Conservação e qualidade pós-colheita do mirtilo
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Tese |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) |
Texto Completo: | http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1122 |
Resumo: | One of the greatest challenges of modern agriculture is to lengthen the post-harvest life of fruits, especially those from temperate climates, aiming at diminishing post-harvest losses and increase the shelf-life of the product in the market. Blueberry (Vaccinium myrtillus L.) is a fruit tree from temperate areas and its cultivation is in rapid expansion in countries from South America, such as Brazil and Chile. This growth has been influenced by the great demand generated in the intercrops in producer countries. Thus, this work aimed at evaluating the quality of organic blueberry fruits produced in Caxias do Sul-RS, using eatable covering made of kefir grains, chitosan and plastic films of PVC (polyvinyl chloride) in fruit conservation. The fruits were stored in BOD at 0ºC during 28 days and analyzed every 7 days. The analysis carried out were: mass loss, firming, color, total soluble solids (TSS), total titratable acidity (TTA), pH, reducing sugars, total sugars, ratio (TSS/TTA), carotenoids, phenolic compounds, anthocyanins. Thus, it follows that the using eatable covering made of kefir grains, chitosan and plastic films of PVC in fruit conservation is an economically viable alternative for blueberry commercialization, reducing their wilting and maintaining their good quality. |
id |
UEM-10_63939e7bc886c65cb231f80371c6b8ca |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/1122 |
network_acronym_str |
UEM-10 |
network_name_str |
Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) |
repository_id_str |
|
spelling |
Conservação e qualidade pós-colheita do mirtiloVaccinium myrtillus L.ConservaçãoPós-colheitaBiofilmeFilme plásticoCaxias do SulRio Grande do SulBrasil.Vaccinium myrtillus L .ConservationPostharvestBiofilmPlastic filmCaxias do SulRio Grande do SulBrazil.Ciências AgráriasAgronomiaOne of the greatest challenges of modern agriculture is to lengthen the post-harvest life of fruits, especially those from temperate climates, aiming at diminishing post-harvest losses and increase the shelf-life of the product in the market. Blueberry (Vaccinium myrtillus L.) is a fruit tree from temperate areas and its cultivation is in rapid expansion in countries from South America, such as Brazil and Chile. This growth has been influenced by the great demand generated in the intercrops in producer countries. Thus, this work aimed at evaluating the quality of organic blueberry fruits produced in Caxias do Sul-RS, using eatable covering made of kefir grains, chitosan and plastic films of PVC (polyvinyl chloride) in fruit conservation. The fruits were stored in BOD at 0ºC during 28 days and analyzed every 7 days. The analysis carried out were: mass loss, firming, color, total soluble solids (TSS), total titratable acidity (TTA), pH, reducing sugars, total sugars, ratio (TSS/TTA), carotenoids, phenolic compounds, anthocyanins. Thus, it follows that the using eatable covering made of kefir grains, chitosan and plastic films of PVC in fruit conservation is an economically viable alternative for blueberry commercialization, reducing their wilting and maintaining their good quality.Um dos grandes desafios da agricultura moderna é prolongar a vida pós-colheita de frutos, principalmente os de clima temperado, com o objetivo de diminuir as perdas pós-colheita e aumentar o tempo de oferta do produto no mercado. O mirtilo (Vaccinium myrtillus L.) é uma frutífera de clima temperado, seu cultivo está em franca expansão em países da América do Sul como o Brasil e o Chile. Este crescimento vem sendo influenciado pela grande demanda gerada na entressafra dos países produtores. Desta forma este trabalho teve como objetivo avaliar a qualidade dos frutos de mirtilo orgânico produzidos em Caxias do Sul-RS, utilizando revestimento comestível a base de grãos de kefir, quitosana e filmes de pláticos a base de PVC (Cloreto de polivinil) na conservação dos frutos. Os frutos foram armazenados em BOD a 0ºC durante 28 dias e analisados a cada 7 dias. As análises realizadas foram: perda de massa, firmeza, cor, sólidos solúveis totais (SST), acidez total titulável (ATT), pH, açúcares redutores, açúcares totais, ratio (SST/ATT), carotenóides, compostos fenólicos e antocianinas. Os biofilmes a base de grãos de kefir e quitosana, assim como o filme a base de PVC, são eficientes no controle de perda de massa, não alterando pH, ratio, e os teores açúcares redutores e totais, SST, ATT, compostos fenólico, antocianinas e