Traditional knowledge, scientific & technological production: test with cassava (manihot esculenta)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Barbalho, Célia Regina Simonetti
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Souza, Cleiton Mota de, Simonetti, Paulo Alexandre do Couto, Pereira, Sammy Aquino
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Informação & Informação
Texto Completo: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/informacao/article/view/47273
Resumo: Objective: To identify and analyze the main characteristics of scientific and technological publications, especially articles and patents, on cassava. Methodology: It adopts a bibliometric study, of a descriptive nature with an exploratory approach, using the Scopus database of scientific articles as a source of information to examine the most treated themes based on the co-occurrence of keywords, the main authors and their affiliation and the main countries detected in patent articles, the Questel Orbit base, due to its global coverage, to analyze the legal situation, patent applications or patents granted, year of application, technological domain, patent holders or patent applications, location of markets and competitors, main players. Results: The collected data demonstrate a total Brazilian dominance over the scientific and technological production on the species Manihot esculenta. Conclusion: It is necessary to expand studies of this nature to support discussions that can contribute to an effective gain for society based on traditional knowledge associated with innovations available on the market.
id UEL-8_c2e3736d85f181d6d203ce7bdec471d1
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/47273
network_acronym_str UEL-8
network_name_str Informação & Informação
repository_id_str
spelling Traditional knowledge, scientific & technological production: test with cassava (manihot esculenta)Conocimientos tradicionales, producción científica & tecnológica: ensayo con madioca (manihot esculenta)Os Saberes tradicionais, produção científica & tecnológica: um ensaio a partir da mandioca (manihot esculenta)ProspecçãoSaberes TradicionaisAlimentosProspecciónConocimiento tradicionalAlimentosProspectingTraditional KnowledgeFoodsObjective: To identify and analyze the main characteristics of scientific and technological publications, especially articles and patents, on cassava. Methodology: It adopts a bibliometric study, of a descriptive nature with an exploratory approach, using the Scopus database of scientific articles as a source of information to examine the most treated themes based on the co-occurrence of keywords, the main authors and their affiliation and the main countries detected in patent articles, the Questel Orbit base, due to its global coverage, to analyze the legal situation, patent applications or patents granted, year of application, technological domain, patent holders or patent applications, location of markets and competitors, main players. Results: The collected data demonstrate a total Brazilian dominance over the scientific and technological production on the species Manihot esculenta. Conclusion: It is necessary to expand studies of this nature to support discussions that can contribute to an effective gain for society based on traditional knowledge associated with innovations available on the market.Objetivo: Identificar y analizar las principales características de las publicaciones científicas y tecnológicas, especialmente artículos y patentes, sobre yuca. Metodología: Adopta un estudio bibliométrico, de carácter descriptivo con enfoque exploratorio, utilizando la base de datos Scopus de artículos científicos como fuente de información para examinar los temas más tratados a partir de la co-ocurrencia de palabras clave, los principales autores y su afiliación. y los principales países detectados en artículos de patentes, la base Questel Orbit, por su cobertura global, para analizar la situación legal, solicitudes de patentes o patentes concedidas, año de solicitud, dominio tecnológico, titulares de patentes o solicitudes de patentes, ubicación de mercados y competidores, jugadores principales. Resultados: Los datos recolectados demuestran un total dominio brasileño sobre la producción científica y tecnológica sobre la especie Manihot esculenta. Conclusión: Es necesario ampliar estudios de esta naturaleza para sustentar discusiones que puedan contribuir a una ganancia efectiva para la sociedad a partir de los conocimientos tradicionales asociados a las innovaciones disponibles en el mercado.Objetivo: Identificar e analisar as principais características das publicações científicas e tecnológicas, especialmente artigos e patentes, sobre a mandioca. Metodologia: Adota o estudo bibliométrico, de natureza descritiva com enfoque exploratório, tendo como fonte de informação a base de dados de artigos científicos Scopus para examinar as temáticas mais tratadas a partir da coocorrência de palavras-chave, os principais autores e sua afiliação e os principais países detectados nos artigos para patentes, a base Questel Orbit, em virtude de sua cobertura global, para analisar da situação legal, dos pedidos de patentes ou patentes concedidas, ano de aplicação, domínio tecnológico, detentores das patentes ou pedidos de patentes, localização de mercados e concorrentes, principais players. Resultados: Os dados levantados demonstram um total domínio brasileiro sobre a produção científica e tecnológica sobre a espécie Manihot esculenta. Conclusão: Se