Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2008 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Acta Scientiarum. Agronomy (Online) |
Texto Completo: | http://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2596 |
Resumo: | This research was carried out in São Mateus, state of Espírito Santo, Brazil, aiming to analyse the variation of elements or chemical compounds of industrial cassava effluents, concerning the period of sample collecting during monitoring and respective tests, running from industrial output to final store. The method consisted of semestral sample collecting during drought and rain seasons in six different spots adopting the São Mateus river water as test witness according to its industrial use and production of cassava starch. The parameters vary from spot to spot according to temperature, solar irradiation and collecting level, mainly related to organic compounds (Biochemical oxygen demand, Chemical oxygen demand and diluted oxygen), which may vary among different places within the same monitoring spot. |
id |
UEM-5_3e6d46343f03b10d91cffde685dffe86 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:periodicos.uem.br/ojs:article/2596 |
network_acronym_str |
UEM-5 |
network_name_str |
Acta Scientiarum. Agronomy (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596Variação da carga orgânica do efluente de fecularia de mandioca - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596Demanda Bioquímica de Oxigênio (DBO)Demanda Química de Oxigênio (DQO)Oxigênio Dissolvido (OD)Carga OrgânicaEfluente de mandioca5.00.00.00-4 Ciências AgráriasThis research was carried out in São Mateus, state of Espírito Santo, Brazil, aiming to analyse the variation of elements or chemical compounds of industrial cassava effluents, concerning the period of sample collecting during monitoring and respective tests, running from industrial output to final store. The method consisted of semestral sample collecting during drought and rain seasons in six different spots adopting the São Mateus river water as test witness according to its industrial use and production of cassava starch. The parameters vary from spot to spot according to temperature, solar irradiation and collecting level, mainly related to organic compounds (Biochemical oxygen demand, Chemical oxygen demand and diluted oxygen), which may vary among different places within the same monitoring spot.Realizou-se o presente trabalho no município de São Mateus, Estado do Espírito Santo, com o objetivo de analisar a variação da carga orgânica do efluente de uma fecularia de mandioca, em função da época de coleta de amostras para monitoramento de diferentes pontos desde a saída da indústria até o reservatório final. Coletou-se, semestralmente, uma amostra na estação da seca e a outra na estação das chuvas, em seis diferentes pontos, tendo-se como testemunha a água captada no rio São Mateus, utilizada na indústria. No ponto de coleta de efluente maturado, foram coletadas amostras em duas profundidades. Observa-se que os parâmetros oscilam entre os monitoramentos em função da temperatura, irradiação solar e da profundidade da coleta, principalmente relacionados com a carga orgânica (DBO, DQO e Oxigênio Dissolvido) que variam também entre os diferentes pontos dentro de um mesmo monitoramento.Universidade Estadual de Maringá2008-04-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/259610.4025/actasciagron.v25i1.2596Acta Scientiarum. Agronomy; Vol 25 No 1 (2003); 161-165Acta Scientiarum. Agronomy; v. 25 n. 1 (2003); 161-1651807-86211679-9275reponame:Acta Scientiarum. Agronomy (Online)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEMporhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2596/1646Silva, Frederico Fonseca daFreitas, Paulo Sergio Lourenço deBertonha, AltairRezende, RobertoGonçalves, Antônio Carlos AndradeDallacort, Rivanildoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-11-23T18:37:51Zoai:periodicos.uem.br/ojs:article/2596Revistahttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgronPUBhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/oaiactaagron@uem.br||actaagron@uem.br|| edamasio@uem.br1807-86211679-9275opendoar:2022-11-23T18:37:51Acta Scientiarum. Agronomy (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596 Variação da carga orgânica do efluente de fecularia de mandioca - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596 |
title |
Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596 |
spellingShingle |
Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596 Silva, Frederico Fonseca da Demanda Bioquímica de Oxigênio (DBO) Demanda Química de Oxigênio (DQO) Oxigênio Dissolvido (OD) Carga Orgânica Efluente de mandioca 5.00.00.00-4 Ciências Agrárias |
title_short |
Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596 |
title_full |
Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596 |
title_fullStr |
Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596 |
title_full_unstemmed |
Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596 |
title_sort |
Organic content variations in cassava industry effluent - DOI: 10.4025/actasciagron.v25i1.2596 |
author |
Silva, Frederico Fonseca da |
author_facet |
Silva, Frederico Fonseca da Freitas, Paulo Sergio Lourenço de Bertonha, Altair Rezende, Roberto Gonçalves, Antônio Carlos Andrade Dallacort, Rivanildo |
author_role |
author |
author2 |
Freitas, Paulo Sergio Lourenço de Bertonha, Altair Rezende, Roberto Gonçalves, Antônio Carlos Andrade Dallacort, Rivanildo |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Silva, Frederico Fonseca da Freitas, Paulo Sergio Lourenço de Bertonha, Altair Rezende, Roberto Gonçalves, Antônio Carlos Andrade Dallacort, Rivanildo |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Demanda Bioquímica de Oxigênio (DBO) Demanda Química de Oxigênio (DQO) Oxigênio Dissolvido (OD) Carga Orgânica Efluente de mandioca 5.00.00.00-4 Ciências Agrárias |
topic |
Demanda Bioquímica de Oxigênio (DBO) Demanda Química de Oxigênio (DQO) Oxigênio Dissolvido (OD) Carga Orgânica Efluente de mandioca 5.00.00.00-4 Ciências Agrárias |
description |
This research was carried out in São Mateus, state of Espírito Santo, Brazil, aiming to analyse the variation of elements or chemical compounds of industrial cassava effluents, concerning the period of sample collecting during monitoring and respective tests, running from industrial output to final store. The method consisted of semestral sample collecting during drought and rain seasons in six different spots adopting the São Mateus river water as test witness according to its industrial use and production of cassava starch. The parameters vary from spot to spot according to temperature, solar irradiation and collecting level, mainly related to organic compounds (Biochemical oxygen demand, Chemical oxygen demand and diluted oxygen), which may vary among different places within the same monitoring spot. |
publishDate |
2008 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2008-04-23 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2596 10.4025/actasciagron.v25i1.2596 |
url |
http://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2596 |
identifier_str_mv |
10.4025/actasciagron.v25i1.2596 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2596/1646 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Maringá |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Maringá |
dc.source.none.fl_str_mv |
Acta Scientiarum. Agronomy; Vol 25 No 1 (2003); 161-165 Acta Scientiarum. Agronomy; v. 25 n. 1 (2003); 161-165 1807-8621 1679-9275 reponame:Acta Scientiarum. Agronomy (Online) instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM) instacron:UEM |
instname_str |
Universidade Estadual de Maringá (UEM) |
instacron_str |
UEM |
institution |
UEM |
reponame_str |
Acta Scientiarum. Agronomy (Online) |
collection |
Acta Scientiarum. Agronomy (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Acta Scientiarum. Agronomy (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM) |
repository.mail.fl_str_mv |
actaagron@uem.br||actaagron@uem.br|| edamasio@uem.br |
_version_ |
1799305905802575872 |