Physiological quality of jatropha seeds (Jatropha curcas L.) during storage in three environments
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Semina. Ciências Agrárias (Online) |
Texto Completo: | https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/7677 |
Resumo: | This work was carried out to evaluate the quality of jatropha seeds during storage at three temperatures and humidity. The experiment was conducted in Pós-colheita de Produtos Vegetais e de Sementes laboratories of Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Rio Verde-GO. Jatropha seeds with moisture content at 6.80 % (w.b.), approximately. The seeds were stored in natural environments conditions, refrigerated and climatic conditions for one year, evaluating the moisture content, water absorption, electrical conductivity, germination and germination speed index in 0, 2,4, 6, 8, 10 and 12 months of storage. Concluded that the conditions of temperature and relative humidity committed the structure of the seeds of jatropha over time, mainly in natural conditions air, and than storage in refrigerated and climatic conditions reduce to a lesser extent the seed quality. |
id |
UEL-11_118e3963c5daefac1a70960048ca5dbb |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/7677 |
network_acronym_str |
UEL-11 |
network_name_str |
Semina. Ciências Agrárias (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Physiological quality of jatropha seeds (Jatropha curcas L.) during storage in three environmentsQualidade fisiológica das sementes de pinhão manso (Jatropha curcas L.) durante o armazenamento em três ambientesJatropha curcas L.Moisture contentVigorQualitySeed.Jatropha curcas L.Teor de águaVigorGerminaçãoConservação.5.03.03.01-5 Pré-Processamento de Produtos AgrícolasThis work was carried out to evaluate the quality of jatropha seeds during storage at three temperatures and humidity. The experiment was conducted in Pós-colheita de Produtos Vegetais e de Sementes laboratories of Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Rio Verde-GO. Jatropha seeds with moisture content at 6.80 % (w.b.), approximately. The seeds were stored in natural environments conditions, refrigerated and climatic conditions for one year, evaluating the moisture content, water absorption, electrical conductivity, germination and germination speed index in 0, 2,4, 6, 8, 10 and 12 months of storage. Concluded that the conditions of temperature and relative humidity committed the structure of the seeds of jatropha over time, mainly in natural conditions air, and than storage in refrigerated and climatic conditions reduce to a lesser extent the seed quality.Objetivou-se avaliar a qualidade fisiológica das sementes de pinhão manso durante o armazenamento em diferentes condições. O experimento foi desenvolvido nos Laboratórios de Pós-colheita de Produtos Vegetais e de Sementes do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Rio Verde-GO. Foram utilizadas sementes de pinhão manso com teor de água de 6,80% (b.u.), aproximadamente. As sementes foram armazenadas em condição de ambiente natural, câmara refrigerada e climatizada por um período de um ano. Foram realizadas avaliações de teor de água, absorção de água, condutividade elétrica, porcentagem de germinação e índice de velocidade de germinação aos 0, 2,4, 6, 8, 10 e 12 meses de armazenamento. As condições de temperatura e umidade relativa do ar comprometeram a estrutura das sementes de pinhão manso ao longo do tempo, principalmente em ambiente natural. O armazenamento em ambientes refrigerados e climatizados reduzem com menor intensidade a qualidade fisiológica das sementes.UEL2012-10-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPesquisa científicaapplication/pdfhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/767710.5433/1679-0359.2012v33n5p1653Semina: Ciências Agrárias; Vol. 33 No. 5 (2012); 1653-1662Semina: Ciências Agrárias; v. 33 n. 5 (2012); 1653-16621679-03591676-546Xreponame:Semina. Ciências Agrárias (Online)instname:Universidade Estadual de Londrina (UEL)instacron:UELporhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/7677/11545Chaves, Tarcísio HonórioResende, OsvaldoSiqueira, Valdiney CambuyUllmann, Renaninfo:eu-repo/semantics/openAccess2015-11-19T18:37:19Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/7677Revistahttp://www.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrariasPUBhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/oaisemina.agrarias@uel.br1679-03591676-546Xopendoar:2015-11-19T18:37:19Semina. Ciências Agrárias (Online) - Universidade Estadual de Londrina (UEL)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Physiological quality of jatropha seeds (Jatropha curcas L.) during storage in three environments Qualidade fisiológica das sementes de pinhão manso (Jatropha curcas L.) durante o armazenamento em três ambientes |
