Optimal irrigation depth for bean crops considering water constraints and farmer’s risk aversion level - DOI: 10.4025/actasciagron.v30i1.1135

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Figueiredo, Margarida Garcia de
Data de Publicação: 2008
Outros Autores: Frizzone, José Antônio, Pitelli, Mariusa Momenti, Rezende, Roberto
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Acta Scientiarum. Agronomy (Online)
Texto Completo: http://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1135
Resumo: Nowadays, the rising competition for the use of water and environmental resources with consequent restrictions for farmers should change the paradigm in terms of irrigation concepts, or rather, in order to attain economical efficiency other than to supply water requirement for the crop. Therefore, taking into account the social and economical role of bean activity in Brazil, as well as the risk inherent to crop due to its high sensibility to both deficit and excessive water, the optimization methods regarding to irrigation management have become more interesting and essential. This study intends to present a way to determine the optimal water supply, considering different combinations between desired bean yield and level of risk, bringing as a result a graph with the former associated with the latter, depending on different water depths
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spelling Optimal irrigation depth for bean crops considering water constraints and farmer’s risk aversion level - DOI: 10.4025/actasciagron.v30i1.1135Lâmina ótima de irrigação do feijoeiro, com restrição de água, em função do nível de aversão ao risco do produtor - DOI: 10.4025/actasciagron.v30i1.1135irrigaçãootimizaçãoriscofeijão5.07.02.02-5 Tecnologia de Produtos de Origem VegetalNowadays, the rising competition for the use of water and environmental resources with consequent restrictions for farmers should change the paradigm in terms of irrigation concepts, or rather, in order to attain economical efficiency other than to supply water requirement for the crop. Therefore, taking into account the social and economical role of bean activity in Brazil, as well as the risk inherent to crop due to its high sensibility to both deficit and excessive water, the optimization methods regarding to irrigation management have become more interesting and essential. This study intends to present a way to determine the optimal water supply, considering different combinations between desired bean yield and level of risk, bringing as a result a graph with the former associated with the latter, depending on different water depthsEm decorrência da atual pressão econômica sobre os agricultores, da crescente competição pelo uso da água e dos impactos ambientais, deverá ocorrer uma mudança de paradigma no manejo da irrigação, enfocando-se mais a eficiência econômica do que a exigência de água pela cultura. Desta forma, considerando a importância sócio-econômica que o feijão tem no Brasil, associado ao fato de tratar-se de uma cultura de elevado padrão de risco devido à grande sensibilidade tanto ao déficit hídrico quanto ao excesso de água, a realização de trabalhos utilizando-se técnicas de otimização no manejo da irrigação de feijão torna-se cada vez mais necessário. Neste trabalho objetivou-se propor um método para determinar a quantidade ótima de irrigação, considerando diferentes combinações entre receita líquida esperada para a cultura do feijoeiro e nível de risco, obtendo uma relação entre a receita líquida esperada, associada a um certo grau de risco econômico, e as lâminas de irrigação, quando o único fator limitante à produção é a disponibilidade hídricaUniversidade Estadual de Maringá2008-03-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/113510.4025/actasciagron.v30i1.1135Acta Scientiarum. Agronomy; Vol 30 No 1 (2008); 81-87Acta Scientiarum. Agronomy; v. 30 n. 1 (2008); 81-871807-86211679-9275reponame:Acta Scientiarum. Agronomy (Online)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEMporhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1135/628Figueiredo, Margarida Garcia deFrizzone, José AntônioPitelli, Mariusa MomentiRezende, Robertoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-11-23T18:37:21Zoai:periodicos.uem.br/ojs:article/1135Revistahttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgronPUBhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/oaiactaagron@uem.br||actaagron@uem.br|| edamasio@uem.br1807-86211679-9275opendoar:2022-11-23T18:37:21Acta Scientiarum. Agronomy (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false
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