Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Frederico Fonseca da
Data de Publicação: 2008
Outros Autores: Freitas, Paulo Sergio Lourenço de, Bertonha, Altair, Rezende, Roberto, Gonçalves, Antônio Carlos Andrade, Dallacort, Rivanildo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Acta Scientiarum. Agronomy (Online)
Texto Completo: http://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2596
Resumo: This research was carried out in São Mateus, state of Espírito Santo, Brazil, aiming to analyse the variation of elements or chemical compounds of industrial cassava effluents, concerning the period of sample collecting during monitoring and respective tests, running from industrial output to final store. The method consisted of semestral sample collecting during drought and rain seasons in six different spots adopting the São Mateus river water as test witness according to its industrial use and production of cassava starch. The parameters vary from spot to spot according to temperature, solar irradiation and collecting level, mainly related to organic compounds (Biochemical oxygen demand, Chemical oxygen demand and diluted oxygen), which may vary among different places within the same monitoring spot.
id UEM-5_3e6d46343f03b10d91cffde685dffe86
oai_identifier_str oai:periodicos.uem.br/ojs:article/2596
network_acronym_str UEM-5
network_name_str Acta Scientiarum. Agronomy (Online)
repository_id_str
spelling Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596Variação da carga orgânica do efluente de fecularia de mandioca - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596Demanda Bioquímica de Oxigênio (DBO)Demanda Química de Oxigênio (DQO)Oxigênio Dissolvido (OD)Carga OrgânicaEfluente de mandioca5.00.00.00-4 Ciências AgráriasThis research was carried out in São Mateus, state of Espírito Santo, Brazil, aiming to analyse the variation of elements or chemical compounds of industrial cassava effluents, concerning the period of sample collecting during monitoring and respective tests, running from industrial output to final store. The method consisted of semestral sample collecting during drought and rain seasons in six different spots adopting the São Mateus river water as test witness according to its industrial use and production of cassava starch. The parameters vary from spot to spot according to temperature, solar irradiation and collecting level, mainly related to organic compounds (Biochemical oxygen demand, Chemical oxygen demand and diluted oxygen), which may vary among different places within the same monitoring spot.Realizou-se o presente trabalho no município de São Mateus, Estado do Espírito Santo, com o objetivo de analisar a variação da carga orgânica do efluente de uma fecularia de mandioca, em função da época de coleta de amostras para monitoramento de diferentes pontos desde a saída da indústria até o reservatório final. Coletou-se, semestralmente, uma amostra na estação da seca e a outra na estação das chuvas, em seis diferentes pontos, tendo-se como testemunha a água captada no rio São Mateus, utilizada na indústria. No ponto de coleta de efluente maturado, foram coletadas amostras em duas profundidades. Observa-se que os parâmetros oscilam entre os monitoramentos em função da temperatura, irradiação solar e da profundidade da coleta, principalmente relacionados com a carga orgânica (DBO, DQO e Oxigênio Dissolvido) que variam também entre os diferentes pontos dentro de um mesmo monitoramento.Universidade Estadual de Maringá2008-04-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/259610.4025/actasciagron.v25i1.2596Acta Scientiarum. Agronomy; Vol 25 No 1 (2003); 161-165Acta Scientiarum. Agronomy; v. 25 n. 1 (2003); 161-1651807-86211679-9275reponame:Acta Scientiarum. Agronomy (Online)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEMporhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2596/1646Silva, Frederico Fonseca daFreitas, Paulo Sergio Lourenço deBertonha, AltairRezende, RobertoGonçalves, Antônio Carlos AndradeDallacort, Rivanildoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-11-23T18:37:51Zoai:periodicos.uem.br/ojs:article/2596Revistahttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgronPUBhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/oaiactaagron@uem.br||actaagron@uem.br|| edamasio@uem.br1807-86211679-9275opendoar:2022-11-23T18:37:51Acta Scientiarum. Agronomy (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false
dc.title.none.fl_str_mv Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596
Variação da carga orgânica do efluente de fecularia de mandioca - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596
title Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596
spellingShingle Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596
Silva, Frederico Fonseca da
Demanda Bioquímica de Oxigênio (DBO)
Demanda Química de Oxigênio (DQO)
Oxigênio Dissolvido (OD)
Carga Orgânica
Efluente de mandioca
5.00.00.00-4 Ciências Agrárias
title_short Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596
title_full Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596
title_fullStr Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596
title_full_unstemmed Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596
title_sort Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596
author Silva, Frederico Fonseca da
author_facet Silva, Frederico Fonseca da
Freitas, Paulo Sergio Lourenço de
Bertonha, Altair
Rezende, Roberto
Gonçalves, Antônio Carlos Andrade
Dallacort, Rivanildo
author_role author
author2 Freitas, Paulo Sergio Lourenço de
Bertonha, Altair
Rezende, Roberto
Gonçalves, Antônio Carlos Andrade
Dallacort, Rivanildo
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Silva, Frederico Fonseca da
Freitas, Paulo Sergio Lourenço de
Bertonha, Altair
Rezende, Roberto
Gonçalves, Antônio Carlos Andrade
Dallacort, Rivanildo
dc.subject.por.fl_str_mv Demanda Bioquímica de Oxigênio (DBO)
Demanda Química de Oxigênio (DQO)
Oxigênio Dissolvido (OD)
Carga Orgânica
Efluente de mandioca
5.00.00.00-4 Ciências Agrárias
topic Demanda Bioquímica de Oxigênio (DBO)
Demanda Química de Oxigênio (DQO)
Oxigênio Dissolvido (OD)
Carga Orgânica
Efluente de mandioca
5.00.00.00-4 Ciências Agrárias
description This research was carried out in São Mateus, state of Espírito Santo, Brazil, aiming to analyse the variation of elements or chemical compounds of industrial cassava effluents, concerning the period of sample collecting during monitoring and respective tests, running from industrial output to final store. The method consisted of semestral sample collecting during drought and rain seasons in six different spots adopting the São Mateus river water as test witness according to its industrial use and production of cassava starch. The parameters vary from spot to spot according to temperature, solar irradiation and collecting level, mainly related to organic compounds (Biochemical oxygen demand, Chemical oxygen demand and diluted oxygen), which may vary among different places within the same monitoring spot.
publishDate 2008
dc.date.none.fl_str_mv 2008-04-23
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2596
10.4025/actasciagron.v25i1.2596
url http://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2596
identifier_str_mv 10.4025/actasciagron.v25i1.2596
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2596/1646
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Maringá
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Maringá
dc.source.none.fl_str_mv Acta Scientiarum. Agronomy; Vol 25 No 1 (2003); 161-165
Acta Scientiarum. Agronomy; v. 25 n. 1 (2003); 161-165
1807-8621
1679-9275
reponame:Acta Scientiarum. Agronomy (Online)
instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)
instacron:UEM
instname_str Universidade Estadual de Maringá (UEM)
instacron_str UEM
institution UEM
reponame_str Acta Scientiarum. Agronomy (Online)
collection Acta Scientiarum. Agronomy (Online)
repository.name.fl_str_mv Acta Scientiarum. Agronomy (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)
repository.mail.fl_str_mv actaagron@uem.br||actaagron@uem.br|| edamasio@uem.br
_version_ 1799305905802575872