In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/9462 |
Resumo: | The objective of the work was to evaluate ruminal fermentation kinetics parameters of Brachiaria brizantha, harvested at 28, 35 and 54 days, using the semiautomatic in vitro gas production technique. Analyses were carried out for dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), ether extract (EE), neutral detergent fiber corrected for ash and protein (NDFAP), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent insoluble nitrogen (NDIN), acid detergent insoluble nitrogen (ADIN), lignin (LIG), total carbohydrates (TC), non-fiber carbohydrates (NFC), fraction B2 and the fraction C, respectively. The data of gas production were adjusted to the bicompartmental logistic model. The design used was completely randomized. The data were submitted to analysis of variance and regression, at the level of 5% probability. There was a significant effect (p |
id |
UEM-7_19e2368405886247b50ae0fcc2e6b428 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:periodicos.uem.br/ojs:article/9462 |
network_acronym_str |
UEM-7 |
network_name_str |
Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462Cinética da fermentação in vitro do capim-Marandu em diferentes idades de corte - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462Brachiaria brizanthadegradation rategas productionBrachiaria brizanthataxa de degradaçãoprodução de gásNutrição e Alimentação AnimalThe objective of the work was to evaluate ruminal fermentation kinetics parameters of Brachiaria brizantha, harvested at 28, 35 and 54 days, using the semiautomatic in vitro gas production technique. Analyses were carried out for dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), ether extract (EE), neutral detergent fiber corrected for ash and protein (NDFAP), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent insoluble nitrogen (NDIN), acid detergent insoluble nitrogen (ADIN), lignin (LIG), total carbohydrates (TC), non-fiber carbohydrates (NFC), fraction B2 and the fraction C, respectively. The data of gas production were adjusted to the bicompartmental logistic model. The design used was completely randomized. The data were submitted to analysis of variance and regression, at the level of 5% probability. There was a significant effect (p O objetivo do trabalho foi avaliar os parâmetros da cinética de degradação ruminal da Brachiaria brizantha cv. Marandu, cortadas aos 28, 35 e 54 dias, pela técnica in vitro de produção de gases. Foram realizadas determinações dos teores de matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), proteína bruta (PB), extrato etéreo (EE), fibra em detergente neutro corrigida para cinzas e proteína (FDNCP), fibra em detergente ácido (FDA), nitrogênio insolúvel em detergente neutro (NIDN), nitrogênio insolúvel em detergente ácido (NIDA), lignina (LIG), Carboidratos totais (CT), carboidratos não fibrosos (CNF), fração B2 e fração C, respectivamente. Os dados da produção de gases foram ajustados ao modelo logístico bicompartimental. O delineamento utilizado foi inteiramente casualizado. Os dados foram submetidos à análise de variância e regressão, ao nível de 5% de probabilidade. Houve efeito (p < 0,05) para as variáveis MS, FDNCP, FDA, NIDN, NIDA, CT, B2, com aumento linear à medida que avançou a idade de corte. Para a produção de gases a fração A foi semelhante entre as idades de 28 e 35 dias, com 95,75 e 116,8 mL 1g-1 de MS, respectivamente. A idade recomendada para obtenção do melhor valor nutricional do Brachiaria brizantha cv. Marandu foi aos 28 dias.Editora da Universidade Estadual de Maringá2011-03-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPesquisa de campo; Analise laboratorialapplication/pdfhttps://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/946210.4025/actascianimsci.v33i3.9462Acta Scientiarum. Animal Sciences; Vol 33 No 3 (2011); 225-231Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 33 n. 3 (2011); 225-2311807-86721806-2636reponame:Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEMporhttps://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/9462/9462Sá, Jacqueline Firmino dePedreira, Márcio dos SantosSilva, Fabiano Ferreira daFigueiredo, Mauro Pereira deRebouças, Gesiane Moura NevesSouza, Danilo Ribeiro deinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-05-17T13:04:18Zoai:periodicos.uem.br/ojs:article/9462Revistahttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSciPUBhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/oaiactaanim@uem.br||actaanim@uem.br|| rev.acta@gmail.com1807-86721806-2636opendoar:2024-05-17T13:04:18Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462 Cinética da fermentação in vitro do capim-Marandu em diferentes idades de corte - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462 |
title |
In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462 |
spellingShingle |
In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462 Sá, Jacqueline Firmino de Brachiaria brizantha degradation rate gas production Brachiaria brizantha taxa de degradação produção de gás Nutrição e Alimentação Animal |
title_short |
In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462 |
title_full |
In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462 |
title_fullStr |
In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462 |
title_full_unstemmed |
In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462 |
title_sort |
In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462 |
author |
Sá, Jacqueline Firmino de |
author_facet |
Sá, Jacqueline Firmino de Pedreira, Márcio dos Santos Silva, Fabiano Ferreira da Figueiredo, Mauro Pereira de Rebouças, Gesiane Moura Neves Souza, Danilo Ribeiro de |
author_role |
author |
author2 |
Pedreira, Márcio dos Santos Silva, Fabiano Ferreira da Figueiredo, Mauro Pereira de Rebouças, Gesiane Moura Neves Souza, Danilo Ribeiro de |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Sá, Jacqueline Firmino de Pedreira, Márcio dos Santos Silva, Fabiano Ferreira da Figueiredo, Mauro Pereira de Rebouças, Gesiane Moura Neves Souza, Danilo Ribeiro de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Brachiaria brizantha degradation rate gas production Brachiaria brizantha taxa de degradação produção de gás Nutrição e Alimentação Animal |
topic |
Brachiaria brizantha degradation rate gas production Brachiaria brizantha taxa de degradação produção de gás Nutrição e Alimentação Animal |
description |
The objective of the work was to evaluate ruminal fermentation kinetics parameters of Brachiaria brizantha, harvested at 28, 35 and 54 days, using the semiautomatic in vitro gas production technique. Analyses were carried out for dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), ether extract (EE), neutral detergent fiber corrected for ash and protein (NDFAP), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent insoluble nitrogen (NDIN), acid detergent insoluble nitrogen (ADIN), lignin (LIG), total carbohydrates (TC), non-fiber carbohydrates (NFC), fraction B2 and the fraction C, respectively. The data of gas production were adjusted to the bicompartmental logistic model. The design used was completely randomized. The data were submitted to analysis of variance and regression, at the level of 5% probability. There was a significant effect (p |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-03-21 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Pesquisa de campo; Analise laboratorial |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/9462 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462 |
url |
https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/9462 |
identifier_str_mv |
10.4025/actascianimsci.v33i3.9462 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/9462/9462 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Estadual de Maringá |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Estadual de Maringá |
dc.source.none.fl_str_mv |
Acta Scientiarum. Animal Sciences; Vol 33 No 3 (2011); 225-231 Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 33 n. 3 (2011); 225-231 1807-8672 1806-2636 reponame:Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM) instacron:UEM |
instname_str |
Universidade Estadual de Maringá (UEM) |
instacron_str |
UEM |
institution |
UEM |
reponame_str |
Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) |
collection |
Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM) |
repository.mail.fl_str_mv |
actaanim@uem.br||actaanim@uem.br|| rev.acta@gmail.com |
_version_ |
1799315359812026368 |