Produção de porfirinas por corynebacterium diphtheriae

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Alves, Gabriela Batista
Data de Publicação: 2009
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ
Texto Completo: http://www.bdtd.uerj.br/handle/1/15723
Resumo: Porphyrin production by Corynebacterium diphtheriae is an old research interest but less attention has been given to the subject in the areas of chemistry and medical sciences. The object of this study is to compare the influence of different culture media in the production of porphyrins by Corynebacterium diphtheriae, to determine the iron concentration influence, to compare quantitatively the production of porphyrins by different samples of diphtheria bacilli and to characterize the porphyrins identities. UV-visible absorption and fluorescence spectroscopies were chosen as analytical tools. The culture medium described by Mueller (1939), for the production of toxin, was more efficient than the medium B of King, used in the laboratory diagnosis of diphtheria. The iron concentration in the cultivation of Corynebacterium diphtheriae influence the production of porphyrin. High concentrations inhibit their production. The iron concentration for maximum production of porphyrins is 0.20  g / mL. Among the 11 studied diphtheria bacillus, the sample HC03, fermented sucrose and toxinogenic, isolated from a case of endocarditis, was the largest producer of porphyrin. The sample of Corynebacterium ulcerans ATCC, unfermented sucrose and toxinogenic was the sample that produced less. All 11 samples showed the same profile of the fluorescence spectrum, suggesting that the porphyrin produced is the same in the samples studied. The tests made to characterize the type of porphyrin produced suggests that this is a coproporphyrin. However, the absorption and fluorescence spectra can not determine which isomer(s) is(are) present
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The object of this study is to compare the influence of different culture media in the production of porphyrins by Corynebacterium diphtheriae, to determine the iron concentration influence, to compare quantitatively the production of porphyrins by different samples of diphtheria bacilli and to characterize the porphyrins identities. UV-visible absorption and fluorescence spectroscopies were chosen as analytical tools. The culture medium described by Mueller (1939), for the production of toxin, was more efficient than the medium B of King, used in the laboratory diagnosis of diphtheria. The iron concentration in the cultivation of Corynebacterium diphtheriae influence the production of porphyrin. High concentrations inhibit their production. The iron concentration for maximum production of porphyrins is 0.20  g / mL. Among the 11 studied diphtheria bacillus, the sample HC03, fermented sucrose and toxinogenic, isolated from a case of endocarditis, was the largest producer of porphyrin. The sample of Corynebacterium ulcerans ATCC, unfermented sucrose and toxinogenic was the sample that produced less. All 11 samples showed the same profile of the fluorescence spectrum, suggesting that the porphyrin produced is the same in the samples studied. The tests made to characterize the type of porphyrin produced suggests that this is a coproporphyrin. However, the absorption and fluorescence spectra can not determine which isomer(s) is(are) presentA produção de porfirinas por Corynebacterium diphtheriae é um objeto de estudo antigo, porém pouco explorado em Química e Ciências Médicas. O presente trabalho teve como objetivos comparar a influência de diferentes meios de cultura na produção de porfirinas por Corynebacterium diphtheriae, determinar a influencia da concentração do ferro na produção de porfirina, comparar quantitativamente a produção de porfirinas por diferentes amostras de bacilo diftérico e caracterizar químicamente os tipos de porfirinas produzidas. As técnicas utilizadas para isso foram a espectroscopia de absorção UV-visível e de fluorescência. O meio de cultura descrito por Mueller (1939), para a produção de toxina, se mostrou mais eficiente que o meio B de king, utilizado no diagnóstico laboratorial da difteria. A concentração de ferro no cultivo de Corynebacterium diphtheriae influencia a produção de porfirina. Altas concentrações de ferro inibem a produção de porfirina. A concentração de ferro onde a produção de porfirinas é máxima é de 0,20g/mL. Dentre as 11 amostras de bacilo diftérico estudadas, a amostra HC03, fermentadora de sacarose e toxinogênica, isolada de um caso de endocardite, foi a maior produtora de porfirina. A amostra ATCC de Corynebacterium ulcerans, não fermentadora de sacarose e toxinogênica, foi a amostra que produziu menos porfirina. Todas as 11 amostras apresentaram o mesmo perfil de espectro de fluorescência, sugerindo que a porfirina produzida seja a mesma nas amostras pesquisadas. As análises feitas para a caracterização do tipo de porfirina produzida levam a crer que esta seja uma coproporfirina. Os espectros de absorção e fluorescência não permitem porém determinar o(s) isômero(s) presente(s).Submitted by Boris Flegr (boris@uerj.br) on 2021-01-07T19:01:48Z No. of bitstreams: 1 dissertacao gabriela batista alves.pdf: 525161 bytes, checksum: 426b08bf8ce8ceec2a265bac0fcf6a15 (MD5)Made available in DSpace on 2021-01-07T19:01:48Z (GMT). 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