Efeito da posição do fruto na planta sobre a produção e a qualidade de sementes de tomate (Lycopersicon esculentum Mill)
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 1990 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Semina. Ciências Agrárias (Online) |
Texto Completo: | https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/4712 |
Resumo: | The tomato growers when take off the seeds from the fruits, in order to make the next season, in commercial planting, besides picking up the best plants, usually they reserve the biggest fruits. So, the fruits from the first brinches have this destination. Because of few knowledge about this subject, it was studied through laboratory analysis, the variation of seed quality from fruits picked from various positions in the plant. From the results it can be concluded that the tomato yield of fruits and seeds concentrated in the first four and five bunches for the varieties with six and eight bunches respectively. The seeds from the first bunches showed in general, higher weight, ocurring a progressive decreasing to the last ones, the same occured for dry matter weight of seedlings. The seeds from different bunches showed few differences in quality, so it can be used seeds from the terminal bunchs which usually have low commercial value. The yields of seeds in kg/ha, in the first cultivation were 260, 193 and 202, for the varieties Iguaçu, Angela 5100 e Angela Hiper respectively. These yields would be enough to plant a commercial area above 1000 ha. |
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Efeito da posição do fruto na planta sobre a produção e a qualidade de sementes de tomate (Lycopersicon esculentum Mill)Efeito da posição do fruto na planta sobre a produção e a qualidade de sementes de tomate (Lycopersicon esculentum Mill)Lycopersicon esculentumQualityYield.Lycopersicon esculentunQualidadeProdução. The tomato growers when take off the seeds from the fruits, in order to make the next season, in commercial planting, besides picking up the best plants, usually they reserve the biggest fruits. So, the fruits from the first brinches have this destination. Because of few knowledge about this subject, it was studied through laboratory analysis, the variation of seed quality from fruits picked from various positions in the plant. From the results it can be concluded that the tomato yield of fruits and seeds concentrated in the first four and five bunches for the varieties with six and eight bunches respectively. The seeds from the first bunches showed in general, higher weight, ocurring a progressive decreasing to the last ones, the same occured for dry matter weight of seedlings. The seeds from different bunches showed few differences in quality, so it can be used seeds from the terminal bunchs which usually have low commercial value. The yields of seeds in kg/ha, in the first cultivation were 260, 193 and 202, for the varieties Iguaçu, Angela 5100 e Angela Hiper respectively. These yields would be enough to plant a commercial area above 1000 ha. Os tomaticultores quando retiram as sementes na própria cultura comercial, além de escolherem as melhores plantas, normalmente, reservam os maiores frutos, geralmente dos primeiros cachos, para esse fim. Em função do pouco conhecimento do assunto, foi avaliado através da análise de laboratório a possível variação da qualidade das sementes provenientes de frutos colhidos de diferentes posições na planta. Os resultados obtidos mostraram que a produção de frutos e sementes concentrou-se nos primeiros quatro e cinco cachos para as cultivares que produziram seis e oito cachos, respectivamente. As sementes retiradas dos primeiros cachos apresentaram, de maneira geral, maior peso, avaliadas pelo peso de 100 sementes, ocorrendo decréscimo progressivo até o último, com comportamento semelhante para o peso da matéria seca de plântulas. As sementes dos diferentes cachos apresentaram pequenas diferenças na sua qualidade, o que não inviabiliza a utilização das sementes dos cachos terminais que normalmente obtém menor valor comercial. A produtividade da semente, em kg/ha, no primeiro cultivo foi, 260, 193 e 202, para as cultivares Iguaçu, Angela 5100 e Ângela Hiper, respectivamente. Essas: produtividades seriam suficientes para implantar, em média, uma lavoura comercial superior a 1000 ha. UEL1990-03-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/471210.5433/1679-0359.1990v11n1p48Semina: Ciências Agrárias; Vol. 11 No. 1 (1990); 48-52Semina: Ciências Agrárias; v. 11 n. 1 (1990); 48-521679-03591676-546Xreponame:Semina. Ciências Agrárias (Online)instname:Universidade Estadual de Londrina (UEL)instacron:UELporhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/4712/4554Takahashi, Lucia Sadayo Assariinfo:eu-repo/semantics/openAccess2010-03-15T20:22:51Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/4712Revistahttp://www.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrariasPUBhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/oaisemina.agrarias@uel.br1679-03591676-546Xopendoar:2010-03-15T20:22:51Semina. Ciências Agrárias (Online) - Universidade Estadual de Londrina (UEL)false |
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