Estudo da composição química e da atividade antimicrobiana in vitro dos óleos essenciais de espécies do gênero Myrcia DC. (Myrtaceae)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Aline do Nascimento
Data de Publicação: 2010
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UEFS
Texto Completo: http://tede2.uefs.br:8080/handle/tede/1203
Resumo: The family Myrtaceae comprise more than 3.100 species, wich are widely distributed in America and Australia. The genus Myrcia DC., include 300 species in all Brazilian territory and approximate 52 species reside in Bahia state. This work reports the seasonal variation of the composition of leaf essential oils of Myrcia alagoensis O. Berg, Myrcia guianensis (Aubl.) DC. and Myrcia rostrata DC. harvested in the remainder of forest in the municipal district of Alagoinhas, Bahia, northeastern region of Brazil in four different season during the years 2008 and 2009. The essential oils were obtained by hydro-distillation from fresh leaves after three hours in a Clevenger apparatus. The oils were analyzed by GC-FID and GC-MS. Different compounds were identified with predominancy of the sesquiterpenes, for example Carotol, β- Farnesene (E), Caryophyllene, Germacrene D and Methyl Farnesoate (2E, 6E), which were predominant in most of the analyzed samples. The chemical composition from all essential oil samples showed meaningful seasonal variation. All the sample oils, with exception of Myrcia guianensis (Aubl.) DC., had their antimicrobial properties tested against seven bacteria (Staphylococcus aureus resistant a novobiocine, Staphylococcus aureus resistant a streptomycin and dihidrostreptomycin, Bacillus cereus, Escherichia coli, Escherichia coli sensitive a trimetoprime and resistant a sulphonamide, Salmonella choleraesuis and Pseudomonas aeruginosa) and two yeasts (Candida albicans and Candida parapsilosis) by the broth microdilution method. The Minimal Inhibitory Concentration (MIC) was determinate and the essential oils were active against all microorganisms evaluated.
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DC. and Myrcia rostrata DC. harvested in the remainder of forest in the municipal district of Alagoinhas, Bahia, northeastern region of Brazil in four different season during the years 2008 and 2009. The essential oils were obtained by hydro-distillation from fresh leaves after three hours in a Clevenger apparatus. The oils were analyzed by GC-FID and GC-MS. Different compounds were identified with predominancy of the sesquiterpenes, for example Carotol, β- Farnesene (E), Caryophyllene, Germacrene D and Methyl Farnesoate (2E, 6E), which were predominant in most of the analyzed samples. The chemical composition from all essential oil samples showed meaningful seasonal variation. All the sample oils, with exception of Myrcia guianensis (Aubl.) 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E Myrcia rostrata DC. coletadas num remanescente de floresta no município de Alagoinhas, estado da Bahia, região nordeste do Brasil, em quatro diferentes estações durante os anos 2008 e 2009. Os óleos essenciais foram obtidos por hidrodestilação das folhas frescas após três horas, em um aparelho de Clevenger. Os óleos foram analisados por CG-DIC e CG-EM. Foram identificados diferentes compostos, com predominância de sesquiterpenos, a exemplo do Carotol, β- Farneseno (E), Cariofileno, Germacreno D e Farnesoato de metila (2E, 6E), os quais foram predominantes na maioria das amostras analisadas. A composição química dos constituintes de todas as amostras de óleo essencial exibiu uma significativa variação sazonal. Todas as amostras de óleo, com exceção da Myrcia guianensis (Aubl.) DC., tiveram suas propriedades antimicrobianas testadas contra sete bactérias (Staphylococcus aureus resistente a novobiocina, Staphylococcus aureus resistente a estreptomicina e a diidroestreptomicina, Bacillus cereus, Escherichia coli, Escherichia coli sensível a trimetoprima e resistente à sulfonamida, Salmonella choleraesuis e Pseudomonas aeruginosa) e duas leveduras (Candida albicans e Candida parapsilosis) pelo método da microdiluição em caldo. A Concentração Inibitória Mínima (CIM) foi determinada e os óleos essenciais foram ativos contra todos os microrganismos avaliados.Submitted by Bruno Matos Nascimento (brunomatos@uefs.br) on 2020-07-08T17:44:18Z No. of bitstreams: 1 Aline do Nascimento Silva.pdf: 19623961 bytes, checksum: f74867edd246926de958dfc3dc33ec28 (MD5)Made available in DSpace on 2020-07-08T17:44:18Z (GMT). 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