Determinação de metodologia analítica para determinação de metais em hortaliças
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Data de Publicação: | 2019 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ |
Texto Completo: | http://www.bdtd.uerj.br/handle/1/15658 |
Resumo: | A diet is related to human health and studies prove that a healthy diet can reduces the incidence of various diseases such as obesity, diabetes, cardiovascular diseases and even cancers. Vegetables are very present in Brazilians' life and the consumption of these foods is essential for a good nutrition, because they are a main source of nutrients for the human body. However, when contaminated for example with metals or agricultural pesticides, they can cause adverse effects on the human body. The presence of large urban and industrial centers in Rio de Janeiro results in a greater contamination of the air, water and soils and makes a quality of vegetables produced in Rio de Janeiro be worrisome. Some metals, such as calcium and zinc, are essential to the functioning of human body, but lack or excess are prejudice to human's health. However, other metals, such as lead, cadmium and mercury, known as heavy metals, when ingested or inhaled by humans or animals in low concentrations, can cause intoxication. This study analyzed the quality of vegetables, such as lettuce and chard, marketed and consumed by the population of Rio de Janeiro through a monitoring of samples stored on the streets of the state in differents seasons of the year. The monitoring was carried out in four stages: the collection of samples of vegetables in a fair; drying by freeze-drying, wet dissolution using microwave oven and the determination of metals using flame atomic absorption spectrometry. The analysis revealed that there may be a correlation between the quantity of iron and manganese metals and the seasons of the year and also that some of the concentrations of copper, chromium and zinc metals observed in the work exceeded the limits established by ANVISA. |
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Vegetables are very present in Brazilians' life and the consumption of these foods is essential for a good nutrition, because they are a main source of nutrients for the human body. However, when contaminated for example with metals or agricultural pesticides, they can cause adverse effects on the human body. The presence of large urban and industrial centers in Rio de Janeiro results in a greater contamination of the air, water and soils and makes a quality of vegetables produced in Rio de Janeiro be worrisome. Some metals, such as calcium and zinc, are essential to the functioning of human body, but lack or excess are prejudice to human's health. However, other metals, such as lead, cadmium and mercury, known as heavy metals, when ingested or inhaled by humans or animals in low concentrations, can cause intoxication. This study analyzed the quality of vegetables, such as lettuce and chard, marketed and consumed by the population of Rio de Janeiro through a monitoring of samples stored on the streets of the state in differents seasons of the year. The monitoring was carried out in four stages: the collection of samples of vegetables in a fair; drying by freeze-drying, wet dissolution using microwave oven and the determination of metals using flame atomic absorption spectrometry. The analysis revealed that there may be a correlation between the quantity of iron and manganese metals and the seasons of the year and also that some of the concentrations of copper, chromium and zinc metals observed in the work exceeded the limits established by ANVISA.A alimentação está diretamente relacionada à saúde humana e estudos comprovam que uma alimentação saudável é capaz de diminuir a incidência de diversas doenças, como obesidade, diabetes, doenças cardiovasculares e até de alguns tipos de câncer. Os vegetais estão bastante presentes na vida do brasileiro e seu consumo é essencial para uma boa alimentação, uma vez que são a principal fonte de nutrientes para o organismo humano. Porém, quando contaminados, por exemplo, com metais ou defensivos agrícolas, podem ocasionar efeitos adversos no organismo humano. A presença de grandes centros urbanos e industriais no Rio de Janeiro resulta em uma maior contaminação do ar, água e solos e torna preocupante a qualidade dos vegetais produzidos no estado. Alguns metais, como o cálcio e o zinco, são essenciais ao funcionamento do corpo humano, porém sua falta ou excesso são prejudiciais à saúde. Entretanto, outros metais, como o chumbo, o cádmio e o mercúrio, são conhecidos como metais pesados e quando ingeridos ou inalados pelo ser humano ou animais, mesmo em baixas concentrações, causam intoxicação. Este estudo buscou verificar a qualidade das hortaliças, como alface e acelga, comercializadas e consumidas pela população do Rio de Janeiro através de um monitoramento de metais em amostras recolhidas em feira de rua do estado em diferentes épocas do ano. O monitoramento foi realizado em quatro etapas: a coleta das amostras de hortaliças em feira livre; a secagem por liofilização, a dissolução por via úmida utilizando forno de micro-ondas e a determinação dos metais utilizando a espectrometria de absorção atômica na chama. As análises revelaram que pode existir uma correlação entre a quantidade dos metais ferro e manganês e as estações do ano e ainda, que algumas das concentrações dos metais cobre, cromo e zinco observadas no trabalho extrapolaram os limites estabelecidos pela ANVISA.Submitted by Boris Flegr (boris@uerj.br) on 2021-01-07T19:00:28Z No. of bitstreams: 1 Nathalia Procopio.pdf: 935410 bytes, checksum: 17a73724301d106b1b2b3f449594a51a (MD5)Made available in DSpace on 2021-01-07T19:00:28Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Nathalia Procopio.pdf: 935410 bytes, checksum: 17a73724301d106b1b2b3f449594a51a (MD5) Previous issue date: 2019-02-25application/pdfporUniversidade do Estado do Rio de JaneiroPrograma de Pós-Graduação em QuímicaUERJBRCentro de Tecnologia e Ciências::Instituto de QuímicaFoodVegetablesRio de JaneiroMetalsAlimentaçãoHortaliçasRio de JaneiroMetaisCNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICADeterminação de metodologia analítica para determinação de metais em hortaliçasDetermination of analytical methodology for determination of metals in vegetablesinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJinstname:Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ)instacron:UERJORIGINALNathalia Procopio.pdfapplication/pdf935410http://www.bdtd.uerj.br/bitstream/1/15658/1/Nathalia+Procopio.pdf17a73724301d106b1b2b3f449594a51aMD511/156582024-02-27 14:47:46.435oai:www.bdtd.uerj.br:1/15658Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttp://www.bdtd.uerj.br/PUBhttps://www.bdtd.uerj.br:8443/oai/requestbdtd.suporte@uerj.bropendoar:29032024-02-27T17:47:46Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ - Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ)false |
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