Methods for zingiberene quantification in tomato seeking indirect selection of arthropod-pest-resistant plants

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Freitas, Joelson Andre de
Data de Publicação: 2008
Outros Autores: Maluf, Wilson Roberto, Cardoso, Maria das Graças, Benities, Flavio Rodrigo Gandolfi
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Acta Scientiarum. Agronomy (Online)
Texto Completo: http://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2823
Resumo: Two quantification methodologies of zingiberene were tested to establish a criterion for indirect selection of tomato plants resistant to arthropod pests. The tomato plants evaluated were: Lycopersicon esculentum ‘TOM-556’' (absence or a low zingiberene content), L. hirsutum var. hirsutum ‘PI-127826’ (high zingiberene content),- F1 TOM-556 x PI-127826, L. hirsutum var. glabratum ‘PI-134417’, L. esculentum ‘TOM-600’ (the last two with high contents of 2 - tridecanone), and Zingiber officinalis ‘ginger’ (species with high zingiberene content). The extraction of zingiberene was made in 4.21 cm2 of tomato plant leaflets and 0.15g of Z. officinalis root, in 2mL of hexane stirred for 40 seconds and quantified in spectrophotometer and high-performance liquid chromatography (HPLC), at 270 nm. These methodologies presented a positive correlation (r=0.85) indicating a good precision of quantification by spectrophotometer. A fast, cheap and nondestructive methodology for zingiberene quantification in tomato plants was established
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spelling Methods for zingiberene quantification in tomato seeking indirect selection of arthropod-pest-resistant plantsMétodos para quantificação do zingibereno em tomateiro, visando à seleção indireta de plantas resistentes aos artrópodes-pragaLycopersicon hirsutum varhirsutumcromatografiadeterminação espectrofotométricaaleloquímicosesquiterpeno5.00.00.00-4 Ciências AgráriasTwo quantification methodologies of zingiberene were tested to establish a criterion for indirect selection of tomato plants resistant to arthropod pests. The tomato plants evaluated were: Lycopersicon esculentum ‘TOM-556’' (absence or a low zingiberene content), L. hirsutum var. hirsutum ‘PI-127826’ (high zingiberene content),- F1 TOM-556 x PI-127826, L. hirsutum var. glabratum ‘PI-134417’, L. esculentum ‘TOM-600’ (the last two with high contents of 2 - tridecanone), and Zingiber officinalis ‘ginger’ (species with high zingiberene content). The extraction of zingiberene was made in 4.21 cm2 of tomato plant leaflets and 0.15g of Z. officinalis root, in 2mL of hexane stirred for 40 seconds and quantified in spectrophotometer and high-performance liquid chromatography (HPLC), at 270 nm. These methodologies presented a positive correlation (r=0.85) indicating a good precision of quantification by spectrophotometer. A fast, cheap and nondestructive methodology for zingiberene quantification in tomato plants was establishedDuas metodologias de quantificação do zingibereno foram testadas, como critério indireto de seleção de plantas de tomateiro resistentes aos artrópodes-praga. Avaliaram-se os tomateiros Lycopersicon esculentum ‘TOM-556’ (ausência ou traços de zingibereno), L. hirsutum var. hirsutum ‘PI-127826’ (altos teores de zingibereno), F1 TOM-556xPI-127826, L. hirsutum var. glabratum ‘PI-134417’, L. esculentum ‘TOM-600’ (os dois últimos com elevados teores de 2-tridecanona) e Zingiber officinalis ‘gengibre’ (espécie rica em zingibereno). A extração do zingibereno foi feita em 4,21 cm2 de área foliar do tomateiro e 0,15 g de raízes de gengibre, em 2 mL de hexano, após agitação, durante 40 segundos, do solvente contendo os tecidos vegetais. Os extratos foram analisados espectrofotometricamente e por high performance liquid chromatography (HPLC) a 270 nm. Os valores de absorbância e de unidade de área do pico da molécula, no tempo de retenção de 8,83 minutos, apresentaram correlação positiva de 85%, indicando boa precisão da quantificação feita em espectrofotômetro. Uma metodologia rápida, de baixo custo e não destrutiva das plantas para quantificação do zingibereno, em tomateiro, foi estabelecidaUniversidade Estadual de Maringá2008-05-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/282310.4025/actasciagron.v22i0.2823Acta Scientiarum. Agronomy; Vol 22 (2000); 943-949Acta Scientiarum. Agronomy; v. 22 (2000); 943-9491807-86211679-9275reponame:Acta Scientiarum. Agronomy (Online)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEMporhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2823/1954Freitas, Joelson Andre deMaluf, Wilson RobertoCardoso, Maria das GraçasBenities, Flavio Rodrigo Gandolfiinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-11-23T18:37:54Zoai:periodicos.uem.br/ojs:article/2823Revistahttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgronPUBhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/oaiactaagron@uem.br||actaagron@uem.br|| edamasio@uem.br1807-86211679-9275opendoar:2022-11-23T18:37:54Acta Scientiarum. Agronomy (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false
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