOS EM PROCESSOS DE FUSÃO: UM TESTE EMPÍRICO DA EMPRESA BRASIL FOODSComportamento dos CustosFusãoBrasil FoodsCost BehaviorFusionBrazil FoodsComportamiento de CostosFusiónBrasilThe purpose of this article is to identify the reflection of the melting process in the behavior of costs in Brazil Foods Company. To achieve this goal we start from the concept of synergy and thus compares the sum of Sadia and Perdigão companies with enterprise data Brazil Foods (merged).The analyzes encompass 42 previous quarters and 16 quarters after the merger, which occurred in the second quarter of 2009. Regarding the index Cost of Goods Sold / Net Operating Revenue realizes that the fusion changed the behavior of this indicator, which, after the process has stability. However, it was in relation to the indicator Selling Expenses/Net Operating Revenue that presents the largest synergy gains due to an increase in Selling Expenses in magnitude lower than Revenue Growth. On the other hand, the index Administrative Expenses / Net Revenue has not improved with the fusion process. In contrast, the average of this ratio has increased from 13% to approximately 14.8%. Financial expenses, similarly Administrative Expenses do not present synergistic gains from the merger. When analyzing only the Net Income / Net Operating Revenue, which is a reflection of all revenues minus cost items, can realize similar situation in the two periods. Thus, it can be concluded with this study that the synergistic gains occurred in an isolated way, that is, in the indices of Cost of Goods Sold and Selling Expenses. However, in a global analysis the fusion process showed no significant impacts to businesses.O objetivo deste artigo é identificar o reflexo do processo de fusão no comportamento dos custos na empresa Brasil Foods. Para atingir este objetivo parte-se do conceito de sinergia e, assim, comparam-se o somatório das empresas Sadia e Perdigão com os dados da empresa Brasil Foods (resultante da fusão). As análises englobam 42 trimestres anteriores e 16 posteriores a fusão, a qual ocorreu no segundo trimestre de 2009. No que se refere ao índice Custo dos Produtos Vendidos/Receita Operacional Líquida percebe-se que a fusão alterou o comportamento deste indicador, o qual, após o processo apresenta estabilidade. Contudo, foi em relação ao indicador Despesas com Vendas/Receita Operacional Líquida que se apresenta o maior ganho de sinergia em função de um crescimento das Despesas com Vendas em magnitude inferior ao crescimento das Receitas. Por outro lado, o índice Despesas Administrativas/Receita Operacional Líquida não apresenta melhoras com o processo de fusão. Pelo contrário, a média deste índice passou de 13% para aproximadamente 14,8%. As Despesas Financeiras, de forma semelhante às Despesas Administrativas, não apresentam ganhos sinérgicos com a fusão. Quando analisado apenas o Lucro Líquido/Receita Operacional Líquida, o qual é reflexo de todas as receitas deduzidas dos itens de custos, percebe-se situação semelhante nos dois períodos analisados. Assim, pode-se concluir com a realização deste estudo que os ganhos sinérgicos ocorreram de forma isolada, ou seja, nos índices de Custo dos Produtos Vendidos e Despesas de Vendas. Porém, numa análise global o processo de fusão não apresentou impactos significativos para as empresas.Universidade do Estado de Santa Catarina — UDESC2013-12-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.udesc.br/index.php/reavi/article/view/4065Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão; v. 2 n. 4 (2013); 100-111Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão; Vol. 2 No. 4 (2013); 100-111Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão; Vol. 2 Núm. 4 (2013); 100-1112764-7471reponame:Revista Brasileira de Contabilidade e Gestãoinstname:Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC)instacron:UDESCporhttps://www.revistas.udesc.br/index.php/reavi/article/view/4065/2911Copyright (c) 2015 Diego Rafael Stüpp, Altair Borgert, Fernando Richartz, Leonardo Flachhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessStüpp, Diego RafaelBorgert, AltairRichartz, FernandoFlach, Leonardo2022-12-02T15:54:49Zoai:ojs.revistas.udesc.br:article/4065Revistahttps://www.revistas.udesc.br/index.php/reavi/indexPUBhttps://www.revistas.udesc.br/index.php/reavi/oairbceg.ceavi@udesc.br || paulo.barth@udesc.br2764-74712764-7471opendoar:2022-12-02T15:54:49Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão - Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
COMPORTAMENTO DOS CUSTOS EM PROCESSOS DE FUSÃO: UM TESTE EMPÍRICO DA EMPRESA BRASIL FOODS |
title |
