Poda de renovação para segundo ciclo produtivo e origem da muda de morangueiro

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Brustolin Backes, Daniela
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Cocco, Carine, Weber Schildt, Gabriela
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Eletrônica Científica da Uergs
Texto Completo: http://revista.uergs.edu.br/index.php/revuergs/article/view/2343
Resumo: The objective of this experiment was to evaluate the yield and quality of strawberry fruit in the second production cycle, submitted to different pruning times of the cultivar San Andreas under substrate cultivation. The experiment was carried out in the city of Bom Princípio, Rio Grande do Sul. Seedlings from two origins were used: Spain and Chile, which were submitted to four different periods of pruning, performed on January 20, February 2. March 1, March 20 of 2018, constituting a factorial experiment, in randomized blocks with four replications.  The control treatment consisted of the absence of pruning, and the senescent leaves were removed on January 20. In the pruning of renovation were left three crowns per plant and maintained the two youngest leaves in each crown. Fruit harvesting happened from March 20 until October 22, 2018. On each harvest day, the fruits were harvested, weighed and separated into commercial and non-commercial fruits. Monthly, from July to October, five fruits were picked per plot, in which diameter and length, soluble solids content, titratable acidity, pulp firmness and soluble solids / titratable acidity ratio were evaluated. The different dates of green pruning and the different origins of the seedlings did not influence the number of fruits, fresh mass and average fruit mass in the total production period. The month of August showed better physicochemical qualities compared to the other months.
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spelling Poda de renovação para segundo ciclo produtivo e origem da muda de morangueiroFragaria x Ananassa. San Andreas. Produção. Qualidade.The objective of this experiment was to evaluate the yield and quality of strawberry fruit in the second production cycle, submitted to different pruning times of the cultivar San Andreas under substrate cultivation. The experiment was carried out in the city of Bom Princípio, Rio Grande do Sul. Seedlings from two origins were used: Spain and Chile, which were submitted to four different periods of pruning, performed on January 20, February 2. March 1, March 20 of 2018, constituting a factorial experiment, in randomized blocks with four replications.  The control treatment consisted of the absence of pruning, and the senescent leaves were removed on January 20. In the pruning of renovation were left three crowns per plant and maintained the two youngest leaves in each crown. Fruit harvesting happened from March 20 until October 22, 2018. On each harvest day, the fruits were harvested, weighed and separated into commercial and non-commercial fruits. Monthly, from July to October, five fruits were picked per plot, in which diameter and length, soluble solids content, titratable acidity, pulp firmness and soluble solids / titratable acidity ratio were evaluated. The different dates of green pruning and the different origins of the seedlings did not influence the number of fruits, fresh mass and average fruit mass in the total production period. The month of August showed better physicochemical qualities compared to the other months.O objetivo deste experimento foi avaliar a produção e qualidade de frutas do morangueiro no segundo ciclo produtivo, submetida a diferentes épocas de poda de renovação da cultivar San Andreas a partir de mudas chilenas e espanholas, sob cultivo em substrato. O experimento foi realizado no município de Bom Princípio, Rio Grande do Sul. Foram utilizadas mudas provenientes de duas origens: Espanha e Chile, as quais foram submetidas a épocas de poda de renovação, realizadas nos dias 20/01, 10/02, 01/03, 20/03 de 2018. A testemunha caracterizou-se pela ausência de poda, sendo realizada a retirada de folhas senescentes, no dia 20/01. O experimento foi um fatorial 2x5, em blocos ao acaso com quatro repetições e cada repetição contendo 10 plantas. Na poda de renovação foram deixadas três coroas por planta e mantidas as duas folhas mais jovens em cada coroa. A colheita das frutas teve início em 20 de março, estendendo-se até 22 de outubro de 2018, sendo colhidas, pesadas e classificadas em frutas comerciais e não comerciais. Mensalmente, durante os meses de julho a outubro, foram coletadas cinco frutas por parcela, nos quais avaliou-se diâmetro e comprimento, teor de sólidos solúveis, acidez titulável, firmeza de polpa e relação sólidos solúveis/acidez titulável. A data de realização da poda de renovação e a origem das mudas não influenciaram no número de frutas, massa fresca e massa média de fruta. O mês de agosto apresentou qualidades físico-químicas melhores em relação aos demais meses.Uergs2020-05-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.uergs.edu.br/index.php/revuergs/article/view/234310.21674/2448-0479.62.110-119Revista Eletrônica Científica da UERGS ; v. 6 n. 2 (2020): Edição Especial X Seminário Brasileiro sobre Pequenas Frutas; 110-1192448-0479reponame:Revista Eletrônica Científica da Uergsinstname:Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS)instacron:UERGSporhttp://revista.uergs.edu.br/index.php/revuergs/article/view/2343/476Copyright (c) 2020 Revista Eletrônica Científica da UERGS http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessBrustolin Backes, DanielaCocco, Carine Weber Schildt, Gabriela2020-10-21T16:09:44Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/2343Revistahttp://revista.uergs.edu.br/index.php/revuergs/indexPUBhttp://revista.uergs.edu.br/index.php/revuergs/oai||revista@uergs.edu.br2448-04792448-0479opendoar:2020-10-21T16:09:44Revista Eletrônica Científica da Uergs - Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS)false
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