Fertirrigação em abobrinba italiana (Cucurbita pepo L.) conduzida em ambiente protegido

Bibliographic Details
Main Author: Maller, André
Publication Date: 2012
Format: Master thesis
Language: por
Source: Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)
Download full: http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1245
Summary: The zucchini is the eleventh largest vegetable crop production in Brazil, mainly in the southeast and south. The major producing states are Minas Gerais, São Paulo and Paraná. Growing zucchini in greenhouse production has advantages as constant year round and increase productivity. The protected cultivation is generally associated with drip irrigation and fertigation. The technique enables rational dosage of fertilizers, water savings, optimized crop nutrition, fertilization automation, increase yield and fruit quality. Moreover, the irrigation conducted inappropriately provides various problems such as soil salination and wastage of fertilizer, which may reduce productivity and decrease the viability of the production system. There is a need for information on fertigation so that you can adjust according to the management culture and the type of soil to increase profitability. This study aims to evaluate the growth pattern of the fruits of zucchini, provide tools for better enforcement of fertigation techniques in zucchini and set a model that allows predicting the weight of fruit in a nondestructive analysis.
id UEM-10_f93790d3e5ad79718894356ab515699e
oai_identifier_str oai:localhost:1/1245
network_acronym_str UEM-10
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)
repository_id_str
spelling Fertirrigação em abobrinba italiana (Cucurbita pepo L.) conduzida em ambiente protegidoMicroirrigaçao por gotejamentoAbobrinha italiana (Cucurbita pepo L.)Fertirrigaçao nitrogenadaAmbiente protegidoBrasil.NitrogenZucchiniDrip irrigationBrazil.Ciências AgráriasAgronomiaThe zucchini is the eleventh largest vegetable crop production in Brazil, mainly in the southeast and south. The major producing states are Minas Gerais, São Paulo and Paraná. Growing zucchini in greenhouse production has advantages as constant year round and increase productivity. The protected cultivation is generally associated with drip irrigation and fertigation. The technique enables rational dosage of fertilizers, water savings, optimized crop nutrition, fertilization automation, increase yield and fruit quality. Moreover, the irrigation conducted inappropriately provides various problems such as soil salination and wastage of fertilizer, which may reduce productivity and decrease the viability of the production system. There is a need for information on fertigation so that you can adjust according to the management culture and the type of soil to increase profitability. This study aims to evaluate the growth pattern of the fruits of zucchini, provide tools for better enforcement of fertigation techniques in zucchini and set a model that allows predicting the weight of fruit in a nondestructive analysis.A abobrinha italiana é a décima primeira hortaliça de maior produção no Brasil, principalmente no sudeste e sul do país. Os maiores Estados produtores são Minas Gerais, São Paulo e Paraná. O cultivo de abobrinha italiana em ambiente protegido apresenta vantagens como produção constante o ano inteiro e incremento de produtividade. O cultivo em ambiente protegido geralmente está associado com irrigação por gotejo e com a técnica da fertirrigação. A técnica possibilita dosagem racional de fertilizantes, economia de água, nutrição otimizada da cultura, automatização da fertilização, aumento no rendimento e na qualidade dos frutos. Por outro lado, a fertirrigação conduzida inadequadamente propicia vários problemas, como salinização do solo e desperdício de fertilizantes, que podem reduzir a produtividade e diminuir a viabilidade do sistema de produção. Há a necessidade de informação sobre a fertirrigação para que seja possível ajustar o manejo de acordo com a cultura e o tipo de solo para aumentar a rentabilidade. Este estudo tem como objetivo avaliar o padrão de crescimento de frutos da abobrinha italiana, fornecer subsídios para a melhor aplicação das técnicas da fertirrigação em abobrinha italiana e ajustar um modelo que permita predizer o peso de frutos em uma análise não destrutiva.xiv, 60 fUniversidade Estadual de MaringáBrasilUEMMaringá, PRPrograma de Pós-Graduação em AgronomiaRoberto RezendePaulo Sérgio Lourenço de Freitas - UEMChristopher Michael Usher NealeJosé Antônio Frizzone - Revista Brasileira de Agricultura IrrigadaMaller, André2018-04-04T19:53:43Z2018-04-04T19:53:43Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesishttp://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1245porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEM2018-04-04T19:53:43Zoai:localhost:1/1245Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.uem.br:8080/oai/requestopendoar:2024-04-23T14:54:09.824880Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false
dc.title.none.fl_str_mv Fertirrigação em abobrinba italiana (Cucurbita pepo L.) conduzida em ambiente protegido
title Fertirrigação em abobrinba italiana (Cucurbita pepo L.) conduzida em ambiente protegido
spellingShingle Fertirrigação em abobrinba italiana (Cucurbita pepo L.) conduzida em ambiente protegido
Maller, André
Microirrigaçao por gotejamento
Abobrinha italiana (Cucurbita pepo L.)