title |
Physiological quality of jatropha seeds (Jatropha curcas L.) during storage in three environments |
spellingShingle |
Physiological quality of jatropha seeds (Jatropha curcas L.) during storage in three environments Chaves, Tarcísio Honório Jatropha curcas L. Moisture content Vigor Quality Seed. Jatropha curcas L. Teor de água Vigor Germinação Conservação. 5.03.03.01-5 Pré-Processamento de Produtos Agrícolas |
title_short |
Physiological quality of jatropha seeds (Jatropha curcas L.) during storage in three environments |
title_full |
Physiological quality of jatropha seeds (Jatropha curcas L.) during storage in three environments |
title_fullStr |
Physiological quality of jatropha seeds (Jatropha curcas L.) during storage in three environments |
title_full_unstemmed |
Physiological quality of jatropha seeds (Jatropha curcas L.) during storage in three environments |
title_sort |
Physiological quality of jatropha seeds (Jatropha curcas L.) during storage in three environments |
author |
Chaves, Tarcísio Honório |
author_facet |
Chaves, Tarcísio Honório Resende, Osvaldo Siqueira, Valdiney Cambuy Ullmann, Renan |
author_role |
author |
author2 |
Resende, Osvaldo Siqueira, Valdiney Cambuy Ullmann, Renan |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Chaves, Tarcísio Honório Resende, Osvaldo Siqueira, Valdiney Cambuy Ullmann, Renan |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Jatropha curcas L. Moisture content Vigor Quality Seed. Jatropha curcas L. Teor de água Vigor Germinação Conservação. 5.03.03.01-5 Pré-Processamento de Produtos Agrícolas |
topic |
Jatropha curcas L. Moisture content Vigor Quality Seed. Jatropha curcas L. Teor de água Vigor Germinação Conservação. 5.03.03.01-5 Pré-Processamento de Produtos Agrícolas |
description |
This work was carried out to evaluate the quality of jatropha seeds during storage at three temperatures and humidity. The experiment was conducted in Pós-colheita de Produtos Vegetais e de Sementes laboratories of Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Rio Verde-GO. Jatropha seeds with moisture content at 6.80 % (w.b.), approximately. The seeds were stored in natural environments conditions, refrigerated and climatic conditions for one year, evaluating the moisture content, water absorption, electrical conductivity, germination and germination speed index in 0, 2,4, 6, 8, 10 and 12 months of storage. Concluded that the conditions of temperature and relative humidity committed the structure of the seeds of jatropha over time, mainly in natural conditions air, and than storage in refrigerated and climatic conditions reduce to a lesser extent the seed quality. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012-10-29 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Pesquisa científica |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/7677 10.5433/1679-0359.2012v33n5p1653 |
url |
https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/7677 |
identifier_str_mv |
10.5433/1679-0359.2012v33n5p1653 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/7677/11545 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
UEL |
publisher.none.fl_str_mv |
UEL |
dc.source.none.fl_str_mv |
Semina: Ciências Agrárias; Vol. 33 No. 5 (2012); 1653-1662 Semina: Ciências Agrárias; v. 33 n. 5 (2012); 1653-1662 1679-0359 1676-546X reponame:Semina. Ciências Agrárias (Online) instname:Universidade Estadual de Londrina (UEL) instacron:UEL |
instname_str |
Universidade Estadual de Londrina (UEL) |
instacron_str |
UEL |
institution |
UEL |
reponame_str |
Semina. Ciências Agrárias (Online) |
collection |
Semina. Ciências Agrárias (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Semina. Ciências Agrárias (Online) - Universidade Estadual de Londrina (UEL) |
repository.mail.fl_str_mv |
semina.agrarias@uel.br |
_version_ |
1799306064679665664 |