carotenóides, preservando a qualidade dos frutos de mirtilo para as cultivares utilizadas.xvi, 96 fUniversidade Estadual de MaringáBrasilUEMMaringá, PRPrograma de Pós-Graduação em AgronomiaEdmar ClementeCarlos Alberto de Bastos Andrade - UEMJosé Maria Correia da Costa - UFPKáthia Socorro Mathias Mourão - UEMOsvaldo Hidalgo da Silva - UEMStülp, Marcibela2018-04-04T17:19:37Z2018-04-04T17:19:37Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesishttp://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1122porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEM2018-04-04T17:19:37Zoai:localhost:1/1122Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.uem.br:8080/oai/requestopendoar:2024-04-23T14:54:01.147517Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Conservação e qualidade pós-colheita do mirtilo |
title |
Conservação e qualidade pós-colheita do mirtilo |
spellingShingle |
Conservação e qualidade pós-colheita do mirtilo Stülp, Marcibela Vaccinium myrtillus L. Conservação Pós-colheita Biofilme Filme plástico Caxias do Sul Rio Grande do Sul Brasil. Vaccinium myrtillus L . Conservation Postharvest Biofilm Plastic film Caxias do Sul Rio Grande do Sul Brazil. Ciências Agrárias Agronomia |
title_short |
Conservação e qualidade pós-colheita do mirtilo |
title_full |
Conservação e qualidade pós-colheita do mirtilo |
title_fullStr |
Conservação e qualidade pós-colheita do mirtilo |
title_full_unstemmed |
Conservação e qualidade pós-colheita do mirtilo |
title_sort |
Conservação e qualidade pós-colheita do mirtilo |
author |
Stülp, Marcibela |
author_facet |
Stülp, Marcibela |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Edmar Clemente Carlos Alberto de Bastos Andrade - UEM José Maria Correia da Costa - UFP Káthia Socorro Mathias Mourão - UEM Osvaldo Hidalgo da Silva - UEM |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Stülp, Marcibela |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Vaccinium myrtillus L. Conservação Pós-colheita Biofilme Filme plástico Caxias do Sul Rio Grande do Sul Brasil. Vaccinium myrtillus L . Conservation Postharvest Biofilm Plastic film Caxias do Sul Rio Grande do Sul Brazil. Ciências Agrárias Agronomia |
topic |
Vaccinium myrtillus L. Conservação Pós-colheita Biofilme Filme plástico Caxias do Sul Rio Grande do Sul Brasil. Vaccinium myrtillus L . Conservation Postharvest Biofilm Plastic film Caxias do Sul Rio Grande do Sul Brazil. Ciências Agrárias Agronomia |
description |
One of the greatest challenges of modern agriculture is to lengthen the post-harvest life of fruits, especially those from temperate climates, aiming at diminishing post-harvest losses and increase the shelf-life of the product in the market. Blueberry (Vaccinium myrtillus L.) is a fruit tree from temperate areas and its cultivation is in rapid expansion in countries from South America, such as Brazil and Chile. This growth has been influenced by the great demand generated in the intercrops in producer countries. Thus, this work aimed at evaluating the quality of organic blueberry fruits produced in Caxias do Sul-RS, using eatable covering made of kefir grains, chitosan and plastic films of PVC (polyvinyl chloride) in fruit conservation. The fruits were stored in BOD at 0ºC during 28 days and analyzed every 7 days. The analysis carried out were: mass loss, firming, color, total soluble solids (TSS), total titratable acidity (TTA), pH, reducing sugars, total sugars, ratio (TSS/TTA), carotenoids, phenolic compounds, anthocyanins. Thus, it follows that the using eatable covering made of kefir grains, chitosan and plastic films of PVC in fruit conservation is an economically viable alternative for blueberry commercialization, reducing their wilting and maintaining their good quality. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012 2018-04-04T17:19:37Z 2018-04-04T17:19:37Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis |
format |
doctoralThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1122 |
url |
http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1122 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Maringá Brasil UEM Maringá, PR Programa de Pós-Graduação em Agronomia |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Maringá Brasil UEM Maringá, PR Programa de Pós-Graduação em Agronomia |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM) instacron:UEM |
instname_str |
Universidade Estadual de Maringá (UEM) |
instacron_str |
UEM |
institution |
UEM |
reponame_str |
Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) |
collection |
Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) - Universidade Estadual de Maringá (UEM) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1813258636452954112 |