The criteria of fertilizers recommendation in common bean cultivars yield - DOI: 10.4025/actasciagron.v27i2.1846
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Data de Publicação: | 2008 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Acta Scientiarum. Agronomy (Online) |
DOI: | 10.4025/actasciagron.v27i2.1846 |
Texto Completo: | http://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1846 |
Resumo: | The criteria of fertilizer recommendation in three common bean cultivars were evaluated based on the 5th approximation soil analysis and technology levels – Recommendation for using Correctives and Fertilizers in Viçosa, state of Minas Gerais, Brazil. Three experiments with three different cultivars were carried: Ouro Negro, Talismã and Vermelho. Randomized blocks designs were used with five replications and five treatments, one with no fertilizer treatment and the others aiming at the expected yield: up to 1,200, from 1,200 to 1,800, 1,800 to 2,500 and higher than 2,500 kg ha-1. The criteria of recommendation were not totally adequate, seeing that Vermelho was the most accentuated, followed by Talismã and Ouro Negro, probably due to the negative effect of weather stress. The criteria of recommendation have not provided the expected yield. |
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The criteria of fertilizers recommendation in common bean cultivars yield - DOI: 10.4025/actasciagron.v27i2.1846Avaliação de critérios de recomendação de adubação sobre a produtividade de cultivares de feijão - DOI: 10.4025/actasciagron.v27i2.1846recomendação de adubaçãocultivaresfeijãoPhaseolus vulgaris L5.01.00.00-9 AgronomiaThe criteria of fertilizer recommendation in three common bean cultivars were evaluated based on the 5th approximation soil analysis and technology levels – Recommendation for using Correctives and Fertilizers in Viçosa, state of Minas Gerais, Brazil. Three experiments with three different cultivars were carried: Ouro Negro, Talismã and Vermelho. Randomized blocks designs were used with five replications and five treatments, one with no fertilizer treatment and the others aiming at the expected yield: up to 1,200, from 1,200 to 1,800, 1,800 to 2,500 and higher than 2,500 kg ha-1. The criteria of recommendation were not totally adequate, seeing that Vermelho was the most accentuated, followed by Talismã and Ouro Negro, probably due to the negative effect of weather stress. The criteria of recommendation have not provided the expected yield.Foram avaliados os critérios de recomendação de adubação em três cultivares de feijão, com base na análise do solo e nos níveis de tecnologia, conforme a 5º aproximação - Recomendações para o Uso de Corretivos e Fertilizantes em Minas Gerais, em Viçosa, Estado de Minas Gerais. Foram instalados três experimentos, um com cada cultivar: Ouro Negro, Talismã e Vermelho. Usou-se o delineamento de blocos casualizados, com cinco repetições e cinco tratamentos, sendo um tratamento sem adubo e os demais visando às produtividades esperadas: até 1.200 kg, de 1.200 kg a 1.800, de 1.800 kg a 2.500 kg e maior que 2.500 kg ha-1. Os critérios de recomendação não foram totalmente apropriados, sendo mais acentuados para Vermelho, seguido de Talismã e de Ouro Negro. Talvez devido ao efeito negativo do estresse climático, que foi mais marcante em Vermelho, seguido de Talismã e Ouro Negro. Os critérios de recomendação não propiciaram as produtividades esperadas.Universidade Estadual de Maringá2008-04-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/184610.4025/actasciagron.v27i2.1846Acta Scientiarum. Agronomy; Vol 27 No 2 (2005); 281-285Acta Scientiarum. Agronomy; v. 27 n. 2 (2005); 281-2851807-86211679-9275reponame:Acta Scientiarum. Agronomy (Online)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEMporhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1846/1140Andrade, Carlos Alberto de BastosFontes, Paulo Cezar RezendeCarneiro, José Eustáquio de SouzaCardoso, Antônio Américoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-11-23T18:37:34Zoai:periodicos.uem.br/ojs:article/1846Revistahttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgronPUBhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/oaiactaagron@uem.br||actaagron@uem.br|| edamasio@uem.br1807-86211679-9275opendoar:2022-11-23T18:37:34Acta Scientiarum. Agronomy (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false |
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