Caracterização da produção leiteira no Município de Parintins AM

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Souza, Graycilene de Souza e
Data de Publicação: 2022
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade do Estado do Amazonas (UEA)
Texto Completo: https://ri.uea.edu.br/handle/riuea/742
Resumo: The purpose was to characterize the dairy production in the municipality of Parintins, State of Amazonas, for materialize the purpose this work were collected during the years 2021 and 2022 liters of milk expressed for commercialization, in two properties from the countryside, in the potion in the field and Community Macurany on solid ground. Are carried out the miking manual to obtain of milk. The composition of the herd is formed by lactating cows. The main destinations are divided between the production of derivatives cheese the delivery of milk for intermediary or directly to the consumer in natural form. Bigger is produced greater amount of milk. Only in the period of field, which match with the availability of the pastures located in that area, offering food in quantity and quality for the cows that are in lactation. There is nonexistence of support technician on the parto f power public to producers, since no property received any type of assistance technician from public bodies of extension. The dairy farming in the municipality of Parintins does not presente any specialization, since production current a diversification dairy mixed (cut-milk) system based extensive and extractive from creation.
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spelling Caracterização da produção leiteira no Município de Parintins AMCharacterization of milk production in the Municipality of Parintins AMProdução LeiteiraOrdenhaComercialização do LeiteThe purpose was to characterize the dairy production in the municipality of Parintins, State of Amazonas, for materialize the purpose this work were collected during the years 2021 and 2022 liters of milk expressed for commercialization, in two properties from the countryside, in the potion in the field and Community Macurany on solid ground. Are carried out the miking manual to obtain of milk. The composition of the herd is formed by lactating cows. The main destinations are divided between the production of derivatives cheese the delivery of milk for intermediary or directly to the consumer in natural form. Bigger is produced greater amount of milk. Only in the period of field, which match with the availability of the pastures located in that area, offering food in quantity and quality for the cows that are in lactation. There is nonexistence of support technician on the parto f power public to producers, since no property received any type of assistance technician from public bodies of extension. The dairy farming in the municipality of Parintins does not presente any specialization, since production current a diversification dairy mixed (cut-milk) system based extensive and extractive from creation.O objetivo foi caracterizar a produção leiteira do município de Parintins-AM. Para concretizar o objetivo deste trabalho, foram coletados mensalmente durante os anos de 2021 e 2022 dados de litros de leite tirado para a comercialização, em duas propriedades da zona rural, no Poção na várzea e a comunidade do Macurany na terra firme. São realizados a ordenha manual para a obtenção do leite. A composição do rebanho é formada principalmente pelas vacas em lactação. Os principais destinos estão divididos entre a produção de derivados como o queijo e a entrega do leite para intermediários ou diretamente ao consumidor na forma in natura. Produz-se maior quantidade de leite somente no período de várzea, o qual coincide com a disponibilização das pastagens localizadas nessa área, oferecendo alimento em quantidade e qualidade para as vacas que estejam em lactação. Há inexistência de apoio técnico por parte do poder público aos produtores, visto que nenhuma propriedade recebeu qualquer tipo de assistência técnica oriunda de órgãos públicos. A pecuária leiteira no município de Parintins não apresenta nenhuma especialização, sendo que a produção atual é uma diversificação da pecuária mista (corte-leite) baseada no sistema extensivo e extrativista de criação.Universidade do Estado do AmazonasBrasilUEATrindade, Dilcindo BarrosTrindade, Dilcindo BarrosSilva, Adailton Moreira daTaddei, Fabiano GazziSouza, Graycilene de Souza e2022-10-31T13:18:01Z2024-08-30T16:03:27Z2022-10-202022-10-31T13:18:01Z2022-05-18info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfSOUZA, Graycilene de Souza e Souza. Caracterização da produção leiteira no Município de Parintins AM. 2022. 41f. TCC (Graduação em Ciências Biológicas) - Universidade do Estado do Amazonas, Parintins.https://ri.uea.edu.br/handle/riuea/742porABRAMOVAY, R Agrigutura familiar e serviço públicos: novos desafios a extensão rural. Brasília. Cadernos de Ciências & Tecnologia, Brasília, v. 15, n1, p.132-152, jan/abr. 1998. BANKUTI, F. I.; SCHIAVI, S. M. A.; FILHO, H . M. S. Quem são os produtores de leite que vedem em mercados informais? In: XLIII Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural. 2005. Disponível em: http://www.sober.org.br. Acesso em 01/05/2021. CAMPOS; F. CAVALCANTE; E. et al. O Rebanho leiteiro de Terra Firme no Municipio de Manaus. 1990. CAMPOS, A. T.; FERREIRA, A. M. Composição do rebanho e sua importância no manejo. Juiz de Fora: EMBRAPA, 2006. DALPIAN, T.; STIVARI, A.; AVELAR, P. C. B.; NETTO, C. P. Implantação, manejo e adubação das pastagens. CATI Leite. n. 80, p. 25-88, 2012. EMBRAPA GADO DE LEITE. Disponível em http://www.cnpgl.embrapa.br, 2005. Acesso em 10/05/2021. GIL, Antônio Carlos. Como elaborar projetos de pesquisas. 5. Ed. São Paulo: Atlas, 2010. HOSTIOU, N.; VEIGA, J. B.; TOURRAND, J.-F. 2006. Dinâmica e evolução de sistemas familiares de produção leiteira em Uruará, frente de colonização da Amazônia brasileira. Revista Economia Rural, v. 44, p. 295-311, 2006. KRUG, E. B. et al. Manual da Produção Leiteira. 2. ed. Porto Alegre: 1993. MOTA; D. JACAUNA; A. MATOS; I. et al. Caracterização da produção leiteira do município de Parintins, Estado do Amazonas, Brasil. Rev. Cienc. Agrar., v. 55, n. 2, p. 148-153, abr./jun. 2012. Acesso em: 12 de maio 2022. OLIVEIRA; M. Limitações e Perspectiva da Produção de Leite Nos Municipios de Careiro da Várzea e Autazes no Amazonas. Manaus: UFAM, 2008. ROSA MARCELO. Boas Práticas de Manejo - Ordenha . [et al.]. -- Jaboticabal : Funep, 2009. RAÚJO, M. J. Fundamentos do Agronegócio. São Paulo: Editora Atlas, 2010. SILVA, J. J.; CARVALHO, D. M. G.; GOMES, R. A. B.; RODRIGUES, A. B. C. Produção de leite de animais criados em pastos no Brasil. Veterinária e Zootecnia, v. 17, n. 1, p. 26-36, 2010. SENA, A.L.S. et al. Concentração especial e caracterização da pecuária leiteira no Estado do Pará. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, Campo Grande, 2010. VERGARA, Sylvia Constant. Projetos e Relatórios de Pesquisa em Administração. 12. ed. São Paulo: Atlas, 2010. ZOCCAL, R.Z; SOUZA, A.D; GOMES, A.T. Produção de leite na agricultura familiar. Juiz de Fora-MG, 2005. Disponível em: Google Acadêmico. Acesso em: 12 de maio 2022.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade do Estado do Amazonas (UEA)instname:Universidade do Estado do Amazonas (UEA)instacron:UEA2024-08-30T16:24:06Zoai:ri.uea.edu.br:riuea/742Repositório InstitucionalPUBhttps://ri.uea.edu.br/server/oai/requestbibliotecacentral@uea.edu.bropendoar:2024-08-30T16:24:06Repositório Institucional da Universidade do Estado do Amazonas (UEA) - Universidade do Estado do Amazonas (UEA)false
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