faz necessário ampliar estudos desta natureza para amparar discussões que possam contribuir para um efetivo ganho para a sociedade a partir dos conhecimentos tradicionais associados às inovações disponibilizadas no mercado.Universidade Estadual de Londrina2023-04-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/informacao/article/view/4727310.5433/1981-8920.2022v27n3p34Informação & Informação; v. 27 n. 3 (2022): Estudos Métricos da Informação; 34-541981-8920reponame:Informação & Informaçãoinstname:Universidade Estadual de Londrina (UEL)instacron:UELporhttps://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/informacao/article/view/47273/48797Copyright (c) 2023 Célia Regina Simonetti Barbalho, Cleiton Mota de Souza, Paulo Alexandre do Couto Simonetti, Sammy Aquino Pereirahttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Barbalho, Célia Regina SimonettiSouza, Cleiton Mota deSimonetti, Paulo Alexandre do CoutoPereira, Sammy Aquino2023-12-14T19:26:50Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/47273Revistahttps://www.uel.br/revistas/uel/index.php/informacao/indexPUBhttps://www.uel.br/revistas/uel/index.php/informacao/oai||infoeinfo@uel.br10.5433/1981-89201981-89201414-2139opendoar:2023-12-14T19:26:50Informação & Informação - Universidade Estadual de Londrina (UEL)false
dc.title.none.fl_str_mv Traditional knowledge, scientific & technological production: test with cassava (manihot esculenta)
Conocimientos tradicionales, producción científica & tecnológica: ensayo con madioca (manihot esculenta)
Os Saberes tradicionais, produção científica & tecnológica: um ensaio a partir da mandioca (manihot esculenta)
title Traditional knowledge, scientific & technological production: test with cassava (manihot esculenta)
spellingShingle Traditional knowledge, scientific & technological production: test with cassava (manihot esculenta)
Barbalho, Célia Regina Simonetti
Prospecção
Saberes Tradicionais
Alimentos
Prospección
Conocimiento tradicional
Alimentos
Prospecting
Traditional Knowledge
Foods
title_short Traditional knowledge, scientific & technological production: test with cassava (manihot esculenta)
title_full Traditional knowledge, scientific & technological production: test with cassava (manihot esculenta)
title_fullStr Traditional knowledge, scientific & technological production: test with cassava (manihot esculenta)
title_full_unstemmed Traditional knowledge, scientific & technological production: test with cassava (manihot esculenta)
title_sort Traditional knowledge, scientific & technological production: test with cassava (manihot esculenta)
author Barbalho, Célia Regina Simonetti
author_facet Barbalho, Célia Regina Simonetti
Souza, Cleiton Mota de
Simonetti, Paulo Alexandre do Couto
Pereira, Sammy Aquino
author_role author
author2 Souza, Cleiton Mota de
Simonetti, Paulo Alexandre do Couto
Pereira, Sammy Aquino
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Barbalho, Célia Regina Simonetti
Souza, Cleiton Mota de
Simonetti, Paulo Alexandre do Couto
Pereira, Sammy Aquino
dc.subject.por.fl_str_mv Prospecção
Saberes Tradicionais
Alimentos
Prospección
Conocimiento tradicional
Alimentos
Prospecting
Traditional Knowledge
Foods
topic Prospecção
Saberes Tradicionais
Alimentos
Prospección
Conocimiento tradicional
Alimentos
Prospecting
Traditional Knowledge
Foods
description Objective: To identify and analyze the main characteristics of scientific and technological publications, especially articles and patents, on cassava. Methodology: It adopts a bibliometric study, of a descriptive nature with an exploratory approach, using the Scopus database of scientific articles as a source of information to examine the most treated themes based on the co-occurrence of keywords, the main authors and their affiliation and the main countries detected in patent articles, the Questel Orbit base, due to its global coverage, to analyze the legal situation, patent applications or patents granted, year of application, technological domain, patent holders or patent applications, location of markets and competitors, main players. Results: The collected data demonstrate a total Brazilian dominance over the scientific and technological production on the species Manihot esculenta. Conclusion: It is necessary to expand studies of this nature to support discussions that can contribute to an effective gain for society based on traditional knowledge associated with innovations available on the market.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-04-27
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/informacao/article/view/47273
10.5433/1981-8920.2022v27n3p34
url https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/informacao/article/view/47273
identifier_str_mv 10.5433/1981-8920.2022v27n3p34
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/informacao/article/view/47273/48797
dc.rights.driver.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Londrina
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Londrina
dc.source.none.fl_str_mv Informação & Informação; v. 27 n. 3 (2022): Estudos Métricos da Informação; 34-54
1981-8920
reponame:Informação & Informação
instname:Universidade Estadual de Londrina (UEL)
instacron:UEL
instname_str Universidade Estadual de Londrina (UEL)
instacron_str UEL
institution UEL
reponame_str Informação & Informação
collection Informação & Informação
repository.name.fl_str_mv Informação & Informação - Universidade Estadual de Londrina (UEL)
repository.mail.fl_str_mv ||infoeinfo@uel.br
_version_ 1799305987936485376