Resíduo da polpa da goiaba: alternativa na alimentação de codornas de corte
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2017 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufal.br/handle/riufal/4514 |
Resumo: | It aimed to with this experiment was to evaluate the level of inclusion of guava residue in the diet of cutting quails on the productive performance, carcass yield, and economic viability of the birds. The experiment was conducted in the Cotoniculture Sector of the Academic Unit Center of Agricultural Sciences - UFAL. Twenty-five European, unsexed, one-day-old quails distributed in a completely randomized experimental design with four inclusion levels (0.0, 3.0, 6.0, 9.0 and 12.0%) of residue were used of guava, with five replicates and 10 birds per experimental unit. The birds received rations based on corn and soybean meal, supplemented with vitamins and minerals, isocaloric and isoprotein, with 2900 kcal / kg metabolizable energy and 22% crude protein, formulated according to the recommended nutritional requirements by Rostagno et al. (2011). There was no effect (P> 0.05) of inclusion levels of guava pulp residue on diets on yield and on absolute weight and carcass yield of quails at 42 days of age. It is recommended the inclusion of 3% of the guava pulp residue in the feed of cut quails, without compromising the productive performance, carcass yield and economical viability. |
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Resíduo da polpa da goiaba: alternativa na alimentação de codornas de corteBy-product of guava pulp: alternative in diets for quailsAlimentos alternativosCoturniculturaPsidium guajava L.CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::NUTRICAO E ALIMENTACAO ANIMALIt aimed to with this experiment was to evaluate the level of inclusion of guava residue in the diet of cutting quails on the productive performance, carcass yield, and economic viability of the birds. The experiment was conducted in the Cotoniculture Sector of the Academic Unit Center of Agricultural Sciences - UFAL. Twenty-five European, unsexed, one-day-old quails distributed in a completely randomized experimental design with four inclusion levels (0.0, 3.0, 6.0, 9.0 and 12.0%) of residue were used of guava, with five replicates and 10 birds per experimental unit. The birds received rations based on corn and soybean meal, supplemented with vitamins and minerals, isocaloric and isoprotein, with 2900 kcal / kg metabolizable energy and 22% crude protein, formulated according to the recommended nutritional requirements by Rostagno et al. (2011). There was no effect (P> 0.05) of inclusion levels of guava pulp residue on diets on yield and on absolute weight and carcass yield of quails at 42 days of age. It is recommended the inclusion of 3% of the guava pulp residue in the feed of cut quails, without compromising the productive performance, carcass yield and economical viability.CAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorObjetivou-se com este experimento avaliar o nível de inclusão do resíduo de goiaba na dieta de codornas de corte sobre o desempenho produtivo, rendimento de carcaça, e viabilidade econômica das aves. O experimento foi conduzido no Setor de Cotonicultura da Unidade Acadêmica Centro de Ciências Agrárias - UFAL. Foram utilizadas 250 codornas europeias, não sexadas, de um dia de idade, distribuídas em delineamento experimental inteiramente casualizado com quatro níveis de inclusão (0,0; 3,0; 6,0; 9,0 e 12,0%) de resíduo de goiaba, com cinco repetições e 10 aves por unidade experimental. As aves receberam rações a base de milho e farelo de soja, suplementadas com vitaminas e minerais, isocalóricas e isoprotéicas, apresentando em sua composição 2900 kcal/kg de energia metabolizável, e 22% de proteína bruta, formuladas de acordo com as exigências nutricionais preconizadas por Rostagno et al. (2011).Não houve efeito (P>0,05) dos níveis de inclusão do resíduo de polpa de goiaba em dietas sobre o desempenho produtivo e sobre o peso absoluto e o rendimento de carcaça das codornas aos 42 dias de idade. Recomenda-se a inclusão de 3 % do resíduo de polpa de goiaba na alimentação de codornas de corte, sem que haja comprometimento no desempenho produtivo, rendimento de carcaça e viabilidade econômica.Universidade Federal de AlagoasBrasilPrograma de Pós-Graduação em ZootecniaUFALLana, Sandra Roseli Valeriohttp://lattes.cnpq.br/8494478067130908Lana, Geraldo Roberto Quintãohttp://lattes.cnpq.br/3302148536909773Santos, Tania Marta Carvalho doshttp://lattes.cnpq.br/2031287107158047Madalena, José Antonio da Silvahttp://lattes.cnpq.br/1301228115317438Silva, Luis Carlos Lira da2019-03-14T13:07:01Z2019-02-082019-03-14T13:07:01Z2017-12-19info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfSILVA, Luis Carlos Lira da. Resíduo da polpa da goiaba: alternativa na alimentação de codornas de corte. 2019. 42 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Centro de Ciências Agrárias, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Alagoas, Rio Largo, 2017.http://www.repositorio.ufal.br/handle/riufal/4514porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL)instname:Universidade Federal de Alagoas (UFAL)instacron:UFAL2019-03-14T13:08:07Zoai:www.repositorio.ufal.br:riufal/4514Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufal.br/oai/requestri@sibi.ufal.bropendoar:46482019-03-14T13:08:07Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) - Universidade Federal de Alagoas (UFAL)false |
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