COMPORTAMENTO DOS CUSTOS EM PROCESSOS DE FUSÃO: UM TESTE EMPÍRICO DA EMPRESA BRASIL FOODS |
spellingShingle |
COMPORTAMENTO DOS CUSTOS EM PROCESSOS DE FUSÃO: UM TESTE EMPÍRICO DA EMPRESA BRASIL FOODS Stüpp, Diego Rafael Comportamento dos Custos Fusão Brasil Foods Cost Behavior Fusion Brazil Foods Comportamiento de Costos Fusión Brasil |
title_short |
COMPORTAMENTO DOS CUSTOS EM PROCESSOS DE FUSÃO: UM TESTE EMPÍRICO DA EMPRESA BRASIL FOODS |
title_full |
COMPORTAMENTO DOS CUSTOS EM PROCESSOS DE FUSÃO: UM TESTE EMPÍRICO DA EMPRESA BRASIL FOODS |
title_fullStr |
COMPORTAMENTO DOS CUSTOS EM PROCESSOS DE FUSÃO: UM TESTE EMPÍRICO DA EMPRESA BRASIL FOODS |
title_full_unstemmed |
COMPORTAMENTO DOS CUSTOS EM PROCESSOS DE FUSÃO: UM TESTE EMPÍRICO DA EMPRESA BRASIL FOODS |
title_sort |
COMPORTAMENTO DOS CUSTOS EM PROCESSOS DE FUSÃO: UM TESTE EMPÍRICO DA EMPRESA BRASIL FOODS |
author |
Stüpp, Diego Rafael |
author_facet |
Stüpp, Diego Rafael Borgert, Altair Richartz, Fernando Flach, Leonardo |
author_role |
author |
author2 |
Borgert, Altair Richartz, Fernando Flach, Leonardo |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Stüpp, Diego Rafael Borgert, Altair Richartz, Fernando Flach, Leonardo |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Comportamento dos Custos Fusão Brasil Foods Cost Behavior Fusion Brazil Foods Comportamiento de Costos Fusión Brasil |
topic |
Comportamento dos Custos Fusão Brasil Foods Cost Behavior Fusion Brazil Foods Comportamiento de Costos Fusión Brasil |
description |
The purpose of this article is to identify the reflection of the melting process in the behavior of costs in Brazil Foods Company. To achieve this goal we start from the concept of synergy and thus compares the sum of Sadia and Perdigão companies with enterprise data Brazil Foods (merged).The analyzes encompass 42 previous quarters and 16 quarters after the merger, which occurred in the second quarter of 2009. Regarding the index Cost of Goods Sold / Net Operating Revenue realizes that the fusion changed the behavior of this indicator, which, after the process has stability. However, it was in relation to the indicator Selling Expenses/Net Operating Revenue that presents the largest synergy gains due to an increase in Selling Expenses in magnitude lower than Revenue Growth. On the other hand, the index Administrative Expenses / Net Revenue has not improved with the fusion process. In contrast, the average of this ratio has increased from 13% to approximately 14.8%. Financial expenses, similarly Administrative Expenses do not present synergistic gains from the merger. When analyzing only the Net Income / Net Operating Revenue, which is a reflection of all revenues minus cost items, can realize similar situation in the two periods. Thus, it can be concluded with this study that the synergistic gains occurred in an isolated way, that is, in the indices of Cost of Goods Sold and Selling Expenses. However, in a global analysis the fusion process showed no significant impacts to businesses. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-12-20 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.revistas.udesc.br/index.php/reavi/article/view/4065 |
url |
https://www.revistas.udesc.br/index.php/reavi/article/view/4065 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.revistas.udesc.br/index.php/reavi/article/view/4065/2911 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2015 Diego Rafael Stüpp, Altair Borgert, Fernando Richartz, Leonardo Flach https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2015 Diego Rafael Stüpp, Altair Borgert, Fernando Richartz, Leonardo Flach https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade do Estado de Santa Catarina — UDESC |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade do Estado de Santa Catarina — UDESC |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão; v. 2 n. 4 (2013); 100-111 Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão; Vol. 2 No. 4 (2013); 100-111 Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão; Vol. 2 Núm. 4 (2013); 100-111 2764-7471 reponame:Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão instname:Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC) instacron:UDESC |
instname_str |
Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC) |
instacron_str |
UDESC |
institution |
UDESC |
reponame_str |
Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão |
collection |
Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Contabilidade e Gestão - Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC) |
repository.mail.fl_str_mv |
rbceg.ceavi@udesc.br || paulo.barth@udesc.br |
_version_ |
1797048021662302208 |