In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Sá, Jacqueline Firmino de
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Pedreira, Márcio dos Santos, Silva, Fabiano Ferreira da, Figueiredo, Mauro Pereira de, Rebouças, Gesiane Moura Neves, Souza, Danilo Ribeiro de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online)
Texto Completo: https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/9462
Resumo: The objective of the work was to evaluate ruminal fermentation kinetics parameters of Brachiaria brizantha, harvested at 28, 35 and 54 days, using the semiautomatic in vitro gas production technique. Analyses were carried out for dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), ether extract (EE), neutral detergent fiber corrected for ash and protein (NDFAP), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent insoluble nitrogen (NDIN), acid detergent insoluble nitrogen (ADIN), lignin (LIG), total carbohydrates (TC), non-fiber carbohydrates (NFC), fraction B2 and the fraction C, respectively. The data of gas production were adjusted to the bicompartmental logistic model. The design used was completely randomized. The data were submitted to analysis of variance and regression, at the level of 5% probability. There was a significant effect (p
id UEM-7_19e2368405886247b50ae0fcc2e6b428
oai_identifier_str oai:periodicos.uem.br/ojs:article/9462
network_acronym_str UEM-7
network_name_str Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online)
repository_id_str
spelling In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462Cinética da fermentação in vitro do capim-Marandu em diferentes idades de corte - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462Brachiaria brizanthadegradation rategas productionBrachiaria brizanthataxa de degradaçãoprodução de gásNutrição e Alimentação AnimalThe objective of the work was to evaluate ruminal fermentation kinetics parameters of Brachiaria brizantha, harvested at 28, 35 and 54 days, using the semiautomatic in vitro gas production technique. Analyses were carried out for dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), ether extract (EE), neutral detergent fiber corrected for ash and protein (NDFAP), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent insoluble nitrogen (NDIN), acid detergent insoluble nitrogen (ADIN), lignin (LIG), total carbohydrates (TC), non-fiber carbohydrates (NFC), fraction B2 and the fraction C, respectively. The data of gas production were adjusted to the bicompartmental logistic model. The design used was completely randomized. The data were submitted to analysis of variance and regression, at the level of 5% probability. There was a significant effect (p O objetivo do trabalho foi avaliar os parâmetros da cinética de degradação ruminal da Brachiaria brizantha cv. Marandu, cortadas aos 28, 35 e 54 dias, pela técnica in vitro de produção de gases. Foram realizadas determinações dos teores de matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), proteína bruta (PB), extrato etéreo (EE), fibra em detergente neutro corrigida para cinzas e proteína (FDNCP), fibra em detergente ácido (FDA), nitrogênio insolúvel em detergente neutro (NIDN), nitrogênio insolúvel em detergente ácido (NIDA), lignina (LIG), Carboidratos totais (CT), carboidratos não fibrosos (CNF), fração B2 e fração C, respectivamente. Os dados da produção de gases foram ajustados ao modelo logístico bicompartimental. O delineamento utilizado foi inteiramente casualizado. Os dados foram submetidos à análise de variância e regressão, ao nível de 5% de probabilidade. Houve efeito (p < 0,05) para as variáveis MS, FDNCP, FDA, NIDN, NIDA, CT, B2, com aumento linear à medida que avançou a idade de corte. Para a produção de gases a fração A foi semelhante entre as idades de 28 e 35 dias, com 95,75 e 116,8 mL 1g-1 de MS, respectivamente. A idade recomendada para obtenção do melhor valor nutricional do Brachiaria brizantha cv. Marandu foi aos 28 dias.Editora da Universidade Estadual de Maringá2011-03-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPesquisa de campo; Analise laboratorialapplication/pdfhttps://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/946210.4025/actascianimsci.v33i3.9462Acta Scientiarum. Animal Sciences; Vol 33 No 3 (2011); 225-231Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 33 n. 3 (2011); 225-2311807-86721806-2636reponame:Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEMporhttps://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/9462/9462Sá, Jacqueline Firmino dePedreira, Márcio dos SantosSilva, Fabiano Ferreira daFigueiredo, Mauro Pereira deRebouças, Gesiane Moura NevesSouza, Danilo Ribeiro deinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-05-17T13:04:18Zoai:periodicos.uem.br/ojs:article/9462Revistahttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSciPUBhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/oaiactaanim@uem.br||actaanim@uem.br|| rev.acta@gmail.com1807-86721806-2636opendoar:2024-05-17T13:04:18Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false
dc.title.none.fl_str_mv In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462
Cinética da fermentação in vitro do capim-Marandu em diferentes idades de corte - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462
title In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462
spellingShingle In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462
Sá, Jacqueline Firmino de
Brachiaria brizantha
degradation rate
gas production
Brachiaria brizantha
taxa de degradação
produção de gás
Nutrição e Alimentação Animal
title_short In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462
title_full In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462
title_fullStr In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462
title_full_unstemmed In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462
title_sort In vitro ruminal fermentation kinetics of Marandu grass at different harvest ages - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462
author Sá, Jacqueline Firmino de
author_facet Sá, Jacqueline Firmino de
Pedreira, Márcio dos Santos
Silva, Fabiano Ferreira da
Figueiredo, Mauro Pereira de
Rebouças, Gesiane Moura Neves
Souza, Danilo Ribeiro de
author_role author
author2 Pedreira, Márcio dos Santos
Silva, Fabiano Ferreira da
Figueiredo, Mauro Pereira de
Rebouças, Gesiane Moura Neves
Souza, Danilo Ribeiro de
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Sá, Jacqueline Firmino de
Pedreira, Márcio dos Santos
Silva, Fabiano Ferreira da
Figueiredo, Mauro Pereira de
Rebouças, Gesiane Moura Neves
Souza, Danilo Ribeiro de
dc.subject.por.fl_str_mv Brachiaria brizantha
degradation rate
gas production
Brachiaria brizantha
taxa de degradação
produção de gás
Nutrição e Alimentação Animal
topic Brachiaria brizantha
degradation rate
gas production
Brachiaria brizantha
taxa de degradação
produção de gás
Nutrição e Alimentação Animal
description The objective of the work was to evaluate ruminal fermentation kinetics parameters of Brachiaria brizantha, harvested at 28, 35 and 54 days, using the semiautomatic in vitro gas production technique. Analyses were carried out for dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), ether extract (EE), neutral detergent fiber corrected for ash and protein (NDFAP), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent insoluble nitrogen (NDIN), acid detergent insoluble nitrogen (ADIN), lignin (LIG), total carbohydrates (TC), non-fiber carbohydrates (NFC), fraction B2 and the fraction C, respectively. The data of gas production were adjusted to the bicompartmental logistic model. The design used was completely randomized. The data were submitted to analysis of variance and regression, at the level of 5% probability. There was a significant effect (p
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-03-21
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Pesquisa de campo; Analise laboratorial
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/9462
10.4025/actascianimsci.v33i3.9462
url https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/9462
identifier_str_mv 10.4025/actascianimsci.v33i3.9462
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/9462/9462
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Estadual de Maringá
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Estadual de Maringá
dc.source.none.fl_str_mv Acta Scientiarum. Animal Sciences; Vol 33 No 3 (2011); 225-231
Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 33 n. 3 (2011); 225-231
1807-8672
1806-2636
reponame:Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online)
instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)
instacron:UEM
instname_str Universidade Estadual de Maringá (UEM)
instacron_str UEM
institution UEM
reponame_str Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online)
collection Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online)
repository.name.fl_str_mv Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)
repository.mail.fl_str_mv actaanim@uem.br||actaanim@uem.br|| rev.acta@gmail.com
_version_ 1799315359812026368