Fertirrigaçao nitrogenada
Ambiente protegido
Brasil.
Nitrogen
Zucchini
Drip irrigation
Brazil.
Ciências Agrárias
Agronomia
title_short Fertirrigação em abobrinba italiana (Cucurbita pepo L.) conduzida em ambiente protegido
title_full Fertirrigação em abobrinba italiana (Cucurbita pepo L.) conduzida em ambiente protegido
title_fullStr Fertirrigação em abobrinba italiana (Cucurbita pepo L.) conduzida em ambiente protegido
title_full_unstemmed Fertirrigação em abobrinba italiana (Cucurbita pepo L.) conduzida em ambiente protegido
title_sort Fertirrigação em abobrinba italiana (Cucurbita pepo L.) conduzida em ambiente protegido
author Maller, André
author_facet Maller, André
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Roberto Rezende
Paulo Sérgio Lourenço de Freitas - UEM
Christopher Michael Usher Neale
José Antônio Frizzone - Revista Brasileira de Agricultura Irrigada
dc.contributor.author.fl_str_mv Maller, André
dc.subject.por.fl_str_mv Microirrigaçao por gotejamento
Abobrinha italiana (Cucurbita pepo L.)
Fertirrigaçao nitrogenada
Ambiente protegido
Brasil.
Nitrogen
Zucchini
Drip irrigation
Brazil.
Ciências Agrárias
Agronomia
topic Microirrigaçao por gotejamento
Abobrinha italiana (Cucurbita pepo L.)
Fertirrigaçao nitrogenada
Ambiente protegido
Brasil.
Nitrogen
Zucchini
Drip irrigation
Brazil.
Ciências Agrárias
Agronomia
description The zucchini is the eleventh largest vegetable crop production in Brazil, mainly in the southeast and south. The major producing states are Minas Gerais, São Paulo and Paraná. Growing zucchini in greenhouse production has advantages as constant year round and increase productivity. The protected cultivation is generally associated with drip irrigation and fertigation. The technique enables rational dosage of fertilizers, water savings, optimized crop nutrition, fertilization automation, increase yield and fruit quality. Moreover, the irrigation conducted inappropriately provides various problems such as soil salination and wastage of fertilizer, which may reduce productivity and decrease the viability of the production system. There is a need for information on fertigation so that you can adjust according to the management culture and the type of soil to increase profitability. This study aims to evaluate the growth pattern of the fruits of zucchini, provide tools for better enforcement of fertigation techniques in zucchini and set a model that allows predicting the weight of fruit in a nondestructive analysis.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2018-04-04T19:53:43Z
2018-04-04T19:53:43Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1245
url http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1245
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Maringá
Brasil
UEM
Maringá, PR
Programa de Pós-Graduação em Agronomia
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Maringá
Brasil
UEM
Maringá, PR
Programa de Pós-Graduação em Agronomia
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)
instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)
instacron:UEM
instname_str Universidade Estadual de Maringá (UEM)
instacron_str UEM
institution UEM
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)
collection Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Estadual de Maringá (RI-UEM) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1797150047546114048