Physico-chemical parameters of rice cultivars fertilized with nitrogen

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Mingotte, Fábio Luiz Checchio
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Hanashiro, Renata Kimie, Fornasieri Filho, Domingos
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Semina. Ciências Agrárias (Online)
Texto Completo: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/8151
Resumo: Rice (Oryza sativa L.) stands out as a staple food of the world population due to important nutritional properties. However, rice physico-chemical parameters vary according to genotype and management, for example, the use of nitrogen fertilizer. The aim of this work was to evaluate physico-chemical parameters of grains from thirteen cultivars of upland rice under supplemental sprinkler irrigation and fertilized with different nitrogen rates by topdressing (0, 40, 80, 120 and 160 kg ha-1). Parameters such as milling efficiency, commercial grade, gelatinization temperature, as well as total nitrogen and crude protein contents of grains were evaluated. Nitrogen fertilization positively influences the whole grain yield, especially IAC 25 and BRS Colosso. BRS Aroma, IAC 202, IAC 500, BEST 2000, Curinga and Baldo have a high percentage of broken grains. The cultivars Baldo and Carnaroli (appropriate for Italian cuisine), IAC 25 and Caiapó are classified as long grain and the others, as long-thin. The cultivars, except CIRAD 141, displayed grain gelatinization temperature between intermediate and low, providing quick cooking. The grain content protein varies among cultivars, and it can be increased with nitrogen fertilization.
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spelling Physico-chemical parameters of rice cultivars fertilized with nitrogenCaracterísticas físico-químicas do grão de cultivares de arroz em função da adubação nitrogenadaOriza sativa L.NitrogenNutritional qualityAlkali test.Oryza sativa L.NitrogênioQualidade nutricionalTeste de álcali.Ciências AgráriasFitotecniaRice (Oryza sativa L.) stands out as a staple food of the world population due to important nutritional properties. However, rice physico-chemical parameters vary according to genotype and management, for example, the use of nitrogen fertilizer. The aim of this work was to evaluate physico-chemical parameters of grains from thirteen cultivars of upland rice under supplemental sprinkler irrigation and fertilized with different nitrogen rates by topdressing (0, 40, 80, 120 and 160 kg ha-1). Parameters such as milling efficiency, commercial grade, gelatinization temperature, as well as total nitrogen and crude protein contents of grains were evaluated. Nitrogen fertilization positively influences the whole grain yield, especially IAC 25 and BRS Colosso. BRS Aroma, IAC 202, IAC 500, BEST 2000, Curinga and Baldo have a high percentage of broken grains. The cultivars Baldo and Carnaroli (appropriate for Italian cuisine), IAC 25 and Caiapó are classified as long grain and the others, as long-thin. The cultivars, except CIRAD 141, displayed grain gelatinization temperature between intermediate and low, providing quick cooking. The grain content protein varies among cultivars, and it can be increased with nitrogen fertilization.O arroz (Oriza sativa L.) destaca-se como alimento básico da população mundial devido suas importantes propriedades nutricionais. No entanto, as características físico-químicas do grão de arroz variam com a cultivar, podendo ainda ser influenciadas pelo manejo cultural, a exemplo da adubação nitrogenada. O presente trabalho teve por objetivo avaliar características físico-químicas dos grãos de treze cultivares de arroz de terras altas, sob irrigação suplementar por aspersão, submetidas a diferentes doses de nitrogênio (0, 40, 80, 120 e 160 kg ha-1) em cobertura. Foram avaliados os componentes de rendimento de engenho, assim como a classe comercial, temperatura de gelatinização, teor de nitrogênio total e porcentagem de proteína bruta nos grãos. A adubação nitrogenada influencia positivamente no rendimento de grãos inteiros, com destaque para IAC 25 e BRS Colosso. BRS Aroma, IAC 202, IAC 500, BEST 2000, Curinga e Baldo apresentam alta porcentagem de grãos quebrados. As cultivares Baldo e Carnaroli (próprios para a culinária italiana), IAC 25 e Caiapó enquadram-se na classe dos grãos longos; as demais, como longo-finos. As cultivares, exceto CIRAD 141, apresentam grãos com temperatura de gelatinização entre intermediária e baixa, proporcionando rápida cocção. O conteúdo protéico dos grãos é variável entre as cultivares, com a adubação nitrogenada contribuindo para sua elevação. UEL2012-12-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/815110.5433/1679-0359.2012v33n6Supl1p2605Semina: Ciências Agrárias; Vol. 33 No. 6Supl1 (2012); 2605-2618Semina: Ciências Agrárias; v. 33 n. 6Supl1 (2012); 2605-26181679-03591676-546Xreponame:Semina. Ciências Agrárias (Online)instname:Universidade Estadual de Londrina (UEL)instacron:UELporhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/8151/11760Mingotte, Fábio Luiz ChecchioHanashiro, Renata KimieFornasieri Filho, Domingosinfo:eu-repo/semantics/openAccess2015-11-19T18:37:08Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/8151Revistahttp://www.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrariasPUBhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/oaisemina.agrarias@uel.br1679-03591676-546Xopendoar:2015-11-19T18:37:08Semina. Ciências Agrárias (Online) - Universidade Estadual de Londrina (UEL)false
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