Triglicerídeo de cadeia média reforça o dano hepático causado pela ingestão de frutose em camundongos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Guimarães, Janaína Carvalho
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ
Texto Completo: http://www.bdtd.uerj.br/handle/1/7808
Resumo: High fructose corn syrup is used as food by the food industry due to its high sweetness and low cost. Studies indicate that the inadequate use of fructose is related to adverse metabolism, especially in hepatic metabolism, among others. The medium chain triglyceride (MCT) is a lipid with a potent energetic being rapidly oxidized in the liver. However, the literature is controversial regarding the effect of MCT on hepatic metabolism. As some studies have demonstrated its protective effect, the aim of the study was to investigate the effects of MCT oil on the high fructose diet-provoked hepatic abnormalities in mice. We used 3-mo-old C57bl/6 male mice divided into four groups for 12 weeks: control (C), control with MCT (C-MCT), fructose (F), and fructose with MCT (F-MCT). We investigated food and water intake, body mass, blood pressure, glucose tolerance, plasma and liver biochemistry, hepatic protein and gene expression. There were no changes in body mass, food intake and glucose tolerance among the groups. The F group presented increased water intake and blood pressure associated with hepatic steatosis and elevated de novo lipogenesis, beta-oxidation, mitochondrial biogenesis and inflammation in the liver. Surprisingly, the C group also showed hepatic steatosis and inflammation in the liver, and the F group had exacerbations of fructose-induced abnormalities, showing marked hepatic steatosis, de novo lipogenesis and hepatic inflammation. The MCT oil groups also presented increased beta-oxidation and mitochondrial biogenesis. In conclusion, MCT oil showed detrimental hepatic effects and should be used with caution with or without fructose overload, especially in the presence of hepatic alterations.
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The medium chain triglyceride (MCT) is a lipid with a potent energetic being rapidly oxidized in the liver. However, the literature is controversial regarding the effect of MCT on hepatic metabolism. As some studies have demonstrated its protective effect, the aim of the study was to investigate the effects of MCT oil on the high fructose diet-provoked hepatic abnormalities in mice. We used 3-mo-old C57bl/6 male mice divided into four groups for 12 weeks: control (C), control with MCT (C-MCT), fructose (F), and fructose with MCT (F-MCT). We investigated food and water intake, body mass, blood pressure, glucose tolerance, plasma and liver biochemistry, hepatic protein and gene expression. There were no changes in body mass, food intake and glucose tolerance among the groups. The F group presented increased water intake and blood pressure associated with hepatic steatosis and elevated de novo lipogenesis, beta-oxidation, mitochondrial biogenesis and inflammation in the liver. Surprisingly, the C group also showed hepatic steatosis and inflammation in the liver, and the F group had exacerbations of fructose-induced abnormalities, showing marked hepatic steatosis, de novo lipogenesis and hepatic inflammation. The MCT oil groups also presented increased beta-oxidation and mitochondrial biogenesis. In conclusion, MCT oil showed detrimental hepatic effects and should be used with caution with or without fructose overload, especially in the presence of hepatic alterations.O uso de xarope de milho rico em frutose, é utilizado como adoçante pela indústria alimentícia pelo seu alto poder adoçante e baixo custo. Estudos apontam que o uso inadequado de frutose está relacionado com efeitos adversos no metabolismo, principalmente no metabolismo hepático entre outros. O triglicerídeo de cadeia média (TCM) é um lipídio com rápido potencial energético sendo rapidamente oxidado no fígado. Contudo, a literatura se mostra controversa em relação ao efeito do TCM no metabolismo hepático. Como alguns estudos demonstraram seu efeito protetor, o objetivo do estudo foi investigar os efeitos dos TCM sobre as anormalidades hepáticas provocadas pela dieta rica em frutose em camundongos. Foram utilizados camundongos C57bl/6 machos com 3 meses de idade divididos em quatro grupos por 12 semanas: controle (C), controle com TCM (C-TCM), frutose (F) e frutose com TCM (F-TCM). Foi monitorado a ingestão de alimentos e água, massa corporal, pressão arterial, tolerância à glicose, bioquímica do plasma e do fígado, e expressão proteica e gênica relacionada aos mecanismos de lipogênese e beta-oxidação. Não houve alterações na massa corporal, ingestão de alimentos e tolerância à glicose entre os grupos. O grupo F apresentou maior consumo de água e da pressão arterial, associado a esteatose hepática e lipogênese de novo, beta-oxidação, biogênese mitocondrial e inflamação no fígado. Surpreendentemente, o grupo C-TCM apresentou esteatose hepática e inflamação no fígado, e o grupo F-TCM também mostrou exacerbações de anormalidades induzidas pela frutose, mostrando marcada esteatose hepática, lipogênese de novo e inflamação hepática. Os grupos com TCM também apresentaram aumento da beta-oxidação e da biogênese mitocondrial. Em conclusão, o TCM mostrou efeitos hepáticos prejudiciais com ou sem a sobrecarga de frutose e deve ser usado com cautela, especialmente na presença de alterações hepáticas.Submitted by Boris Flegr (boris@uerj.br) on 2021-01-05T18:12:41Z No. of bitstreams: 1 Janaina Carvalho Guimaraes Dissertacao completa.pdf: 2121370 bytes, checksum: 32c44d1ec3147ca703ac47a63adcc44e (MD5)Made available in DSpace on 2021-01-05T18:12:41Z (GMT). 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