Associação entre o estado nutricional e o gasto energético de mulheres moradoras de favelas, Maceió-AL
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufal.br/handle/riufal/4910 |
Resumo: | Currently, nutritional transition characterized by the decline of malnutrition and increasing obesity emerges as a serious public health problem. However, this coexistence is noticeable in low-income populations. Obesity, especially abdominal, predisposes individuals to a number of cardiovascular risk factors. In disadvantaged socioeconomic groups, the stature of the parents may be the result of the cumulative effect of poverty that lasts for several family generations, which is considered a good overall measure of social deprivation and the population better indicator of chronic nutritional deficiency resulting from malnutrition imposed early in life. Therefore, it is assumed that obesity results from poor individuals in a sequel of this energy malnutrition, and posits the possibility of malnutrition lead to a reduction in energy requirements. Several methods are able to measure total energy expenditure, and the doubly labeled water technique considered the gold standard for allowing studying the etiology of obesity by measuring energy expenditure. |
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Associação entre o estado nutricional e o gasto energético de mulheres moradoras de favelas, Maceió-ALAssociation between nutritional status and energy expenditure of women living in slums, Maceió-ALNutriçãoTransição nutricionalBaixa estatura - NutriçãoObesidadeGasto energético total – NutriçãoCalorimetria indireta - NutriçãoNutritionNutrition transitionShort stature - NutritionObesityTotal energy expenditure - NutritionCalorimetry Indirect - NutritionCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOCurrently, nutritional transition characterized by the decline of malnutrition and increasing obesity emerges as a serious public health problem. However, this coexistence is noticeable in low-income populations. Obesity, especially abdominal, predisposes individuals to a number of cardiovascular risk factors. In disadvantaged socioeconomic groups, the stature of the parents may be the result of the cumulative effect of poverty that lasts for several family generations, which is considered a good overall measure of social deprivation and the population better indicator of chronic nutritional deficiency resulting from malnutrition imposed early in life. Therefore, it is assumed that obesity results from poor individuals in a sequel of this energy malnutrition, and posits the possibility of malnutrition lead to a reduction in energy requirements. Several methods are able to measure total energy expenditure, and the doubly labeled water technique considered the gold standard for allowing studying the etiology of obesity by measuring energy expenditure.CAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorAtualmente, transição nutricional caracterizada pelo declínio da desnutrição e aumento da obesidade emerge como grave problema de saúde pública. No entanto, é perceptível essa coexistência em populações de baixa renda. A obesidade, sobretudo a abdominal, predispõe o indivíduo a uma série de fatores de risco cardiovascular. Em grupos socioeconômicos desfavorecidos, a baixa estatura dos pais pode ser resultado do efeito cumulativo da pobreza que perdura por várias gerações familiares, sendo esta, considerada uma boa medida global de privação social e o melhor indicador populacional de déficit nutricional crônico, resultante da desnutrição imposta no início da vida. Portanto, supõe-se que a obesidade em indivíduos pobres decorra de uma sequela dessa desnutrição energética, e postula-se a possibilidade da desnutrição levar a uma diminuição das necessidades energéticas. Vários métodos são capazes de mensurar o gasto energético total, sendo a técnica da água duplamente marcada considerada padrão ouro por permitir estudar a etiologia da obesidade através da quantificação do gasto energético.Universidade Federal de AlagoasBrasilPrograma de Pós-Graduação em NutriçãoUFALFlorêncio, Telma Maria de Menezes Toledohttp://lattes.cnpq.br/5881780841910240Ferriolli, Eduardohttp://lattes.cnpq.br/0327278545956951Clemente, Ana Paulahttp://lattes.cnpq.br/5415221153107290Albuquerque, Fabiana Cristina Alves de2019-04-04T18:28:38Z2019-03-212019-04-04T18:28:38Z2014-05-27info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfALBUQUERQUE, Fabiana Cristina Alves de. Associação entre o estado nutricional e o gasto energético de mulheres moradoras de favelas, Maceió-AL. 2019. 69 f. Dissertação (Mestrado em Nutrição) – Faculdade de Nutrição, Programa de Pós Graduação em Nutrição, Universidade Federal de Alagoas, Maceió, 2014.http://www.repositorio.ufal.br/handle/riufal/4910porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL)instname:Universidade Federal de Alagoas (UFAL)instacron:UFAL2019-04-04T18:28:38Zoai:www.repositorio.ufal.br:riufal/4910Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufal.br/oai/requestri@sibi.ufal.bropendoar:2019-04-04T18:28:38Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) - Universidade Federal de Alagoas (UFAL)false |
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